Για την έκπτωσή της από το πρόγραμμα ελαιουργικών φορέων της περιόδου 2012 - 2015

Κέρδισε το Εφετείο η ΕΑΣ Λέσβου

03/10/2015 - 00:40

Μια σημαντική δίκη κέρδισε η ΕΑΣ Λέσβου στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά, όπως δήλωσε στο «Ε» ο πρόεδρος της Ένωσης Αλέκος Γιαζιτζόγλου.

Μια σημαντική δίκη κέρδισε η ΕΑΣ Λέσβου στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά, όπως δήλωσε στο «Ε» ο πρόεδρος της Ένωσης Αλέκος Γιαζιτζόγλου.

Το δικαστήριο έκρινε ως μη σύννομες τις ενέργειες του ΟΠΕΚΕΠΕ και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που το 2013 είχαν κηρύξει την ΕΑΣ Λέσβου έκπτωτη από το πρόγραμμα που αφορούσε τις οργανώσεις ελαιουργικών φορέων.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανερχόταν στα 3,5 εκατ. ευρώ και από αυτά τα 2,88 εκατ. ευρώ προερχόταν από κοινοτική χρηματοδότηση. Η Ένωση είχε κηρυχθεί έκπτωτη από το πρόγραμμα, όταν ο ΟΠΕΚΕΠΕ χαρακτήρισε πλαστές τις εγγυητικές επιστολές που είχαν προσκομιστεί για την καλή εκτέλεση του προγράμματος. Το θέμα είχε λάβει πανελλαδικές διαστάσεις, καθώς για τον ίδιο λόγο είχε κηρυχθεί έκπτωτη και η ΕΑΣ Μεσσηνίας.

Η ΕΑΣ Λέσβου είχε κερδίσει το πρόγραμμα το 2012, όμως αδυνατούσε να εκδώσει εγγυητικές επιστολές καλής εκτέλεσης του προγράμματος λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει ως σήμερα. Τελικά, βρήκε εγγυητικές επιστολές που προέρχονταν από πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού (Ιταλία).

Η τότε διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ είχε θεωρήσει τις εγγυητικές επιστολές πλαστές και είχε στείλει την υπόθεση στον Εισαγγελέα. Με βάση αυτά τα δεδομένα, είχε κηρύξει την ΕΑΣ Λέσβου έκπτωτη από το πρόγραμμα. Το θέμα συζητούνταν επί μήνες μεταξύ των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου, καθώς θεωρήθηκε ότι ήταν μια ακόμη απόδειξη της απαξίωσης της Ένωσης.

Μη σύννομη η έκπτωση
Η προσφυγή της ΕΑΣ Λέσβου κατά της απόφασης να κηρυχθεί έκπτωτη είχε εξετασθεί σε δεύτερο βαθμό τον προηγούμενο χρόνο, ωστόσο η απόφαση βγήκε μόλις πριν από λίγες μέρες. Σύμφωνα με τα όσα μας είπε ο κ. Γιαζιτζόγλου, η απόφαση θεωρεί μη σύννομη την κήρυξη της Ένωσης ως έκπτωτης, διότι δεν είχε ενημερωθεί και δεν είχε κληθεί σε απολογία από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λέσβου θεωρεί ότι η απόφαση αυτή αποτελεί σημαντικό στοιχείο στην υπό εξέλιξη ποινική διερεύνηση του ζητήματος των πλαστών εγγυητικών επιστολών. Πρόσθεσε δε ότι το πιστωτικό ίδρυμα, από το οποίο προέρχονται οι εγγυητικές επιστολές, λειτουργεί ως σήμερα στην Ιταλία.

Ο κ. Γιαζιτζόγλου τονίζει πως, από τη στιγμή που ακυρώθηκε η απόφαση έκπτωσής της από το πρόγραμμα, ακυρώνεται και η κατάπτωση των εγγυητικών επιστολών και το πρόσθετο χρέος που τη βάρυνε ως σήμερα από την υπόθεση.
 
Θα ζητήσει αποζημίωση
Τώρα η διοίκηση της Ένωσης προσανατολίζεται να ζητήσει αποζημίωση για τη ζημία που είχε υποστεί στη φήμη της από την απώλεια του προγράμματος και από τις δαπάνες που είχε κάνει για την υλοποίηση του προγράμματος (περίπου 670.000 ευρώ).

Μέσω του προγράμματος αυτού, η ΕΑΣ Λέσβου μεταξύ των άλλων είχε σχεδιάσει να κατασκευάσει νέο πυρηνελαιουργείο σε άλλο σημείο του νησιού, ώστε το 2019 -οπότε και καθίσταται υποχρεωτικό το κλείσιμο του πυρηνελαιουργείου στα Πάμφιλα- να έχει ήδη μεταφέρει τις κύριες δραστηριότητές της (πυρηνελαιουργείο, ραφηνερία και σαπωνοποιείο) σε άλλο σημείο του νησιού.

Οι πλαστές εγγυητικές επιστολές
Στο σχετικό άρθρο του «Ε», που δημοσιεύθηκε στα τέλη του Απριλίου του 2013, υπογραμμίζαμε ότι το θέμα είχε αναδείξει το Olivenews.gr.

Η ιστοσελίδα, που ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με θέματα που ενδιαφέρουν τον ελαιοκομικό τομέα, είχε αρχίσει να διερευνά το θέμα, μετά από τις δημόσιες καταγγελίες που έγιναν για το πρόγραμμα της ΕΑΣ Μεσσηνία. Το θέμα είχε φθάσει και στη Βουλή μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει βουλευτής.

Η ιστοσελίδα είχε απευθυνθεί στον τότε πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Γρηγόρη Αποστολάκο, ο οποίος σε δήλωση που είχε κάνει ανέφερε πως η ΕΑΣ Μεσσηνίας είχε προσκομίσει εγγυητική επιστολή τράπεζας που είχε κλείσει από καιρό και γι’ αυτό καταγγέλθηκε η σύμβαση.

Επιπλέον, η υπόθεση παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα. Στην ίδια απάντηση ο κ. Αποστολάκος αναφέρεται και στην περίπτωση της ΕΑΣ Λέσβου λέγοντας τα εξής: «Αντίστοιχη περίπτωση διαπιστώθηκε και για την ΕΑΣ Λέσβου και έγιναν οι ίδιες ενέργειες από την υπηρεσία μας».

Η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου δεν κλείνει το θέμα των εγγυητικών επιστολών, με το οποίο ασχολούνται τα ποινικά δικαστήρια.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey