Τι Λένε οι Πρόσφυγες στη Μυτιλήνη για τις Επιθέσεις στο Παρίσι;

17/11/2015 - 17:35

Αυτά που γίνονται στη Συρία, βόμβες και σκοτωμένοι παντού, δε θέλουμε σε καμία περίπτωση να γίνονται στην Ευρώπη ή σε καμία άλλη χώρα. Δε θέλουμε φασαρίες και πόλεμο αλλά να ζούμε αγαπημένοι. Αναζητάμε μια καλύτερη ζωή. Θέλουμε να δουλέψουμε. Αμερική, Ευρώπη, Ρωσία πρέπει να βοηθήσουν να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία.

Κυριακή πρωί στη Μυτιλήνη και το νησί κινείται ράθυμα κάτω από το ζεστό ήλιο. Οι εικόνες με τα βρεγμένα ρούχα των προσφύγων απλωμένα στις γωνιές της πόλης και τα sleeping bags κατάχαμα στην προκυμαία μαζί με τις σκηνές έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του τοπίου.

Στο λιμάνι κάποιοι κάνουν ουρές για τα μονάκριβα εισιτήρια που θα τους πάνε πιο κοντά στις πολυπόθητες χώρες, τα κορίτσια των εταιριών κινητής τηλεφωνίας πωλούν ασταμάτητα κάρτες sim καθώς απαντάνε μονότονα στην ίδια ερώτηση: «Πού έχει ίντερνετ;» για να πάρουν μετά φωτιά τα μηνύματα στο facebook στους αγαπημένους που έμειναν πίσω ή περιμένουν κάπου στη Βόρεια Ευρώπη με αγωνία τους δικούς τους.

Κάποιοι φυσούν το ναργιλέ τους ή παραγγέλνουν φαλάφελ στα καινούρια μαγαζιά που προσαρμόστηκαν στα γούστα των νεοαφιχθέντων προσφύγων ενώ τα ταξί πηγαινοέρχονται από νωρίς στα camps της Μόριας και του Καρά Τεπέ. Κάποιοι πρόσφυγες δεν έχουν ακούσει τίποτα για την επίθεση στο Παρίσι.

«Ταξιδεύαμε 3 μέρες και 3 νύχτες και δεν έχουμε νέα από πουθενά. Τι έγινε;» με ρωτάνε. Όταν ακούν «τρομοκρατική επίθεση» αρνούνται να συζητήσουν για αυτό σαν να τους επισκιάζει ξαφνικά ένας φόβος για το τι θα συναντήσουν στην πορεία του ταξιδιού τους. Αυτοί που είναι ήδη στη Λέσβο εδώ και μερικές μέρες περιμένοντας να καταγραφούν και να φύγουν, γνωρίζουν την είδηση κυρίως από το Facebook. Γλώσσες άγνωστες μπλέκονται η μία με την άλλη για να μου πούνε τελικά όλες μαζί το ίδιο πράγμα: «Δε θέλουμε άλλο πόλεμο. Δε θέλουμε άλλη τρομοκρατία».

Fatima, 32 χρόνων, Δικηγόρος, Παλαιστίνια από τον Λίβανο

Φυσικά! Μετά την επίθεση στο Παρίσι, οι Άραβες θα βρεθούμε αντιμέτωποι με πολλά προβλήματα γιατί τώρα λένε ότι όλοι οι τζιχαντιστές έρχονται παράνομα από τη Συρία μέσω της Ελλάδας. Όμως στην πραγματικότητα, οι τρομοκράτες μπορεί να έχουν γεννηθεί στη Γαλλία ή να είναι από την Τουρκία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα. Τα παιδιά μας πληρώνουν πολύ ακριβά αυτό το τίμημα δυστυχώς.

Είναι αθώα, χωρίς όπλα και θέλουμε να τα φέρουμε σε ένα ασφαλές μέρος όπου θα μπορούν να φάνε, να παίξουν και να σπουδάσουν. Οι αραβικές χώρες βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση. Δεν υπάρχουν μισθοί, δεν έχουμε ηλεκτρικό, δεν έχουμε νερό. Η κόρη μου αρρώστησε στο Λίβανο από το πρόβλημα που έχουμε με τα σκουπίδια. Καταπατώνται ακόμα και τα πιο βασικά μας δικαιώματα. Θέλουμε να νιώθουμε καθαροί, εξωτερικά και εσωτερικά. Το να είσαι μουσουλμάνος σημαίνει να μένεις μακριά από την τρομοκρατία. Το Ισλάμ μιλάει για ομόνοια και συνεργασία και όχι για αιματοχυσίες. Αυτοί που κάνουν τρομοκρατικές επιθέσεις δε μας αντιπροσωπεύουν αλλά αμαυρώνουν την εικόνα όλων των μουσουλμάνων. Είμαστε περήφανοι άνθρωποι και θέλουμε να έχουμε δικαιώματα. Είμαι ευγνώμων σε όλες τις χώρες που μας καλωσορίζουν με ένα χαμόγελο.

Ibraheem Almahamid, 27 χρονών, Απόφοιτος Ιατρικής Σχολής, Συρία

Είναι απολύτως χαζό να πιστεύουμε ότι την επίθεση την έκαναν Σύριοι εναντίον χωρών που τώρα μας βοηθάνε, όπως η Γαλλία και η Γερμανία που μας άνοιξαν τις πόρτες τους. Καμία από τις αραβικές χώρες, όπως ο Λίβανος, η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία, δε μας είπαν «ελάτε να μείνετε». Αν το Ισλαμικό Κράτος έκανε την επίθεση, είναι άδικο να μας κατηγορούν όλους. Ποιος ενδυνάμωσε το Ισλαμικό Κράτος; Όλες οι μεγάλες δυνάμεις που εμπλέκονται. Και το Ισλαμικό Κράτος δεν πιστεύει σε καμιά θρησκεία αλλά όλα είναι πολιτική. Το κατανοώ να υπάρχει τώρα καχυποψία στην Ευρώπη αλλά δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Εγώ θέλω να συνεχίσω τις σπουδές μου στην Ιατρική και να γίνω καρδιολόγος. Αν ο πόλεμος στη Συρία τελειώσει, θα είμαι ο πρώτος που θα γυρίσει.

Η Συρία είναι η πατρίδα μου, την αγαπάω. Κανείς δε θέλει να φύγει, γι’αυτό και περιμέναμε 5 χρόνια μέχρι το πάρουμε απόφαση. Η οικογένειά μου έχασε το σπίτι μας, τα χρήματά μας, όλα. Περπατούσαμε στο δρόμο και έσκαγαν βόμβες. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να βρισκόσουν με ένα όπλο να σε σημαδεύει. Αν δεν έρθουμε στην Ευρώπη, θα πεθάνουμε όλοι.

Umair Khan, 28 χρονών, Οικονομολόγος και Ayat Khan, 26 χρονών, Graphic designer, Πακιστάν

Θέλουμε να πάμε σε μια χώρα με ασφάλεια. Εγώ είμαι γραφίστρια και ο άντρας μου οικονομολόγος και ονειρευόμαστε να δουλέψουμε πάνω στο αντικείμενό μας. Η Γερμανία δέχεται ήδη πολλούς Σύριους και σκεφτόμαστε να μην πάμε εκεί γιατί δε θέλουμε να είμαστε επιπλέον βάρος. Αν η Γαλλία κατηγορήσει όλους τους πρόσφυγες για την επίθεση που έγινε, τότε σίγουρα είμαστε σε πολύ δύσκολη θέση. Όμως, αν δεν έχουμε χώρο να ζήσουμε στις χώρες μας και ρισκάρουμε να πεθάνουμε προκειμένου να ζήσουμε, τότε γιατί να κάνουμε μια τέτοια επίθεση; Λένε ότι είναι μουσουλμάνοι αυτοί που τα κάνουν αυτά; Δεν είναι. Καμία θρησκεία δε διδάσκει την τρομοκρατία. Έχουμε διαβάσει για το Χριστιανισμό, το Ισλάμ, τον Ινδουισμό, τον Ιουδαϊσμό, καμία δε σε παρακινεί να σκοτώσεις. Η καρδιά μας πονάει για τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν στο Παρίσι και στέλνουμε τα συλληπητήριά μας. Όποιος το έκανε αυτό, καταστρέφει άδικα τις σχέσεις των προσφύγων με την Ευρώπη.

Javet, 18 χρονών, άνεργος, Αφγανιστάν

Η κατάσταση στο Αφγανιστάν είναι πάρα πολύ δύσκολη εξαιτίας του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα. Δεν μπορούσα να πάω σχολείο ούτε να βρω δουλειά γιατί ήταν πάρα πολύ επικινδύνα. Είμαι πολύ χαρούμενος που κατάφερα να φτάσω στην Ευρώπη. Πιστεύω ότι η κατάσταση τώρα στη Γαλλία θα είναι δύσκολη αλλά ελπίζω να πάω στη Γερμανία όπου τα πράγματα είναι καλύτερα για τους πρόσφυγες. Όλοι ερχόμαστε στην Ευρώπη για να ξεφύγουμε από την τρομοκρατία και τον πόλεμο. Στο Αφγανιστάν τα πράγματα είναι πολύ άσχημα και για τις γυναίκες και αυτό δε μ’άρεσε. Στη Γερμανία θέλω να σπουδάσω, όπως κάνουν όλοι οι συνομήλικοί μου, να δουλέψω και να έχω μια κανονική ζωή.

Ismail Basha Anas, 33 χρονών, Τεχνίτης Μαρμάρου, Συρία

Αυτά που γίνονται στη Συρία, βόμβες και σκοτωμένοι παντού, δε θέλουμε σε καμία περίπτωση να γίνονται στην Ευρώπη ή σε καμία άλλη χώρα. Δε θέλουμε φασαρίες και πόλεμο αλλά να ζούμε αγαπημένοι. Αναζητάμε μια καλύτερη ζωή. Θέλουμε να δουλέψουμε. Αμερική, Ευρώπη, Ρωσία πρέπει να βοηθήσουν να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία. Φοβάμαι για το πώς θα μας βλέπουν από εδώ και πέρα στην Ευρώπη αλλά πρέπει η κάθε χώρα να μπορεί να διαχωρίσει το ποιος είναι ποιος. Όταν εγώ θα δουλεύω όλη μέρα, πώς θα εμπλακώ και σε φασαρίες μετά; Η θρησκεία μας μάς απαγορεύει να σκοτώνουμε ανθρώπους. Δε θέλουμε πια άλλο πόλεμο.

πηγή: vice.com Τζένη Τσιροπούλου

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey