Συντονισμός και διαφάνεια τα μεγάλα ζητούμενα

18/11/2015 - 14:07

Κοινή διαπίστωση όλων, που έρχεται σε επαφή με το θέμα της διαχείρισης του προσφυγικού στη Λέσβο, είναι η απουσία στοιχειώδους συντονισμού και η ανεξέλεγκτη δράση όλων, ή σχεδόν όλων, των εμπλεκομένων στην υπόθεση αυτή.

Κοινή διαπίστωση όλων, που έρχεται σε επαφή με το θέμα της διαχείρισης του προσφυγικού στη Λέσβο, είναι η απουσία στοιχειώδους συντονισμού και η ανεξέλεγκτη δράση όλων, ή σχεδόν όλων, των εμπλεκομένων στην υπόθεση αυτή.

Η έλλειψη αυτή γίνεται ακόμη πιο αισθητή όσο οι εμπλεκόμενοι φορείς αυξάνονται και η βοήθεια που καταφθάνει στο νησί από διάφορους αποστολείς πολλαπλασιάζεται και δυσκολεύεται η κατανομή και η ορθολογική διαχείριση ανθρώπων και υλικών.

Άλλωστε, αυτή η ανάγκη καλύτερου συντονισμού αναδείχτηκε και από την πρόσφατη σύσκεψη στου Μαξίμου, υπό την αιγίδα του πρωθυπουργού και με την παρουσία των αυτοδιοικητικών των νησιών, που σηκώνουν και το κύριο βάρος στην προσφυγική αυτή κρίση. Το πιο σημαντικό όμως, που εγκυμονεί και παράπλευρες... απώλειες αν υποτιμηθεί και αφεθεί στις καλές προθέσεις του οποιουδήποτε, όσο επαρκής και φιλότιμος κι αν είναι, είναι η ορθή και διαφανής διαχείριση των κονδυλίων και των προσφορών που κατατίθενται από ποικίλες οργανώσεις και ιδιώτες για τους πρόσφυγες που χρήζουν βοηθείας στο νησί μας.

Η διαχείριση αυτών των κονδυλίων είναι ιερή και σε καμιά περίπτωση δε μπορεί να γίνεται χωρίς έλεγχο από την κοινή γνώμη, που πρέπει να γνωρίζει πού πήγαν και για ποιο σκοπό, μέχρι λεπτού. Αλίμονο αν η διαχείρισή τους γίνει εν κρυπτώ και μακριά από το δημόσιο έλεγχο των αρμοδίων οργάνων, που έχουν και λόγο και ρόλο στην όλη υπόθεση.

Δεν είναι δυνατόν λοιπόν τα κονδύλια που διαχειρίζονται ο Δήμος, η ΔΕΔΑΠΑΛ, οι ΜΚΟ και οι άλλες εθελοντικές οργανώσεις και φορείς για λογαριασμό των προσφύγων να μην έχουν δώσει κανέναν λογαριασμό, θεωρώντας ότι μπορούν να λειτουργούν ερήμην της κοινωνίας χωρίς κανέναν έλεγχο.

Το θέμα αυτό είναι μείζονος σημασίας για τη χρηστή λειτουργία του οποιουδήποτε τέτοιου φορέα που σέβεται τον εαυτό του και την αποστολή του, χωρίς σκιές και άβατα, που δημιουργούν καχυποψίες και υπονοούμενα που κάθε άλλο παρά επιθυμητά είναι στην παρούσα συγκυρία.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey