Ευρωπαϊκή Ένωση

Εκτός ελλειμμάτων οι δαπάνες για την προσφυγική κρίση

06/10/2015 - 16:16

Στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενδέχεται να επιτραπεί να εξαιρεθούν οι δαπάνες τους για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων από τους υπολογισμούς για τα δημοσιονομικά ελλείμματα κατά περίπτωση, δήλωσαν σήμερα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, κάτι για το οποίο πιέζει η Αυστρία.

Στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενδέχεται να επιτραπεί να εξαιρεθούν οι δαπάνες τους για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων από τους υπολογισμούς για τα δημοσιονομικά ελλείμματα κατά περίπτωση, δήλωσαν σήμερα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, κάτι για το οποίο πιέζει η Αυστρία.

Τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης είναι υποχρεωμένα με βάση το δίκαιο της ΕΕ να κρατούν τους ισολογισμούς τους σχεδόν ισοσκελισμένους ή πλεονασματικούς στο διαρθρωτικό επίπεδο.

Η Αυστρία, μια από τις χώρες που επηρεάζονται περισσότερο από την κρίση των προσφύγων, πέτυχε πέρυσι τον απαιτούμενο στόχο για το λεγόμενο δομικό δημόσιο έλλειμμα—από το οποίο εξαιρούνται εφάπαξ δαπάνες και έσοδα καθώς και οι διακυμάνσεις των δαπανών που οφείλονται στη συγκυρία—με έλλειμμα 0,4%.

Όμως τον Μάιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε ότι αυτό το έλλειμμα θα διπλασιαστεί το 2015 και θα ανέλθει στο 1,4% το 2016 εάν δεν υπάρξει αλλαγή των πολιτικών.

Οι προϋπολογισμοί πολλών άλλων κρατών μελών της ΕΕ, ειδικά της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας και της Γερμανίας επίσης κινδυνεύουν να παραβούν τους κανόνες λόγω της κρίσης.

Αν και οι δαπάνες που γίνονται για τους πρόσφυγες είναι πιθανότερο να θεωρηθούν ως εξαιρετικές, εφάπαξ δαπάνες, η Βιέννη επιθυμεί τα κόστη αυτά να μη ληφθούν υπόψη στους υπολογισμούς που θα γίνουν.

«Υπάρχουν ορισμένες χώρες της ευρωζώνης οι οποίες πλήττονται σημαντικά από το κόστος [της υποδοχής] των προσφύγων και δεν νομίζω ότι θα ήταν σωστό εάν λέγαμε πως δεν θα μπορέσουμε να επιτύχουμε μηδενικό διαρθρωτικό έλλειμμα λόγω του κόστους της κρίσης των προσφύγων να τιμωρηθούμε για αυτό από την [Ευρωπαϊκή] Επιτροπή», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς Γεργκ Σέλινγκ.

«Θέλουμε απλώς, όπως είναι σύνηθες σε περιπτώσεις καταστροφών, τα κόστη αυτά να αφαιρεθούν. Η Επιτροπή θα κάνει μια πρόταση για αυτό», ανέφερε ο Σέλινγκ προσερχόμενος στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για Οικ0νομικά και Νομισματικά Θέματα Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε πως το ζήτημα δεν βρίσκεται στην ατζέντα του Συμβουλίου, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το μελετά.

«Διεξάγουμε μια νομική, χρηματοοικονομική και οικονομική ανάλυση του εάν συντρέχουν εξαιρετικές περιστάσεις», εξήγησε.

Ένας αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε πως οι κανόνες της ΕΕ θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση απρόβλεπτων περιστάσεων.

«Εάν η Κομισιόν λάβει ένα συγκεκριμένο αίτημα από κάποιο κράτος μέλος, θα εξετάσουμε εάν οι ρήτρες ευελιξίας βάσει του Συμφώνου [δημοσιονομικής] Σταθερότητας και Ανάπτυξης μπορούν να ισχύσουν» στην περίπτωσή του, επισήμανε αυτός ο αξιωματούχος.

«Η εκτίμηση αυτή θα χρειαστεί να γίνει κατά περίπτωση, στο πλαίσιο της ανάλυσης των εθνικών δημοσιονομικών εγγράφων», σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

Ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ συμφώνησε ότι η όποια εξέταση τέτοιων αιτημάτων από την Επιτροπή θα πρέπει να γίνεται κατά περίπτωση, «διότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών» και των δαπανών τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Πηγή:ΑΠΕ - ΜΠΕ

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey