Ένα κόσμημα για τον ελαιοκομικό τομέα του Αιγαίου

Το Εργαστήριο Ελαιολάδου Μυτιλήνης χρειάζεται στήριξη

28/11/2015 - 00:23

Το Εργαστήριο Ελαιολάδου Μυτιλήνης, που παρουσιάστηκε στις 7 Νοεμβρίου, είναι αποτέλεσμα δουλειάς πολλών ετών και είναι απαραίτητο να αξιοποιηθεί, όσο είναι δυνατόν, η περιουσία του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας του Κάτω Τρίτους.

Το Εργαστήριο Ελαιολάδου Μυτιλήνης, που παρουσιάστηκε στις 7 Νοεμβρίου, είναι αποτέλεσμα δουλειάς πολλών ετών και είναι απαραίτητο να αξιοποιηθεί, όσο είναι δυνατόν, η περιουσία του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας του Κάτω Τρίτους.

Και αυτό γιατί διαθέτει υπερσύγχρονο εξοπλισμό και στελέχη με υψηλή επιστημονική κατάρτιση και εμπειρία και παρέχει εργαστηριακές αναλύσεις ελαιολάδου υψηλής ποιότητας. Επίσης, είναι ένα από τα τρία εργαστήρια που δημιουργήθηκαν στη χώρα και μπορεί να προσφέρει αξιόπιστες χημικές αναλύσεις αναγνωρισμένες σε όλο τον κόσμο, καθώς έχει λάβει έγκριση από Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης.

Λειτουργεί μόλις με δύο επιστήμονες, την περιβαλλοντολόγο Msc και υπεύθυνη Εργαστηρίου Αγγελική-Ευστρατία Κουζούμη και τη χημικό Msc, τεχνική υπεύθυνο του Εργαστηρίου Βασιλική Βανδέρα. Η τελευταία κινδυνεύει να χάσει τη θέση της, καθώς έχει προσληφθεί με σύμβαση ορισμένου χρόνου.

Αν συμβεί αυτό, οι περισσότερες από τις εξειδικευμένες αναλύσεις που κάνει σήμερα το εργαστήριο δε θα μπορούν να πραγματοποιηθούν και ουσιαστικά το Εργαστήριο θα οδηγηθεί σε κλείσιμο.

Είναι εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας του εργαστηρίου αλλά και να του δοθεί η δυνατότητα να προχωρήσει σε ερευνητικά προγράμματα που θα αναδείξουν τις ιδιαιτερότητες και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου της Λέσβου και των άλλων νησιών του Αιγαίου.

Οι υπηρεσίες που προσφέρει
Το Εργαστήριο Ελαιολάδου Μυτιλήνης εκτελεί έναν μεγάλο αριθμό χημικών δοκιμών σε δείγματα ελαιολάδου σε όλες σχεδόν τις μεθόδους ανάλυσης, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Κανονισμό (ΕΟΚ) αριθμ. 2568/91, διαθέτει διαπιστευμένη ομάδα 17 δοκιμαστών οργανοληπτικής αξιολόγησης παρθένου ελαιολάδου και είναι σε θέση να παρέχει εκθέσεις δοκιμών φέροντας το λογότυπο του Ε.Σ.Υ.Δ., όντας το μοναδικό διαπιστευμένο Εργαστήριο Ελέγχου Ποιότητας Ελαιολάδου στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Οι αναλύσεις που πραγματοποιούνται είναι οι εξής:
Α) Ποιοτικά κριτήρια:
Προσδιορισμός οξύτητας, προσδιορισμός αριθμού υπεροξειδίων, φασματομετρία στο υπεριώδες (K232, K270, ΔΚ), οργανοληπτική αξιολόγηση παρθένου ελαιολάδου.
Β) Κριτήρια Γνησιότητας
Προσδιορισμός της περιεκτικότητας σε κήρους. Προσδιορισμός της σύστασης και της περιεκτικότητας σε στερόλες και τριτερπενικές διαλκοόλες.
Β) Ανάλυση μεθυλεστέρων λιπαρών οξέων:
Προσδιορισμός των τριγλυκεριδίων με ECN42, επιμολυντών, προσδιορισμός αλογονούχων πτητικών διαλυτών.
Γ) Άλλες αναλύσεις:
Προσδιορισμός Υγρασίας κατά Karl-Fischer.
Προσδιορισμός υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων.

Εξοπλισμός
Στον υπερσύγχρονο εξοπλισμό του εργαστηρίου περιλαμβάνονται:
- Αέριος χρωματογράφος - φασματογράφος μάζας (GC-MSD), συνοδευόμενος από έναν εισαγωγέα δείγματος split/splitless, έναν εισαγωγέα δείγματος on column, σύστημα αυτόματης εισαγωγής δείγματος και ανιχνευτή φλόγας (FID).

- Αέριος χρωματογράφος με ανιχνευτές αζώτου - φωσφόρου (NPD) και φλογοφωτομετρικό (FPD), με δύο εισαγωγείς και αυτόματους δειγματολήπτες.
- Σύστημα αέριου χρωματογράφου με ανιχνευτή δέσμευσης ηλεκτρονίων (ECD) και σύστημα δειγματοληψίας αέριας φάσης (Headspace).
- Αέριος χρωματογράφος με δύο ανιχνευτές ιονισμού φλόγας (FID), έναν εισαγωγέα δείγματος split/splitless και έναν εισαγωγέα δείγματος on column και αυτόματο σύστημα εισαγωγής δείγματος.

- Αέριος χρωματογράφος με δύο εισαγωγείς δείγματος Split/Splitless, δύο ανιχνευτές ιονισμού φλόγας (FΙD) και αυτόματο σύστημα εισαγωγής δείγματος.
- Σύστημα υγρής χρωματογραφίας υψηλής απόδοσης (HPLC) αποτελούμενο από ανιχνευτή διαθλασιμέτρου (RΙ).

- Φασματοφωτόμετρο ορατού υπεριώδους διπλής δέσμης UV, VIS.
- Συσκευή μέτρησης υγρασίας Karl Fischer.

Παράλληλα, το Εργαστήριο διαθέτει διαπιστευμένη Ομάδα Οργανοληπτικής Αξιολόγησης παρθένου ελαιολάδου, αποτελούμενη από 17 εκπαιδευμένους δοκιμαστές.

Οι δοκιμές εκτελούνται στον κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο του εργαστηρίου (καμπίνες οργανοληπτικής αξιολόγησης) με τον αντίστοιχο εξοπλισμό (θερμαντικές συσκευές ελαιολάδου, ποτήρια οργανοληπτικής αξιολόγησης).

Έντυπη έκδοση της Εφημερίδας Εμπρός

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey