Η επίσκεψη ήταν σκέτη απογοήτευση

20/11/2015 - 15:01

Δε γνωρίζουμε με ποια στόχευση ο Έλληνας πρωθυπουργός επισκέφθηκε τη γειτονική χώρα για να συζητήσει με την πολιτική ηγεσία της το μείζον θέμα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών που απασχολεί και τις δύο χώρες.

Δε γνωρίζουμε με ποια στόχευση ο Έλληνας πρωθυπουργός επισκέφθηκε τη γειτονική χώρα για να συζητήσει με την πολιτική ηγεσία της το μείζον θέμα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών που απασχολεί και τις δύο χώρες.

Ο Αλ. Τσίπρας πάντως πήγε στην Τουρκία και ως εκπρόσωπος της Ε.Ε. για να διαπραγματευθεί μεταξύ των άλλων και τη βοήθεια της γειτονικής χώρας στην αντιμετώπιση του προβλήματος, που τείνει να πάρει τεράστιες διαστάσεις και εξαιτίας της ασύδοτης δράσης των Τούρκων διακινητών.

Είναι γεγονός ότι η Τουρκία είναι χώρα «κλειδί» για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και χωρίς και τη δική της εμπλοκή η όποια επιχείρηση δε μπορεί να έχει τα αποτελέσματα που προσδοκά η Ελλάδα και η Ευρώπη συνολικά. Αν δηλαδή δε μπει στο «παιχνίδι» και η Τουρκία, η όποια αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών θα είναι αναποτελεσματική και -το πιο οδυνηρό- θα μετράμε συνεχώς ναυάγια και θα ανασύρουμε σε κάθε κακοκαιρία πτώματα από τη θάλασσα. Κοινή προσδοκία όλων που έχουν εικόνα της επικρατούσας κατάστασης, προκειμένου να εξομαλυνθούν τα πράγματα, είναι η όποια καταγραφή να γίνεται στην Τουρκία, γεγονός που θα βγάλει εκτός παιχνιδιού τους διακινητές και θα ανοίξει το πεδίο για απευθείας μετακινήσεις προσφύγων σε χώρες υποδοχής, χωρίς θαλασσοδαρμούς και απώλειες και εκρηκτικές καταστάσεις σαν αυτές που βιώσαμε στο νησί τους προηγούμενους μήνες.

Για όλα αυτά, όμως, η επίσκεψη του πρωθυπουργού δεν έφερε κανένα απολύτως αποτέλεσμα και δεν υπήρξε η παραμικρή δέσμευση της γείτονος ότι θα το εξετάσει. Το μόνο που ανακοινώθηκε, και αυτό με πολλή θολούρα, είναι το θέμα της τεχνικής συνεργασίας των δυο ακτοφυλακών για την αντιμετώπιση των διακινητών και για τη διάσωση ναυαγών που κινδυνεύουν.

Βρισκόμαστε δηλαδή στην ίδια αφετηρία και με την απογοήτευση παρούσα, αφού το επόμενο διάστημα, λόγω χειμώνα, θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο στη διαχείρισή του.

Το μόνο που ελπίζουμε είναι να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο τραγικό. Δυστυχώς, ο Αλ. Τσίπρας, πέρα από τη γραβάτα, άλλο «δώρο» δεν πήρε από το Νταβούτογλου και αυτή η εξέλιξη θα έχει επιπτώσεις στο προσφυγικό, που μακάρι να μην είναι οδυνηρές. Πολύ φοβόμαστε ότι ο πρωθυπουργός πήγε χωρίς την αναγκαία προετοιμασία και ίσως και άκαιρα λόγω...Παρισιού και βρήκε «τοίχο πόρτα»!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey