Θα ξεπεράσουν τις 50.000 οι αφίξεις το 2015

Τουρκία, ο καλός «πελάτης» του τουρισμού της Λέσβου

02/10/2015 - 22:59

Λίγο πάνω από τις 50.000 θα ανέλθουν φέτος οι Τούρκοι τουρίστες που θα επισκεφθούν τη Λέσβο. Αυτή η εκτίμηση προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία που τηρεί το «Ε», στηριζόμενο στα στοιχεία που μας παρέχει η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου.

Λίγο πάνω από τις 50.000 θα ανέλθουν φέτος οι Τούρκοι τουρίστες που θα επισκεφθούν τη Λέσβο. Αυτή η εκτίμηση προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία που τηρεί το «Ε», στηριζόμενο στα στοιχεία που μας παρέχει η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου.

Από την αρχή του χρόνου ως το τέλος του Σεπτέμβρη οι αφίξεις είχαν φθάσει στις 47.151, όταν στο σύνολο του 2014 οι αφίξεις είχαν ανέλθει στις 43.744.

Το Σεπτέμβριο του 2015 οι αφίξεις ανήλθαν στις 7.439 και ήταν αυξημένες κατά περίπου 2.000 άτομα σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2014 (5.486 αφίξεις). Η αύξηση αυτή οφείλεται στους επισκέπτες της εορτής του Κουρμπάν Μπαϊράμ, η οποία φέτος έπεσε κατά το μήνα αυτό. Οι πρόσθετες αφίξεις του Σεπτεμβρίου αναμένεται ωστόσο να αφαιρεθούν από τις αφίξεις του Οκτωβρίου, διότι το προηγούμενο έτος το Κουρμπάν Μπαϊράμ είχε εορταστεί στις αρχές Οκτωβρίου.
 
Το τέλος του Κουρμπάν Μπαϊράμ σηματοδοτεί και το τέλος της περιόδου υψηλών αφίξεων Τούρκων τουριστών στη Λέσβο.

Κι εκτός των άλλων σηματοδοτεί και τη μείωση του αριθμού των δρομολογίων που πραγματοποιούν τα πλοία που είναι δρομολογημένα στη γραμμή Μυτιλήνη-Αϊβαλί.

Το τελευταίο τρίμηνο του έτους, αναμένονται να έρθουν στη Λέσβο από 3.000 ως 5.000 Τούρκοι τουρίστες, κατά την εκτίμησή μας, λαμβάνοντας υπόψη το ρυθμό αύξησης των αφίξεων, όπως διαμορφώθηκε την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, καθώς και τις αφίξεις των προηγούμενων ετών το τελευταίο τρίμηνο του χρόνου. Ο ρυθμός αύξησης των αφίξεων το εννεάμηνο του 2015 διαμορφώθηκε στο 24,71%, δηλαδή σε απόλυτους αριθμούς η αύξηση των αφίξεων διαμορφώθηκε στους 9.344 τουρίστες. Αν από την αύξηση των αφίξεων αφαιρεθούν αυτές που αφορούσαν το Κουρμπάν Μπαϊράμ, ο ρυθμός αύξησης των αφίξεων διαμορφώνεται στο 19,5%. Σε αυτά τα επίπεδα αναμένεται να διαμορφωθεί η αύξηση των αφίξεων για το σύνολο του έτους.

Πρόκειται για ένα πολύ καλό ποσοστό αύξησης των αφίξεων, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε τα πολιτικά και οικονομικά γεγονότα που έχουν συμβεί μέχρι τώρα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Ειδικότερα, η αύξηση των αφίξεων κατά 20% περίπου καταγράφεται σε μια χρονιά περαιτέρω υποτίμησης της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ, εφαρμογής πολυήμερης τραπεζικής αργίας στην Ελλάδα, πολιτικών κρίσεων που έχουν βιώσει Ελλάδα και Τουρκία αλλά και έναρξης στρατιωτικών επιχειρήσεων από τον τουρκικό στρατό κατά του PKK στις επαρχίες της ανατολικής Τουρκίας.

Οι αφίξεις των Τούρκων τουριστών δεν είναι ευθέως ανάλογες με τις ημέρες διαμονής τους στο νησί. Κι αυτό γιατί υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός επισκεπτών που φθάνουν στο νησί και αποχωρούν αυθημερόν. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν τέσσερις προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων που μετέφεραν Τούρκους τουρίστες στο νησί, περίπου 800 άτομα κάθε φορά.

Τα πλοία αναχωρούσαν αυθημερόν, ωστόσο οι συγκεκριμένοι τουρίστες έκαναν πολλά ψώνια, όπως λένε παράγοντες της αγοράς. Έχουμε κι άλλη φορά σημειώσει ότι μεγάλος αριθμός Τούρκων επισκεπτών ξοδεύει σημαντικά ποσά για ψώνια στη Μυτιλήνη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνουν για επώνυμα προϊόντα (ρούχα, παπούτσια, γυαλιά ηλίου), για οινοπνευματώδη ποτά αλλά και για τα τοπικά προϊόντα (ούζο, τυριά, αλίπαστα κ.λπ).

Μια σημαντική αγορά
Μια γενικότερη αποτίμηση των παραπάνω στοιχείων μάς οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι η τουρκική τουριστική αγορά είναι πολύ σημαντική για την οικονομία της Λέσβου κι όχι μόνο για τις επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα.

Με έναν διαφορετικό τρόπο από ό,τι στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, τα δυτικά παράλια της Τουρκίας και τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας εξελίσσονται σε φυσική οικονομική ενδοχώρα της Λέσβου.

Και αυτό γιατί απορροφούν σημαντικές ποσότητες τοπικών προϊόντων, ενισχύοντας τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, δίνουν δουλειά στις εμπορικές επιχειρήσεις του νησιού και φυσικά στηρίζουν τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Μάλιστα, είναι η μόνη τουριστική αγορά που δίνει τουρίστες στη Λέσβο καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Κι επιπρόσθετα, δείχνει να επηρεάζεται ελάχιστα από αρνητικά οικονομικά και πολιτικά γεγονότα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey