Αναδιάρθρωση με συρρίκνωση

01/12/2015 - 14:47

Δεκάδες πολίτες που πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Αστυνομικό Μέγαρο στα πρώην «Υφαντήρια», αλλά και σύσσωμες τις τοπικές αρχές, συνάντησε την Παρασκευή το βράδυ, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, κατά την παρουσίαση του σχεδίου αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών της Λέσβου.

Δεκάδες πολίτες που πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Αστυνομικό Μέγαρο στα πρώην «Υφαντήρια», αλλά και σύσσωμες τις τοπικές αρχές, συνάντησε την Παρασκευή το βράδυ, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, κατά την παρουσίαση του σχεδίου αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών της Λέσβου.

Ωστόσο ο γενικός γραμματέας κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις, τόσο των τοπικών φορέων που εναντιώνονται στην προοπτική συρρίκνωσης της αστυνομικής παρουσίας στο νησί, όσο και των πολιτών, από τη διάθεσή του να αφουγκραστεί επί της ουσίας τα αιτήματά τους και να δεσμευτεί για την επανεξέταση του σχεδίου που έφερε ως εισήγηση.

Σε γενικότερο επίπεδο, φαντάζει αδύνατη η μη συγχώνευση των αστυνομικών δομών στη Λέσβο από 20, σε 13, ωστόσο ως «νίκη» των αντιδημάρχων Καλλονής και Πλωμαρίου, Ταξιάρχη Βέρρου και Μανώλη Αρμενάκα αντίστοιχα, καταγράφεται η εξασφάλιση των δικών τους δομών στις δύο μεγάλες κωμοπόλεις της Λέσβου.

Οι διαρροές του υπό παρουσίαση σχεδίου αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών και στη Λέσβο, είχαν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την αρχή του έτους και κορυφώθηκαν πριν από λίγους μήνες, όταν ειδικά οι αντιδήμαρχοι Καλλονής και Πλωμαρίου, κ.κ. Βέρρος και Αρμενάκας αντίστοιχα, μίλησαν ανοιχτά για την εναντίωσή τους σε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο σχέδιο.

Τελικώς οι φόβοι και των δύο για συγχώνευση, μεταφορά ή ακόμα και κατάργηση των αστυνομικών τους δομών στις περιοχές τους, επιβεβαιώθηκαν ως βάσιμοι την περασμένη Παρασκευή, εκεί όπου ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Βορείου Αιγαίου, Κώστας Λαγός, και ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, παρουσίασαν επισήμως το σχέδιο αναδιάρθρωσης για το νησί.

Οι μικρές «νίκες» Καλλονής - Πλωμαρίου
Ωστόσο η… προετοιμασία και των δύο αντιδημάρχων για την απόκρουση ενός τέτοιου ενδεχόμενου, αλλά και των πολιτών, φαίνεται πως είχε τελικά αποτέλεσμα. Καθώς για την περίπτωση του Αστυνομικού Τμήματος Καλλονής -όπου το σχέδιο αναδιάρθρωσης επεφύλασσε συγχώνευσή του με το τμήμα της Αγία Παρασκευής και μετακόμισή της έδρας του εκεί- ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου συζήτησε με τους πολίτες που είχαν παρευρεθεί έξω από τα «Υφαντήρια», διαμαρτυρόμενοι για αυτήν την προοπτική και άκουσε με ενδιαφέρον τις αιτιάσεις τους.

Ακολούθως άκουσε και την άποψη του αντιδημάρχου Ταξιάρχη Βέρρου, ο οποίος χειρίζεται τον τελευταίο χρόνο την υπόθεση εξεύρεσης νέου κατάλληλου κτηρίου για την στέγαση του αστυνομικού τμήματος, το οποίο στεγάζεται ως σήμερα σε απαράδεκτη δομή και δέχτηκε να κάνει πίσω σε ό,τι αφορά την μετεγκατάστασή του.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αναγνωστάκης που ανέμενε μέχρι και χθες την έγγραφη πρόταση του αντιδημάρχου Καλλονής, δέχθηκε να στείλει μετά από 15 μέρες τεχνική υπηρεσία της Αστυνομίας για να εξετάσει την καταλληλότητα του προτεινόμενου νέου κτηρίου. «Εάν βρεθεί χώρος, αμέσως το Α.Τ. μεταφέρεται στην Καλλονή» δεσμεύτηκε χαρακτηριστικά ο γ.γ. του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Αντίστοιχα, ικανοποιητικό αποτέλεσμα από την παρουσίαση της Παρασκευής, εξασφάλισε όμως και ο αντιδήμαρχος Πλωμαρίου, Μανώλης Αρμενάκας, ο οποίος είχε την ευκαιρία να επιχειρηματολογήσει διεξοδικά για τη σημασία παραμονής αστυνομικής δομής στο Πλωμάρι, που αποτελεί ειδικά το καλοκαίρι, μία πολυσύχναστη και τουριστική περιοχή.

«Αυτό επιχειρησιακά μπορεί να μη μας βολεύει, όμως η επιχειρηματολογία ήταν τόσο σοβαρή που πρέπει να παραμείνει το Τμήμα του Πλωμαρίου», αποκρίθηκε χαρακτηριστικά ο κ. Αναγνωστάκης ζητώντας από τον αστυνομικό διευθυντή κ. Λαγό να συμπεριλάβει στο σχεδιασμό τη δομή αυτή.

Ο κ. Αναγνωστάκης όμως, που ήταν φανερό πως ήρθε πραγματικά να συζητήσει με τις τοπικές αρχές και να δεσμευτεί για συγκεκριμένες τροποποιήσεις, υποσχέθηκε πως θα παραμείνει η αστυνομική δομή στο Πλωμάρι, με την υπάρχουσα δύναμή του, αλλά τόνισε πως είναι πιθανό να υποβιβαστεί από αστυνομικό τμήμα σε αστυνομικό σταθμό.

Τι λέει τελικά το σχέδιο
Σε γενικότερο πλαίσιο τώρα, σε επίπεδο Λέσβου, προτάθηκε τελικώς η συγχώνευση σε 13 από 20, των αστυνομικών δομών στη Λέσβο, με σκοπό να εξοικονομηθεί προσωπικό, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται καθώς είναι εμφανές πως μένει τουλάχιστον σε γεωγραφική αποτύπωση, ακάλυπτο το… μισό νησί! Έτσι καταργούνται, όπως αναμενόταν, το Αστυνομικό Τμήμα Αγιάσου που συγχωνεύεται με το Α.Τ. Γέρας - Πλωμαρίου με έδρα τη Γέρα, το Αστυνομικό Τμήμα Αγίας Παρασκευής και ο Αστυνομικός Σταθμός Μανταμάδου, που συγχωνεύεται με εκείνον της Καλλονής.

Παράλληλα το Α.Τ. Ερεσού - Αντίσσης γίνεται σταθμός, διατηρώντας τις δυνάμεις του, ενώ ο Αστυνομικός Σταθμός Θερμής καταργείται και συγχωνεύεται με το Α.Τ. Μυτιλήνης.

Στα αξιοσημείωτα καταγράφεται πως το Τμήμα Ναρκωτικών συγχωνεύεται με τη Διεύθυνση Ασφαλείας, ενώ όλες οι προτεινόμενες αλλαγές αναμένεται να εφαρμοστούν από το Μάρτιο του 2016.

Οι παρόντες και το… προσφυγικό
Το «παρών» στην παρουσίαση έδωσαν και οι δύο βουλευτές της Λέσβου, Γιώργος Πάλλης και Χαράλαμπος Αθανασίου, ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, οι αντιπεριφερειάρχες Στρατής Κύτελης και Θεόδωρος Βαλσαμίδης, η περιφερειακή σύμβουλος Μαρία Νικολάρα, οι οποίοι, όπως ήταν φυσικό, συζήτησαν σε ένα γενικότερο επίπεδο την αναγκαιότητα ενίσχυσης της αστυνομικής δύναμης στη Λέσβο και όχι συρρίκνωσής της, ειδικά λόγω μεταναστευτικού.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων της Λέσβου, οι εκπρόσωποι της οποίας ζήτησαν προσωπικό ως στήριξη διότι «δεν αντέχουν άλλο…». Με το γενικό γραμματέα να υπόσχεται πως για το μεταναστευτικό, το Υπουργείο αναλόγως της κατάστασης, θα στέλνει ενισχύσεις, όπως έχει πράξει, όπως είπε χαρακτηριστικά, ως σήμερα για τις ανάγκες καταγραφής στη Μόρια.

Έντυπη έκδοση της Εφημερίδας Εμπρός

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey