Γαλοπούλα «ταντίρ» αλά τούρκα!

27/11/2015 - 15:49

Τελευταία Πέμπτη χθες του Νοεμβρίου, η μεγάλη εορτή των «Ευχαριστιών», το «Thanks Giving Day» των Αμερικανών, όπου στις ΗΠΑ ήταν αργία και ευκαιρία για αντάμωμα συγγενών και φίλων. Παραδοσιακό φαγητό της γιορτής, η γαλοπούλα, «turkey» όπως αποκαλείται το πτηνό σ’ όλο τον κόσμο, εκτός από την Τουρκία, όπου λέγεται «hindi», δηλαδή «ινδιάνος», εξ ου και το δικό μας «διάνος», επειδή το είδος αυτό μας ήλθε απ’ το Νέο Κόσμο «Δυτικές Ινδίες», όπως αποκαλούσαν οι παλιότεροι την Αμερική.

Τελευταία Πέμπτη χθες του Νοεμβρίου, η μεγάλη εορτή των «Ευχαριστιών», το «Thanks Giving Day» των Αμερικανών, όπου στις ΗΠΑ ήταν αργία και ευκαιρία για αντάμωμα συγγενών και φίλων. Παραδοσιακό φαγητό της γιορτής, η γαλοπούλα, «turkey» όπως αποκαλείται το πτηνό σ’ όλο τον κόσμο, εκτός από την Τουρκία, όπου λέγεται «hindi», δηλαδή «ινδιάνος», εξ ου και το δικό μας «διάνος», επειδή το είδος αυτό μας ήλθε απ’ το Νέο Κόσμο «Δυτικές Ινδίες», όπως αποκαλούσαν οι παλιότεροι την Αμερική.

Η συνταγή που ακολουθεί, δημοφιλής στην Τουρκία και τη Μ. Ανατολή, ίσως έχει τις ρίζες της στην Ινδία, όπου λέγεται «ταντούρι» και αναφέρεται στο μαγείρεμα του κρέατος (μπορεί να είναι και αρνί ή κατσίκι) σε φούρνο - λάκκο που έχουν ανάψει φωτιά, σκεπάζουν το σκεύος με χώμα και σιγοψήνεται, κάτι σαν το «κλέφτικο», το «οφτό» το δικό μας.

Μια πιο προσαρμοσμένη στα σημερινά νοικοκυριά συνταγή, μας στέλνουν οι γείτονες και έχει ως εξής: Κόβετε σε μεγάλα κομμάτια 1,5 κιλό γαλοπούλα (στήθος ή μπούτι), την αλατίζετε καλά και απλώνετε μπόλικο βούτυρο.

Μετά κόβετε σε μεγάλους κύβους 2 - 3 κυδώνια, τα αλατίζετε και τα βουτυρώνετε κι αυτά και μαζί με 3 - 4 κρεμμύδια κομμένα στα τέσσερα, μια χούφτα δαμάσκηνα και αφού πασπαλίσετε με μείγμα μπαχαρικών «dolma baharatı», τυλίγετε σε αλουμινόχαρτο και το ψήνετε στο φούρνο (180 βαθμούς) για δύο ώρες. Μισή ώρα πριν το τέλος, σκίζετε το αλουμινόχαρτο για να καραμελώσει και «πάρει χρώμα» το φαγητό.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey