Αγωνιώδη προσπάθεια περιστολής δαπανών από την Περιφερειακή Αρχή

Νέο ψαλίδι στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας

26/11/2015 - 15:42

Τo φτωχότερο προϋπολογισμό από την σύσταση της, θα έχει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για το 2016. Ως αποτέλεσμα του περιορισμού των δημοσίων εσόδων και της απίστευτα αυστηρής λιτότητας που επιβλήθηκε στο ελληνικό δημόσιο από τους δανειστές, προκειμένου να επιτευχθεί περιστολή δαπανών.

Τo φτωχότερο προϋπολογισμό από την σύσταση της, θα έχει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για το 2016. Ως αποτέλεσμα του περιορισμού των δημοσίων εσόδων και της απίστευτα αυστηρής λιτότητας που επιβλήθηκε στο ελληνικό δημόσιο από τους δανειστές, προκειμένου να επιτευχθεί περιστολή δαπανών.

Την κατάσταση αυτή διαπίστωσαν όλες οι παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, από διαφορετική σκοπιά η κάθε μία.

Ενδεικτική του πλαισίου μέσα στο οποίο καταρτίσθηκε ο προϋπολογισμός, ήταν η εισήγηση του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Χρύσανθου Αργυρίου, ο οποίος στάθηκε κυρίως στις προσπάθειες της Περιφέρειας να μειώσει τις δαπάνες της. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου δαπανούσε 20.965 ευρώ το μήνα για ενοίκια και τώρα έχει μειωθεί το κόστος των ενοικίων στα 15.190 ευρώ το μήνα, μείωση δηλαδή κατά 27,5%.

Παράλληλα τόνισε ότι η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί και το 2016, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η Περιφερειακή Ενότητα Χίου.

Μεγάλη ωφέλεια προέκυψε για την Περιφέρεια από τη μείωση των δαπανών μετακίνησης των περιφερειακών συμβούλων. Συγκεκριμένα, το 2014 για τις μετακινήσεις των περιφερειακών συμβούλων οι δαπάνες ανήλθαν στα 40.545 ευρώ, το 2013 ήταν 68.643 ευρώ, ενώ το πρώτο δεκάμηνο του 2015 περιορίστηκαν στα 12.631. Το αποτέλεσμα αυτό επιτεύχθηκε χάρη στην πραγματοποίηση των συνεδριάσεων με το σύστημα της τηλεδιάσκεψης.

Υποχρεωμένη να μειώσει
Με βάση τις εντολές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η Περιφέρεια είναι υποχρεωμένη να μειώσει κατά 6,25% τον προϋπολογισμό της για τις δαπάνες που αφορούν τη μεταφορά των μαθητών παρότι υπάρχει αύξηση των αναγκών. Στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει είναι ότι η Περιφερειακή Αρχή θα πρέπει να πάρει ένα μέρος από τους πόρους που έχει για λειτουργικά έξοδα και να τον δαπανήσει για τη μεταφορά των μαθητών.

Μηδενικοί είναι οι πόροι της Περιφέρειας για την κάλυψη των αναγκών των προσφύγων που φθάνουν στο νησί. Κι οι όποιες δαπάνες γίνονται ως σήμερα, γίνονται μετά από έγκριση των αρμόδιων κρατικών φορέων με κονδύλια που προορίζονται για τις έκτακτες ανάγκες.

Η μεγάλη μείωση των πόρων που δίνονται στην Περιφέρεια, θέτει και ένα άλλο ζήτημα, την ανάγκη διάθεσης πιστώσεων για την κάλυψη οφειλών που προκύπτουν μετά την εκδίκαση δικαστικών αποφάσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Η εξαιρετικά άσχημη κατάσταση των οικονομικών της Περιφέρειας φαίνεται και από το ότι οι ΚΑΠ για τις λειτουργικές δαπάνες καταβλήθηκαν τον Αύγουστο. Στην προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων, αλλά και στην ανάγκη να αντιμετωπισθούν οι δυσλειτουργίες της δημόσιας διοίκησης, στάθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης.

Στο ίδιο πνεύμα, ο αντιπεριφερειάρχης Στρατής Κύτελης τόνισε: «Είμαστε με την πλάτη στον τοίχο». Ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, Σταμάτης Κάρματζης, επεσήμανε τις προσπάθειες που καταβάλει η περιφερειάρχης για να βρεθούν πρόσθετοι πόροι, ενώ στο ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο που καλείται να λειτουργήσει η Περιφέρεια αναφέρθηκε και η περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου.

Η αντιπολίτευση
Ο Ανδρέας Μπάλλας της παράταξης «Ανταρσία στο Αιγαίο», μίλησε για προϋπολογισμό μιζέριας και ανέφερε μεταξύ άλλων: «21,5% μείωση των ΚΑΠ που αφορούν λειτουργικές δαπάνες και επενδύσεις, 2,6% μείωση των ΚΑΠ που αφορούν δακοκτονία, μεταφορές μαθητών, προνοιακά ιδρύματα κ.λπ. (μείωση που είναι μεγαλύτερη ειδικά για τις μεταφορές των μαθητών, γεγονός που όπως φαίνεται θα δημιουργήσει νέα προβλήματα), 41,5% μείωση των πόρων του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης και ιδιαίτερα 68,25% μείωση του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Η συνολική μείωση των εξόδων του προϋπολογισμού είναι 25,67%». Τα ασφυκτικά πλαίσια του προϋπολογισμού τόνισε και ο Νάσος Γιακαλής. Ο Στρατής Κόρακας υπογράμμισε πως πρόκειται για έναν προϋπολογισμό κομμένο και ραμμένο στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πειθαρχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίθεση στην κυβέρνηση έκανε και η Αγλαΐα Κυρίτση, η οποία ζήτησε συγνώμη γιατί η κυβέρνηση είχε συνηγορήσει στη μεταφορά των αποθεματικών της Περιφέρειας στην Τράπεζα της Ελλάδος. Με τη θέση αυτή διαφώνησε η περιφερειακή σύμβουλος της ίδιας παράταξης Μαρία Νικολάρα.

Επίσης η κ. Νικολάρα αναγνώρισε τις δύσκολες οικονομικά συνθήκες μέσα στις οποίες κινούνται τα οικονομικά της Περιφέρειας, όπως και όλου του δημόσιου τομέα. Παράλληλα υπογράμμισε πως υπάρχουν κονδύλια για έργα που δεν αξιοποιούνται με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες της Περιφέρειας να τρέχουν την τελευταία στιγμή να δημοπρατήσουν τμήματα των έργων αυτών για να μην χαθούν οι πόροι.

Ο Γιάννης Σπιλάνης δεν τοποθετήθηκε - σε ανακοίνωση του αναφέρει πως αν μιλούσε, θα επαναλάμβανε όσα είχε πει κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2015.

Επίσης κατηγορεί την Περιφερειακή Αρχή ότι στερείται σχεδίου που να αξιοποιεί έστω και αυτούς τους περιορισμένους πόρους, και γι’ αυτό αποφάσισε να μην μιλήσει καθόλου.
Τελικά ο προϋπολογισμός πέρασε με τις ψήφους της πλειοψηφίας.

 

Οι υπάλληλοι της Περιφέρειας
Φοβούνται ότι θα μείνουν απλήρωτοι

Αντίθετος με τη μεταφορά της μισθοδοσίας των υπαλλήλων από τον κρατικό προϋπολογισμό στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας, είναι ο Σύλλογος Εργαζομένων σε αυτήν. Τη θέση του αυτή ο σύλλογος την εξέφρασε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου.

Ο λόγος που οι εργαζόμενοι της Περιφέρειας αντιδρούν σε αυτή τη ρύθμιση, είναι ότι φοβούνται πως οι συνεχείς περικοπές του προϋπολογισμού της Περιφέρειας, κάποια στιγμή θα οδηγήσει στη μη πληρωμή ή τουλάχιστον στη μη έγκαιρη πληρωμή των μισθών τους.
Με τις θέσεις των υπαλλήλων συμφώνησαν όλες τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου και η Περιφερειακή Αρχή.

Ωστόσο το αίτημα τους να μην εγγραφεί η μισθοδοσία τους στους ΚΑΠ (Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους) του 2016, δεν έγινε δεκτό από την πλευρά της πλειοψηφίας. Διότι, όπως εξήγησε η περιφερειάρχης, σε αυτή την περίπτωση, ο προϋπολογισμός δεν θα εγκρινόταν και αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να μην καταβληθούν οι μισθοί και οι λοιπές αμοιβές των υπαλλήλων τους πρώτους μήνες του 2016.

Το θέμα θα συζητηθεί στη γενική συνέλευση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο.

Το υπόμνημα του συλλόγου
Στο υπόμνημα του συλλόγου, μεταξύ άλλων, τονίζεται:
«Η μεταφορά της μισθοδοσίας των υπαλλήλων στις Περιφέρειες θέτει αυτομάτως το ζήτημα της εξεύρεσης πόρων, δεδομένου ότι οι ΚΑΠ βαίνουν μειούμενοι και οι λειτουργικές δαπάνες είναι ανελαστικές. Δεδομένης της συνεχούς μείωσης των ΚΑΠ και της συρρίκνωσης των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών των Περιφερειών ελέω Καλλικράτη, θεωρούμε ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στη μισθοδοσία των υπαλλήλων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ζητούμε από το Περιφερειακό Συμβούλιο να λάβει απόφαση που θα καταργεί στην πράξη τις διατάξεις του Καλλικράτη. Συγκεκριμένα:
- Να μην επιτρέψει την εγγραφή της μισθοδοσίας των υπαλλήλων στους ΚΑΠ του 2016.
- Να απαιτήσει από την κυβέρνηση, όπως οφείλει, να συνεχιστεί η καταβολή της μισθοδοσίας των υπαλλήλων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
- Να διεκδικήσει τροποποίηση του Καλλικράτη με την οποία θα εξασφαλίζεται η μισθοδοσία των υπαλλήλων από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Έντυπη έκδοση της Εφημερίδας Εμπρός

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey