Η αλήθεια για την εισαγωγή τυνησιακού ελαιολάδου

Τι γίνεται με τις εισαγωγές από τρίτες χώρες

25/11/2015 - 15:09

Με χθεσινή ανακοίνωσή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου δήλωσε ότι ποτέ δεν ψήφισε υπέρ της αύξησης των εισαγωγών αδασμολόγητου ελαιολάδου από την Τυνησία, όπως τον κατηγορούν ορισμένα δημοσιεύματα. Για να αποδείξει την αλήθεια του ισχυρισμού του έδωσε το δελτίο τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναφέρεται στο θέμα.

Με χθεσινή ανακοίνωσή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου δήλωσε ότι ποτέ δεν ψήφισε υπέρ της αύξησης των εισαγωγών αδασμολόγητου ελαιολάδου από την Τυνησία, όπως τον κατηγορούν ορισμένα δημοσιεύματα. Για να αποδείξει την αλήθεια του ισχυρισμού του έδωσε το δελτίο τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναφέρεται στο θέμα.

Το ζήτημα προέκυψε μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας «Νέα Κρήτη» με τίτλο «Με... ελληνική υπογραφή η πτώση της τιμής του λαδιού». Το θέμα συνεχίστηκε από την ίδια εφημερίδα και στο χθεσινό της φύλλο και, όπως ήταν φυσικό, έκανε το γύρω της Ελλάδας διαμέσου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Προσεκτική διαχείριση
Στην απάντησή του ο υπουργός αναφέρει τα εξής: «Όπως φαίνεται και στο σχετικό Δελτίο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η απόφαση ελήφθη στις 17 Σεπτεμβρίου 2015, δηλαδή παραμονές των εκλογών, όπου την ευθύνη είχε υπηρεσιακός υπουργός.

Σε πολλές μου τοποθετήσεις στο Συμβούλιο Υπουργών έχω τονίσει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κακώς παίρνει τέτοιες αποφάσεις χωρίς τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών. Έτσι λήφθηκε και η απόφαση για τη φέτα, όπως και για το ελαιόλαδο της Τυνησίας, για το οποίο αναφέρθηκα στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών».

Στη συνέχεια, ο κ. Αποστόλου θυμίζει την προ ημερών δήλωσή του, με την οποία εξέφραζε τη διαφωνία του για την εισαγωγή αδασμολόγητα των 35.000 τόνων ελαιολάδου από την Τυνησία στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, στην ίδια δήλωση τόνισε ότι «δε μπορεί να προκαταλάβει τις σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με την Τυνησία, ενώ θα πρέπει η διαχείριση και ο ρυθμός των εισαγωγών να γίνεται προσεκτικά».
Όπως ανέφερε, «η κατάργηση των μηνιαίων ορίων για τις εισαγωγές αυτές δεν υπήρξε συνετή ενέργεια από πλευράς Επιτροπής».

Τι ισχύει με την ενεργητική τελειοποίηση
Σύμφωνα με τους ισχύοντες κοινοτικούς κανονισμούς, κάθε χρόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση εισάγει 56.700 τόνους ελαιολάδου από την Τυνησία, το οποίο στη συνέχεια τυποποιείται και εξάγεται από τις ελαιοπαραγωγές χώρες είτε σε τρίτες χώρες είτε σε μη ελαιοπαραγωγές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται ενεργητική τελειοποίηση.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το μόνο που έκανε ήταν να αυξήσει την ποσότητα που εισάγεται κάθε χρόνο από την Τυνησία κατά 35.000 τόνους.
Η αλήθεια είναι ότι η ποσότητα αυτή είναι εξαιρετικά μικρή για να επηρεάσει την αγορά ελαιολάδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου ανέρχεται λίγο πάνω ή λίγο κάτω από τα 3 εκατ. τόνους ανά έτος. Από αυτήν την ποσότητα περίπου το 70% παράγεται στις χώρες μέλη της Ε.Ε. Η εισαγωγή του 1% της παγκόσμιας παραγωγής δε μπορεί να οδηγήσει σε πτώση τις τιμές στις χώρες που παράγουν το 70%, όπως είναι εύκολο να αντιληφθεί οποιοσδήποτε.

Οι τιμές πέφτουν διότι, όπως πολλές φορές έχουμε γράψει, στο μικρό αυτό κλάδο των λιπαρών ουσιών (μόλις το 3% της παγκόσμιας αγοράς) λειτουργεί ένα ολιγοπώλιο που έχει δημιουργηθεί από έξι - επτά ιταλικές και ισπανικές τυποποιητικές επιχειρήσεις.

Όταν αυτές μάζεψαν τα λάδια που χρειάζονταν από την περυσινή σοδειά, έριξαν τις τιμές. Όπως γράφαμε και στο χθεσινό φύλλο του «Ε», η λειτουργία της προσφοράς και της ζήτησης δε θα δικαιολογούσε με τίποτα την παρούσα πτώση των τιμών του ελαιολάδου.

Έντυπη έκδοση της Εφημερίδας Εμπρός

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey