Στις 23 Οκτωβρίου έχει ορισθεί η πρώτη δημοπρασία από το Συνεταιρισμό Πέτρας

Ξεκινούν οι δημοπρασίες για το γάλα στη Λέσβο

17/10/2015 - 00:01

Από νωρίς ξεκινούν φέτος οι διερευνητικές κινήσεις για την πώληση του γάλακτος από τους κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς της Λέσβου.

Από νωρίς ξεκινούν φέτος οι διερευνητικές κινήσεις για την πώληση του γάλακτος από τους κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς της Λέσβου.

Το «χορό» των δημοπρασιών ανοίγει ο Συνεταιρισμός Πέτρας που καλεί τις ενδιαφερόμενες τυροκομικές επιχειρήσεις να καταθέσουν τις προσφορές τους για το γάλα του Συνεταιρισμού ως τις 23 Οκτωβρίου το μεσημέρι, οπότε και θα γίνει η δημοπρασία.

Τις επόμενες ημέρες ανάλογες δημοπρασίες αναμένεται να γίνουν και στους άλλους μεγάλους κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς της Λέσβου.

Στις δημοπρασίες αυτές θα μπορούσαν να λάβουν μέρος εκτός από τις τοπικές τυροκομικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις από την ηπειρωτική Ελλάδα. Στόχος των συνεταιρισμών είναι να αποφευχθεί το κλείσιμο συμφωνιών την τελευταία στιγμή κι αφού θα έχει ήδη ξεκινήσει η παραγωγή γάλακτος, όπως συνέβαινε τα δύο προηγούμενα χρόνια, διότι τότε μειώνεται δραστικά η διαπραγματευτική τους ισχύ.

Αντίθετα, αν επισπευσθούν οι διαγωνισμοί, εκτιμούν οι συνεταιριστές ότι θα έχουν τη δυνατότητα να πετύχουν καλύτερες τιμές και καλύτερους όρους πληρωμής.

Στόχος να βγουν εκτός...
Με δεδομένη τη μεγάλη αύξηση της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος στη Λέσβο το 2014, είναι δύσκολο να επιτευχθούν καλύτερες τιμές από τις περυσινές αν δε φύγουν εκτός Λέσβου σημαντικές ποσότητες γάλακτος. Διότι οι τοπικές τυροκομικές επιχειρήσεις, παρ’ ότι δεν έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια των παραγωγικών δυνατοτήτων τους, έχουν περιορισμένες δυνατότητες ανάπτυξης των εμπορικών τους δικτύων.

Κι επιπλέον, παρότι η Λέσβος διαθέτει αρκετά ΠΟΠ τυροκομικά προϊόντα, δεν είναι αναγνωρίσιμη ως περιοχή της χώρας που παράγει ποιοτικά τυροκομικά είδη. Γι’ αυτό και πολύ συχνά τα τυριά της Λέσβου δύσκολα μπαίνουν σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ κι, όταν μπαίνουν, πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές από τα άλλα ομοειδή τυροκομικά προϊόντα.

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι φέτος οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου θα γνωρίζουν νωρίτερα από τα προηγούμενα χρόνια τις τιμές στις οποίες θα πουλήσουν το γάλα τους.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey