Αδικαιολόγητα χαμηλές οι νέες τιμές της ΕΑΣΛ

Σε κάθετη πτώση το λάδι

26/11/2015 - 15:34

Σοκ και δέος προκαλεί ο νέος τιμοκατάλογος αγοράς του ελαιολάδου που ανακοίνωσε η ΕΑΣ Λέσβου, χθες το μεσημέρι. Η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου 0,3 βαθμών, έπεσε από τα 3,45 ευρώ που ήταν στις 11 Νοεμβρίου, στα 2,85 ευρώ στις 25 Νοεμβρίου, πτώση δηλαδή κατά 0,60 ευρώ.

Σοκ και δέος προκαλεί ο νέος τιμοκατάλογος αγοράς του ελαιολάδου που ανακοίνωσε η ΕΑΣ Λέσβου, χθες το μεσημέρι. Η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου 0,3 βαθμών, έπεσε από τα 3,45 ευρώ που ήταν στις 11 Νοεμβρίου, στα 2,85 ευρώ στις 25 Νοεμβρίου, πτώση δηλαδή κατά 0,60 ευρώ.

Η τιμή του άσσου υποχώρησε από τα 3 ευρώ ανά κιλό στα 2,55 ευρώ ανά κιλό, πτώση κατά 0,45 ευρώ. Στο βιομηχανικό πεντάρι, η τιμή παραγωγού υποχωρεί από τα 2,40 ευρώ που ήταν στις αρχές του τρέχοντος μηνός, στα 2,20 ευρώ, πτώση μόλις 0,20 ευρώ.

Η τάση στην αγορά είναι πτωτική και η ΕΑΣ Λέσβου δεν θα μπορούσε να μην την ακολουθήσει. Η πτωτική τάση ενισχύθηκε από τον σάλο που δημιουργήθηκε μετά από σχετικά δημοσιεύματα σε εφημερίδα της Κρήτης. Ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν ότι οι τιμές παραγωγού στη Λέσβο είναι πολύ χαμηλότερες από τις μέσες τιμές χονδρικής που ισχύουν στην υπόλοιπη χώρα και στις κύριες ελαιοπαραγωγικές χώρες της Μεσογείου. Για παράδειγμα, όπως φαίνεται στο σχετικό πίνακα, στην Ιταλία το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είχε την προηγούμενη εβδομάδα 3,72 ευρώ και στην Ισπανία 3,52 ευρώ ανά κιλό.

Αλλά και στην Ελλάδα η μέση τιμή (3,41 ευρώ) ήταν πολύ υψηλότερη από την τιμή που ανακοίνωσε χθες η ΕΑΣ Λέσβου. Ως και στην Τυνησία, που τις τελευταίες ημέρες έγινε η πέτρα του σκανδάλου, η μέση τιμή χονδρικής είναι κατά πολύ υψηλότερη από την τιμή παραγωγού στη Λέσβο.

Με ένα εύλογο περιθώριο χονδρεμπορικού κέρδους τριών ως πέντε λεπτών ανά κιλό ελαιολάδου, η χονδρική τιμή στο νησί διαμορφώνεται στα 2,90 ευρώ ανά κιλό. Η πτωχή Τυνησία που υποτίθεται ότι φταίει για την πτώση των τιμών, έχει μέση τιμή 3,29 ευρώ το κιλό. Δηλαδή το τυνησιακό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι κατά 0,39 ευρώ ακριβότερο από το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο της Λέσβου. Αν λοιπόν κάποιοι πρέπει να κατηγορηθούν ότι ρίχνουν τις τιμές του λαδιού, είναι οι ελαιομεσίτες, οι έμποροι, που ακολουθούν τις τιμές που ανακοίνωσε η Ένωση και η ΕΑΣ Λέσβου.
 
Αλλαγή τακτικής;
Ο χθεσινός τιμοκατάλογος της Ένωσης σηματοδοτεί και μια αλλαγή τακτικής. Μέχρι την έναρξη της τρέχουσας ελαιοκομικής περιόδου, οι τιμοκατάλογοι άλλαζαν με χαρακτηριστικά μεγάλη βραδύτητα. Συγκεκριμένα, από τις 30 Δεκεμβρίου του 2014 ως τις 14 Αυγούστου του 2015, είχαν εκδοθεί μόλις τρεις τιμοκατάλογοι. Μέσα στο Νοέμβριο του 2015, έχουν εκδοθεί δύο τιμοκατάλογοι.

Έτσι όταν την ελαιοκομική περίοδο 2014 - 2015, ανέβαιναν οι τιμές, η ΕΑΣ Λέσβου απλά τις παρατηρούσε. Φέτος που οι τιμές πέφτουν, σπεύδει να αναπροσαρμόσει προς τα κάτω τις τιμές με εξαιρετική ταχύτητα και φυσικά σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που ισχύουν στις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας και της Μεσογείου.

Διευκρινίζουμε ότι η προαναφερόμενη αλλαγή τακτικής δεν ανακοινώθηκε από την ΕΑΣ Λέσβου, είναι δική μας εκτίμηση, με βάση τη μακροχρόνια παρατήρηση της πολιτικής που ακολουθεί η Ένωση και των πρόσφατων κινήσεων, όπως αυτές καταγράφηκαν μέσα στο Νοέμβριο.

Ψυχραιμία
Η πτωτική τάση των τιμών δεν θα πρέπει να οδηγήσει τους παραγωγούς σε κινήσεις πανικού, δηλαδή σε άμεσες πωλήσεις όσο - όσο. Επιμένουμε στην εκτίμηση που κάναμε προ τριημέρου, πως ο χειμώνας θα έχει χαμηλές πτήσεις για τις τιμές του ελαιολάδου. Αλλά η αγορά δεν μπορεί παρά να ανακάμψει την άνοιξη. Κι αυτό γιατί η ζήτηση για ελαιόλαδο υπερισχύει της προσφοράς. Ακόμη πιο εγκρατείς θα πρέπει να είναι οι παραγωγοί που έχουν πολύ καλά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα.

Διότι οι ανάγκες των τοπικών τυποποιητικών επιχειρήσεων είναι αδύνατον να καλυφθούν από την τοπική παραγωγή και όλοι οι τυποποιητές την άνοιξη θα αναζητούν εναγωνίως και το τελευταίο κιλό έξτρα παρθένου αλλά και παρθένου ελαιολάδου.

Επίσης καλό είναι οι παραγωγοί της Λέσβου, να μην λαμβάνουν ως βάση για την πώληση του ελαιολάδου τους, τον τιμοκατάλογο της ΕΑΣ Λέσβου. Είναι προτιμότερο να προχωρούν σε συναλλαγές με βάση τις μέσες τιμές χονδρικής που υπάρχουν στη Μεσσηνία και την Κρήτη. Άλλωστε, όπως φάνηκε την προηγούμενη ελαιοκομική περίοδο, αρκετοί ήταν οι τοπικοί τυποποιητές που αγόραζαν το λάδι σε υψηλότερες τιμές από την Ένωση.

Μεγάλο πλεονέκτημα για τους εμπόρους και τους ελαιομεσίτες είναι ότι δεν έχει δοθεί η επιδότηση μέχρι τώρα, με αποτέλεσμα οι ελαιοπαραγωγοί να μην έχουν χρήματα να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους σε μια περίοδο που έχουν μεγάλα έξοδα.

Έντυπη έκδοση της Εφημερίδας Εμπρός

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey