Τεράστια τα οικονομικά προβλήματα από την αύξηση των επισκέψεων λόγω προσφυγικού και κρίσης

Στήριξη πριν «καταρρεύσει» το Νοσοκομείο

06/10/2015 - 16:27

Άμεση ανάγκη σε προσωπικό και πόρους έχει το Νοσοκομείο Μυτιλήνης, αφού η αύξηση των δραστηριοτήτων του, κυρίως λόγω της ροής μεταναστών και προσφύγων, σε συνδυασμό με τις αλλεπάλληλες περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης και της υποστελέχωσης, δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες στη λειτουργία του.

Άμεση ανάγκη σε προσωπικό και πόρους έχει το Νοσοκομείο Μυτιλήνης, αφού η αύξηση των δραστηριοτήτων του, κυρίως λόγω της ροής μεταναστών και προσφύγων, σε συνδυασμό με τις αλλεπάλληλες περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης και της υποστελέχωσης, δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες στη λειτουργία του.

Πάνω από 2400 ημέρες νοσηλείας σε πρόσφυγες και μετανάστες έχουν παρασχεθεί από το Νοσοκομείο Μυτιλήνης τους οκτώ πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς, ενώ έχουν εξυπηρετηθεί συνολικά 846 ασθενείς πρόσφυγες και μετανάστες. Τα αντίστοιχα στοιχεία για ολόκληρο το 2014 είναι 837 ασθενείς και μόλις 416 μέρες νοσηλείας.

Συνολικά οι ημέρες νοσηλείας που παρείχε το νοσοκομείο στον πληθυσμό του νησιού από την αρχή του έτους ανέρχονται στις 36.806. Κάτι που δείχνει πως θα ξεπεράσουν αισθητά τις 55.000 που καταγράφηκαν ολόκληρο το 2014.

Ενίσχυση τώρα…
Να σημειώσουμε εδώ ότι η δραστηριότητα του Νοσοκομείου Μυτιλήνης αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια και λόγω της οικονομικής κρίσης, αφού πλέον οι επισκέψεις σε ιδιώτες ιατρούς είναι διαδικασία απαγορευτική για μεγάλος μέρος του πληθυσμού.

«Χρειαζόμαστε επειγόντως επιπλέον χρηματοδότηση και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για πρόσληψη προσωπικού. Το Νοσοκομείο της Μυτιλήνης πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μια ιδιαίτερη περίπτωση λόγω του βάρους που δέχεται από τις ροές μεταναστών και προσφύγων» σημειώνει ο διοικητής του ιδρύματος Βασίλης Μουζάλας. Και συνεχίζει: «Καλούμαστε με το ίδιο προσωπικό και με λιγότερους πόρους να αντιμετωπίσουμε ακόμα μεγαλύτερες απαιτήσεις. Αυτό δε μπορεί να συνεχιστεί για πολύ, διότι και οι αντοχές προσωπικού και υποδομών είναι πεπερασμένες».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου Δημοσθένης Ανδρεάδης, μιλώντας στη ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ, έρχεται να ενισχύσει τις παραπάνω επισημάνσεις υπογραμμίζοντας τα εξής: «Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις με λιγότερο προσωπικό και με συνεχή υποχρηματοδότηση. Είναι χρέος του εθνικού συστήματος υγείας να συνεχίσει να προσφέρει περίθαλψη στους πρόσφυγες, όπως επιτάσσουν οι αξίες του ανθρωπισμού.

Το προσωπικό του Νοσοκομείου Μυτιλήνης έχει ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις, υπερβαίνοντας τα όριά του. Κλινικές όπως η Παιδιατρική και το Μικροβιολογικό εργαστήριο λειτουργούν 24 ώρες την ημέρα με μόλις τρεις γιατρούς. Ζητάμε να καλυφθούν οι κενές θέσεις και να αυξηθεί η οικονομική στήριξη του νοσοκομείου και μάλιστα άμεσα. Η παροχή δωρεάν παροχής υπηρεσιών υγείας δε θα πρέπει να θυσιάζεται διαρκώς στο βωμό των μνημονίων και τα νοσοκομεία θα πρέπει να είναι ανοιχτά και δωρεάν για τους ανέργους, τους ανασφάλιστους αλλά και τους πρόσφυγες συνανθρώπους μας».

Είναι φανερό ότι η περίπτωση του Νοσοκομείου Μυτιλήνης υπό τις παραπάνω συνθήκες, για να μπορεί να ανταποκρίνεται στις αυξημένες απαιτήσεις που προκλήθηκαν τους τελευταίους μήνες ένεκα της έκρηξης των μεταναστευτικών ροών, χρειάζεται την ιδιαίτερη στήριξη της πολιτείας με πρόσθετη χρηματοδότηση και ενίσχυση σε προσωπικό.

Αν δεν το κάνει αυτό, είναι βέβαιο ότι η «κατάρρευση» του νοσοκομείου και του προσωπικού του δε θα αργήσει να ’ρθει, σηκώνοντας τόσο βάρος!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey