Το πρώτο κρούσμα οζώδους δερματίτιδας στο βόρειο Αιγαίο

Σε κτηνοτροφική μονάδα στην Πλάκα της Λήμνου

08/10/2015 - 15:28

Κρούσμα οζώδους δερματίτιδας εντοπίσθηκε σε βοοτροφική μονάδα, στην Πλάκα της Λήμνου τις προηγούμενες ημέρες.

Κρούσμα οζώδους δερματίτιδας εντοπίσθηκε σε βοοτροφική μονάδα, στην Πλάκα της Λήμνου τις προηγούμενες ημέρες.

Το κρούσμα έχει επιβεβαιωθεί εργαστηριακά και τις επόμενες ημέρες πρόκειται να θανατωθούν και θα θαφτούν τα μόλις τρία μοσχάρια της εκτροφής. Ο δε κτηνοτρόφος θα αποζημιωθεί για τα ζώα που θα χάσει.

Είναι το πρώτο κρούσμα της νόσου που εντοπίζεται σε νησί του βορείου Αιγαίου. Μάλιστα εντοπίσθηκε σε ένα νησί που έχει μεγάλη απόσταση από τα τουρκικά παράλια και κατά συνέπεια είναι δύσκολο να μεταφερθεί από εκεί η νόσος με ξενιστές (κουνούπια).

Η εμφάνιση της νόσου στη συγκεκριμένη περιοχή, επιβεβαιώνει τους φόβους των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου ότι είναι άμεσος ο κίνδυνος εξάπλωσης της νόσου στα νησιά μας.

Υπογραμμίζουμε ότι η νόσος προσβάλει μόνο τα βοοειδή, δεν προσβάλει τα πρόβατα, που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του ζωικού κεφαλαίου των νησιών. Επίσης δεν προσβάλει τον άνθρωπο καθώς είναι αποκλειστικά ζωονόσος.

Το πρώτο κρούσμα της νόσου εμφανίστηκε σε βοοειδή που βρίσκονται στην περιοχή του δέλτα του Έβρου.

Παρά τα μέτρα που λήφθηκαν όμως, φαίνεται πως δεν κατέστη δυνατό να περιοριστεί η νόσος σε αυτή την περιοχή. Έτσι ήδη έχουν καταγραφεί κρούσματα στην Ξάνθη και σε άλλες περιοχές της Θράκης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey