Και μετά το Hot Spot, τι;

13/10/2015 - 13:54

Για άλλη μια φορά η Λέσβος βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος ένεκα του προσφυγικού προβλήματος που καλείται η διεθνής και κυρίως η ευρωπαϊκή κοινότητα να αντιμετωπίσει.

Για άλλη μια φορά η Λέσβος βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος ένεκα του προσφυγικού προβλήματος που καλείται η διεθνής και κυρίως η ευρωπαϊκή κοινότητα να αντιμετωπίσει.

Και είναι πλέον φανερό ότι χωρίς την επίσκεψη στη Λέσβο, κανείς που πράγματι ενδιαφέρεται να αποκτήσει σαφή άποψη για το πρόβλημα δεν μπορεί τη να σχηματίσει.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι ο ένας μετά τον άλλο, από ηγέτες κρατών και οργανισμών, μέχρι πρέσβεις χωρών, επισκέπτονται τη Λέσβο προκειμένου να διαμορφώσουν γνώση.

Και στα θετικά που καταγράφονται για το νησί μας και τους ανθρώπους του, είναι τα εγκωμιαστικά σχόλια όλων ανεξαιρέτως για τον τρόπο και κυρίως για τον ανθρωπισμό με τον οποίο αντιμετωπίσαμε ως κοινωνία αυτούς τους ανθρώπους που έφθασαν στις ακτές μας αναζητώντας μια καλύτερη ζωή και το ...όνειρο τους!

Η Λέσβος δηλαδή ταξίδεψε στα πέρατα του κόσμου και έγινε γνωστή με αφορμή το προσφυγικό, ως ένας τόπος αλληλεγγύης και αυτό είναι πολύ σημαντικό ...παράσημο που κανείς δεν πρέπει να υποτιμήσει.

Τα λίγα ξενοφοβικά παραδείγματα και τα ακόμη λιγότερα ρατσιστικά δεν είναι εκείνα που δίνουν το στίγμα του τόπου μας, αν και δεν είναι αμελητέα η προσπάθεια που κάνουν εκείνοι που επιδιώκουν τους όποιους προβληματισμούς και τις επιφυλάξεις μέρος της κοινωνίας να τις εκμεταλλευτούν πολιτικά.

Ωστόσο αυτό που πρέπει να ξεκαθαριστεί και να ενημερωθεί και η κοινή γνώμη των νησιών μας, είναι τι μέλλει γενέσθαι με τη συνέχεια στη διαχείριση του προσφυγικού και πώς θα λειτουργήσει το Hot Spot στη Λέσβο, που όπως εξαγγέλθηκε από τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Μουζάλα, θα είναι το πρώτο που θα λειτουργήσει στην Ελλάδα και μάλιστα στις επόμενες λίγες μέρες.

Το πώς θα λειτουργήσει και τι θα γίνεται μετά την καταγραφή και την ταυτοποίηση των προσφύγων και των μεταναστών που θα περνούν από το Hot Spot, είναι καίριας σημασίας ζήτημα που μέχρι τώρα δεν έχει ξεκαθαριστεί και γι’ αυτό υπάρχει σύγχυση που δεν βοηθά. Κυρίως δεν έχει διευκρινιστεί τι θα γίνεται με αυτούς που θα καταγράφονται ως μετανάστες. Πού θα παραμένουν και για ποιο χρονικό διάστημα;

Όλα αυτά πρέπει να διευκρινιστούν και πάντως δεν μπορεί ο στόχος να είναι η παραμονή τους στο νησί.

Αυτό είναι μείζονος σημασίας ζήτημα που θα παίξει καθοριστικό ρόλο και στην όλη εξέλιξη της υπόθεσης του προσφυγικού στη Λέσβο και ως τέτοιο θέλει την υπεύθυνη διαχείριση του!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey