Πτώση 18% στις αφίξεις με τσάρτερ το Σεπτέμβριο

Επιταχύνει στην κατηφόρα ο τουρισμός

06/10/2015 - 15:30

Βατερλό για τον τουρισμό της Λέσβου αποτέλεσε ο Σεπτέμβρης, όπως δείχνουν τα στοιχεία του αεροδρομίου Μυτιλήνης «Οδυσσέας Ελύτης» για τις αφίξεις τουριστών με πτήσεις τσάρτερ που δημοσιοποιήθηκαν χθες Δευτέρα.

Βατερλό για τον τουρισμό της Λέσβου αποτέλεσε ο Σεπτέμβρης, όπως δείχνουν τα στοιχεία του αεροδρομίου Μυτιλήνης «Οδυσσέας Ελύτης» για τις αφίξεις τουριστών με πτήσεις τσάρτερ που δημοσιοποιήθηκαν χθες Δευτέρα.

Συγκεκριμένα στο νησί έφθασαν 10.621 τουρίστες με 111 πτήσεις, όταν το περυσινό Σεπτέμβρη είχαν φθάσει στη Λέσβο 12.925 τουρίστες με 104 πτήσεις. Η μείωση των αφίξεων επιβατών έφθασε στο 17,83%.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που τηρεί το «Ε», ο φετινός Σεπτέμβρης ήταν ο τρίτος χειρότερος από το 2004. Μόνο το 2012 και το 2013 είχε καταγραφεί μικρότερος αριθμός αφίξεων κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου.

Δηλαδή τις χρονιές κατά τις οποίες οι συνολικές αφίξεις ήταν 49.438 (το 2012) και 56.522 (το 2013). Θυμίζουμε πως είχε προηγηθεί η κάμψη των αφίξεων κατά τη διάρκεια του Αυγούστου σε ποσοστό 3,45%, ενώ και μέχρι τον Ιούλιο τα στοιχεία έδειχναν ότι όχι μόνο θα έχουμε κάμψη, αλλά προεξοφλούσαν -αν τα πράγματα συνέχιζαν με τους ίδιους ρυθμούς- ότι πάμε για ρεκόρ αφίξεων.

Σε ό,τι αφορά τις φετινές συνολικές αφίξεις τουριστών, θα περιοριστούν λίγο κάτω από τα επίπεδα του 2014, μιας και οι αφίξεις του Οκτωβρίου είναι βέβαιο ότι δεν θα ξεπεράσουν τους 1.000 τουρίστες. Εκτιμούμε ότι οι φετινές αφίξεις, για το σύνολο της τουριστικής περιόδου, θα υπολείπονται κατά 2.000 ως 2.500 σε σχέση με το 2014 (77.026).

Ζητούμενο η επόμενη χρονιά
Η κάμψη των αφίξεων κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, επίσπευσε το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, καφετέριες κλπ.) από τα τέλη του Σεπτέμβρη ή τις πρώτες ημέρες του Οκτώβρη, ενώ όσες μένουν ακόμη ανοιχτές, καταγράφουν πολύ μικρούς τζίρους.

Εκείνο που κυρίως ανησυχεί τις τουριστικές επιχειρήσεις, δεν είναι τόσο η εξέλιξη της φετινής χρονιάς, όσο η αρνητική δυναμική που αναπτύσσεται για τον επόμενο χρόνο. Κι η όποια προσπάθεια επιχειρείται να γίνει, στοχεύει στο να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα μέσω της καμπάνιας τουριστικής προβολής του νησιού, σε συνεργασία των τοπικών φορέων με τον ΕΟΤ και το Υπουργείο Οικονομίας.

Τα ξενοδοχεία και τα καταστήματα του κλάδου της εστίασης ήταν τα κύρια θύματα της απώλειας τουριστών κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου. Κι οι ζημιές αφορούν κατά κύριο λόγο την περιοχή της βόρειας Λέσβου (Μόλυβο, Πέτρα, Άναξο).

Ο μόνος επιχειρηματικός κλάδος που δεν κατέγραψε απώλειες το Σεπτέμβριο, είναι τα εμπορικά καταστήματα. Καθώς οι δαπάνες των προσφύγων κάλυψαν τις απώλειες από τους τουρίστες, όπως δήλωσε στο «Ε» ο Λευτέρης Χαβός από την Πέτρα.

Τι λένε οι πράκτορες
Ο τουριστικός πράκτορας της Λέσβου Αχιλλέας Σούγιουλτζης τονίζει ότι υπάρχουν μεγάλες απώλειες για φέτος τόσο για τον Σεπτέμβριο όσο και για τον Οκτώβριο.

Το κύριο πρόβλημα και το μείζον όμως είναι τι θα γίνει την επόμενη χρονιά. «Έχουμε απώλειες αεροπλάνων και μειώσεις θέσεων σε πτήσεις που ήταν προγραμματισμένες για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Επίσης πολλές εταιρείες έχουν δηλώσει ότι θα ξεκινήσουμε την επόμενη χρονιά με μειωμένο αριθμό πτήσεων. Αλλά το χειρότερο από όλα είναι ο κίνδυνος να ματαιωθούν ολοσχερώς δρομολόγια της επόμενης χρονιάς όταν δεν υπάρχει ζήτηση».

Ευθέως ο κ. Σούγιουλτζης δηλώνει ιδιαίτερα ανήσυχος και απαισιόδοξος για την επόμενη χρονιά καθώς φοβάται ότι δεν θα καταστεί δυνατό να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα. Δεν αποκλείει μάλιστα το ενδεχόμενο οι αρνητικές επιπτώσεις να επεκταθούν και πέραν του 2016.

Εκτιμά πως τόσο οι συνεχιζόμενες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών -και μάλιστα σε ακτές κοντά στις τουριστικές περιοχές της βόρειας Λέσβου- δημιούργησαν μεγάλο πρόβλημα όσο και ο τρόπος που αντιμετωπίσθηκε το όλο ζήτημα στην εκρηκτική του περίοδο τους καλοκαιρινούς μήνες, από την πλευρά του κράτους.

Θεωρεί ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος μπορεί να έλθει μέσα από μια καμπάνια που θα προβάλει τον ανθρωπισμό που έδειξε η κοινωνία της Λέσβου. Ταυτόχρονα όμως είναι αναγκαία και η οργάνωση των υποδομών και των δομών που διαχειρίζονται το προσφυγικό ζήτημα αποτελεσματικά.

Ώστε να σταματήσουν να βγαίνουν εικόνες από το νησί που δείχνουν εξαθλιωμένους ανθρώπους, τεράστιους σκουπιδότοπους, σκηνές βίας στο λιμάνι της πόλης, όπως και ειδήσεις για άγρια εκμετάλλευση των προσφύγων από μαυραγορίτες.

Οι ενέργειες αυτές είναι αναγκαίο να γίνουν, όπως και η επικοινωνία όλων αυτών των δράσεων στο εξωτερικό προκειμένου το μήνυμα που θα σταλεί, να μετριάζει τις όποιες αρνητικές εικόνες για το νησί, που είναι βέβαιο ότι το έπληξαν εν μέσω τουριστικής περιόδου, όπως επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία από την κίνηση των τσάρτερ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey