Άγνωστοι έβαλαν φωτιά τα ξημερώματα της Παρασκευής στην είσοδο του γραφείου, θέτοντας σε κίνδυνο όλη την πολυκατοικία

Εμπρηστική επίθεση στο γραφείο του Χ. Αθανασίου!

02/10/2015 - 23:47

Με μία σπάνια για τα δεδομένα της Λέσβου εμπρηστική επίθεση εις βάρος του πολιτικού γραφείου του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης και βουλευτή Λέσβου Χαράλαμπου Αθανασίου, ξέσπασε φωτιά στον τρίτο όροφο της πολυκατοικίας, που βρίσκεται στη συμβολή της Καβέτσου με τη Ναυάρχου Αποστολή, η οποία ευτυχώς έσβησε άμεσα με την επέμβαση της πυροσβεστικής.

Με μία σπάνια για τα δεδομένα της Λέσβου εμπρηστική επίθεση εις βάρος του πολιτικού γραφείου του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης και βουλευτή Λέσβου Χαράλαμπου Αθανασίου, ξέσπασε φωτιά στον τρίτο όροφο της πολυκατοικίας, που βρίσκεται στη συμβολή της Καβέτσου με τη Ναυάρχου Αποστολή, η οποία ευτυχώς έσβησε άμεσα με την επέμβαση της πυροσβεστικής.

Ο ξεκάθαρος εμπρησμός εκτιμάται ότι έγινε στις τρεις τα ξημερώματα της Παρασκευής, αλλά, έως και την ώρα που γραφόταν το ρεπορτάζ, η προανάκριση για το συμβάν δεν έβγαζε κάποιο στοιχείο που να πρόδιδε το μηχανισμό που χρησιμοποιήθηκε για την ανάφλεξη. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, που βρίσκεται στην Αθήνα, σχολιάζοντας το συμβάν υποστήριξε πως «η Δημοκρατία δεν πτοείται από τρομοκρατικές ενέργειες».

Λίγο μετά τις τρεις ξημερώματα έγινε αντιληπτή -ευτυχώς άμεσα- από τους ενοίκους των παρακείμενων διαμερισμάτων η φωτιά που είχε αρπάξει η πόρτα της εισόδου του γραφείου του κ. Αθανασίου. Με την κάπνα να γίνεται σύντομα αντιληπτή σε όλη την πολυκατοικία, κλήθηκε άμεσα η πυροσβεστική, η οποία μέσα σε 20 λεπτά έσβησε τη φωτιά και πρόλαβε τα χειρότερα. Πάντως πρόλαβε να καταστρέψει ολοσχερώς την είσοδο του γραφείου του πρώην υπουργού και να προκαλέσει ζημιές και στα άλλα διαμερίσματα του ορόφου.
 
Φωτιά στο χαλάκι της εισόδου
Χαρακτηριστικό του πόσο επικίνδυνο ήταν σήμερα να μη μιλούσαμε απλά για το… «συμβολισμό» της ενέργειας αυτής και τις ζημιές της είναι το γεγονός πως προφανώς οι δράστες περιέλουσαν με βενζίνη το χώρο έξω από την είσοδο του γραφείου, που άρπαξε γρήγορα και έκαψε τις πόρτες και των τριών διαμερισμάτων του τρίτου ορόφου, θέτοντας σε κίνδυνο και τη ζωή των ενοίκων και ενός ηλικιωμένου που είχαν την ατυχία να είναι γείτονες του πρώην υπουργού στον τρίτο όροφο της πολυκατοικίας…

Ανεπίσημα τώρα πηγές από την Αστυνομία υποστηρίζουν πως οι δράστες χρησιμοποίησαν το χαλάκι της εισόδου του γραφείου και με βενζίνη έβαλαν τη φωτιά, που θα μπορούσε να είχε πάρει μεγάλη έκταση. Και αυτός ο τρόπος δράσης δείχνει «ερασιτεχνισμό» και όχι καμία ιδιαίτερη οργάνωση.

«Θα καιγόμασταν στον ύπνο μας»
«Θα μπορούσαμε να είχαμε θρηνήσει θύματα. Δεν ακούστηκε καμία απολύτως έκρηξη ενώ δε βρέθηκε μέχρι το πρωί κάποιος μηχανισμός. Απλά έβαλαν φωτιά που, αν δεν την καταλαβαίναμε έγκαιρα, θα καιγόμασταν ζωντανοί στον ύπνο μας» λένε ένοικοι που διαμένουν στην πολυκατοικία και βίωσαν χθες τον εφιάλτη του εμπρησμού. Σημειώνεται δε ότι δεν είναι πολλοί οι διαμένοντες, καθώς εντός της πολυκατοικίας λειτουργούν και πολλά γραφεία και ιδιωτικά ιατρεία που τις νύχτες είναι άδεια. Όπως άδειο ήταν και το οδοντιατρείο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το γραφείο του βουλευτή και υπέστη και αυτό ζημιές.

Λαχτάρα αλλά και φόβος για τη συνέχεια
Εντωμεταξύ, το συμβάν προκάλεσε αναταραχή -όπως είναι φυσικό- και αναστάτωση σε όλους τους ενοίκους, οι οποίοι αναρωτιούνται μαζί με τις αστυνομικές αρχές για το πώς οι δράστες εισέβαλαν μέσα στην πολυκατοικία, της οποίας η είσοδος θα πρέπει να σημειωθεί πως κλειδώνεται -κατά την μαρτυρία των ενοίκων- καθημερινά κατά τις βραδινές ώρες και δεν είχε το πρωί κανένα ίχνος παραβίασης. Που σημαίνει πως τουλάχιστον χθες όχι μόνο έμεινε ξεκλείδωτη, αλλά ενδεχομένως και ανοιχτή.

Σε κάθε περίπτωση, από το περιβάλλον του πρώην υπουργού τονίζεται ότι η μεγαλύτερη ανησυχία του κ. Αθανασίου είχε να κάνει με τη λαχτάρα των γειτόνων του, δίνοντας το πρωί της Παρασκευής εντολή για άμεση αποκατάσταση των ζημιών στην πολυκατοικία. Στον αντίποδα όμως αυτή η… «λαχτάρα» των ενοίκων τούς έβαλε σε σκέψεις να ζητήσουν ακόμη και την απομάκρυνση του πολιτικού γραφείου του βουλευτή από την πολυκατοικία.

 

Ο Χ. Αθανασίου «δείχνει» στην πρώτη του εκτίμηση «μια ομάδα νεαρών που δημιουργούν επεισόδια»

«Η δημοκρατία δεν πτοείται από τρομοκράτες»

Ο βουλευτής Λέσβου της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου δεν άφησε ασχολίαστο τον εμπρησμό στο γραφείο του στη Μυτιλήνη και δε δίστασε με τα λεγόμενά του να «δείξει» εκείνους που θεωρεί ότι θέλουν να τον τρομοκρατήσουν. Παράλληλα, ο κ. Αθανασίου υποστήριξε πως είχε στοχοποιηθεί και παλιά, υποστηρίζοντας πως τότε όμως υπήρχε εντολή από το Αρχηγείο της Αστυνομίας για αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο χώρο του. Σε πολιτικό επίπεδο ο κ. Αθανασίου δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η Δημοκρατία δεν πτοείται από τρομοκρατικές ενέργειες», προσθέτοντας ότι «πολύ περισσότερο δεν τρομοκρατούμεθα όσοι υπηρετούμε τους δημοκρατικούς θεσμούς και τα συμφέροντα των πολιτών», με δηλώσεις του στο «ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9» και στο ΑΠΕ.

«Η πρώτη εκτίμηση που κάνω είναι ότι πρόκειται για μία ομάδα νεαρών, οι οποίοι δημιουργούν κάθε τόσο επεισόδια» δήλωσε ο κ. Αθανασίου, μιλώντας στην εκπομπή «Ανοιχτά μικρόφωνα» στο «ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9», και συνέχισε: «Κατά διαστήματα δημιουργούν τέτοια θέματα -βεβαίως όχι σε αυτήν την έκταση όπως τώρα να βάλουν φωτιά- ρίχνουν κάποιες μολότοφ στους δρόμους, γράφουν κάποια συνθήματα».

Και πρόσθεσε ακόμη τα εξής: «Όποια είναι τα παιδιά που έκαναν αυτήν την τρομοκρατική ενέργεια να το βάλουν καλά στο μυαλό τους ότι η δημοκρατία δεν πτοείται, πολύ περισσότερο δεν πτοούμεθα όσοι υπηρετούμε τους δημοκρατικούς θεσμούς και τα συμφέροντα των πολιτών».

«Είχα στοχοποιηθεί από παλιά»
Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης όμως αναφέρθηκε και στην Αστυνομία και στα μέτρα φύλαξης: «Κανονικά, επειδή είχαμε και κάποια δείγματα και παλιά όπου είχα στοχοποιηθεί, όφειλε η Αστυνομία να επιτηρεί το χώρο και ξέρω πολύ καλά ότι είχαν πάρει παλιά εντολή από το Αρχηγείο γι’ αυτό.

Τώρα όμως κάτι τέτοιο δυστυχώς δεν έγινε». Ωστόσο, ο βουλευτής αναγνώρισε πως σήμερα είναι πολύ δύσκολο η Αστυνομία, λόγω και των ελλείψεων που έχει, να επιτηρεί όλους του στόχους, αλλά εξέφρασε και δυσαρέσκεια, διότι υπάρχουν άτομα -κατά την εκτίμησή του- τα οποία δεν έχουν ανάγκη φύλαξης και παρ’ όλα αυτά έχουν μία πολυτελή φύλαξη. «Δε μπορεί μερικοί, παραδείγματος χάριν διευθυντές αστυνομίας- να έχουν μία πολυτελή φύλαξη και πρόσωπα πολιτικά ή δικαστικοί, που έχουν χειριστεί λεπτές υποθέσεις, να έχουν μία ατελή φύλαξη, αυτοί και οι οικείοι τους» είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε να γίνει ένας διακομματικός σχεδιασμός στο όλο θέμα με επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων.

Τέλος, ο κ. Αθανασίου, με αφορμή πάντα την εμπρηστική επίθεση εις βάρος του, σχολίασε πως η αυστηρότητα στη νομοθεσία προστατεύει το πολίτευμα αλλά και την έννομη τάξη, διευκρινίζοντας τα εξής: «Είναι άλλο οι καλές συνθήκες στις φυλακές, πράγμα για το οποίο φρόντισε πάρα πολύ η κυβέρνησή μου φροντίζοντας αυτές να είναι πολύ καλύτερες απ’ όσο μπορούσαμε να τις κάνουμε, μέχρι και τα ανήλικα παιδιά στις φυλακές να μπορούν να σπουδάζουν», αναφερόμενος δηλαδή και στην πολύκροτη υπόθεση του κρατούμενου Νίκου Ρωμανού.

 

Ανακοινώσεις για τον εμπρησμό

ΝΔ και ΑΝΕΛ καταδικάζουν

Το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εξέδωσε ανακοίνωση για την εμπρηστική επίθεση στο γραφείο του βουλευτή Λέσβου και καλεί την κυβέρνηση να καταδικάσει «την εμπρηστική επίθεση και τις πράξεις βίας και να εξαντλήσει κάθε προσπάθεια προκειμένου να εντοπισθούν και να διωχθούν οι δράστες».

Ανακοίνωση εξέδωσε όμως και η νομαρχιακή της Λέσβου των Ανεξάρτητων Ελλήνων: «Η επίθεση στο γραφείο του βουλευτή Λέσβου της ΝΔ κ. Χαράλαμπου Αθανασίου αποτελεί αναμφισβήτητα μια πράξη που στρέφεται εναντίον της Δημοκρατίας και των θεσμικών οργάνων που την εκφράζουν.

Οι ΑΝΕΛ Λέσβου καταδικάζουμε απερίφραστα την άνανδρη αυτήν ενέργεια και καλούμε τις αρχές να διαλευκάνουν άμεσα την υπόθεση».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey