«Όχι δεύτερη “Μόρια” στη Μόρια»!

17/11/2015 - 14:17

Συνεδρίασε την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα, το Τοπικό Συμβούλιο της Μόριας με μοναδικό θέμα τις επιπτώσεις της προβληματικής λειτουργίας του κέντρου καταγραφής, που έχει ρημάξει, όπως λένε οι κάτοικοι, τα ελαιοκτήματά τους και εγκυμονεί πλέον και υγειονομικούς κινδύνους, με τη συμμετοχή δεκάδων πολιτών του χωριού.

Συνεδρίασε την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα, το Τοπικό Συμβούλιο της Μόριας με μοναδικό θέμα τις επιπτώσεις της προβληματικής λειτουργίας του κέντρου καταγραφής, που έχει ρημάξει, όπως λένε οι κάτοικοι, τα ελαιοκτήματά τους και εγκυμονεί πλέον και υγειονομικούς κινδύνους, με τη συμμετοχή δεκάδων πολιτών του χωριού.

Το Τοπικό Συμβούλιο ζήτησε από την εκπρόσωπο του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, δεσμεύσεις για αλλαγή των σημερινών δεδομένων στο κέντρο καταγραφής, αλλά και τη δέσμευση ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθεί μία δεύτερη… «Μόρια» στη Μόρια. Καθώς οι κάτοικοι του χωριού είναι θορυβημένοι από πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να σχεδιάζει τη δημιουργία ενός ακόμη κέντρου καταγραφής, κοντά στις πρώην εγκαταστάσεις «Λασκαρίδη», στο ύψος του παλιού δημόσιου ΚΤΕΟ.

Με την παρουσία τελικώς μόνο του αντιπεριφερειάρχη Λέσβου, Στρατή Κύτελη, και του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου, Δημοσθένη Χατζηγιάννη, καθώς δεν παρευρέθη εκπρόσωπος του Δήμου, αλλά και κανένας εκ των προσκεκλημένων βουλευτών του νομού, η ανοιχτή συνεδρίαση διεξήχθη μέσα σε ένα έντονα φορτισμένο κλίμα.

«Να λειτουργήσει όπως πρέπει το κέντρο»
Στη συνεδρίαση, πολλοί κάτοικοι της Μόριας μίλησαν για τις ζημιές που έχουν υποστεί οι περιουσίες τους και ειδικότερα τα ελαιοκτήματά τους, από την ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί γύρω από το hot spot της Μόριας. Απευθυνόμενοι δε προς την εκπρόσωπο του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, ζήτησαν εγγυήσεις πως το hot spot θα λειτουργήσει όπως ακριβώς έχει σχεδιαστεί και πως δεν πρόκειται επ’ ουδενί να επεκταθεί η λειτουργία του.

Είτε στη σημερινή δομή του, που -θεωρητικά πάντα- δύναται να εξυπηρετήσει μέχρι 1.000 άτομα, είτε σε νέα δομή, όπου υπάρχει σχετική πληροφόρηση ότι θα προχωρήσει. Και μάλιστα ξανά κοντά στην ευρύτερη περιοχή της Μόριας, στο ύψος των εγκαταστάσεων Λασκαρίδη, κοντά στο δημόσιο ΚΤΕΟ. «Δεν θέλουμε δεύτερο κέντρο, ούτε να συνεχιστεί αυτό το χάος στο σημερινό κέντρο. Δεν είμαστε ούτε ρατσιστές, ούτε έχουμε πρόβλημα με τους πρόσφυγες.

Θέλουμε να εξασφαλίσουμε το χωριό μας, που με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να αναπνεύσει και εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, ακόμα και υγειονομικούς», τόνισαν, μεταξύ άλλων, οι κάτοικοι στην εκπρόσωπο του Υπουργείου. Από τη μεριά της, η εκπρόσωπος δεν ήταν σε θέση να δεσμευτεί για το οτιδήποτε, εκτός από το να μεταφέρει τους προβληματισμούς στον υπουργό κ. Μουζάλα.

Ωστόσο το Τοπικό Συμβούλιο αποφάσισε να συνεχίσει ακόμα πιο δυναμικά τις διεκδικήσεις του για καλύτερες συνθήκες μέσα και έξω από το κέντρο καταγραφής, με τη συγκρότηση επιτροπής που θα αποτελείται από κατοίκους του χωριού, αλλά και θεσμικούς εκπροσώπους. Και θα προωθήσει τα αιτήματα της Μόριας στην κυβέρνηση, στο Δήμο και στην Περιφέρεια.

Έντυπη έκδοση της Εφημερίδας Εμπρός

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey