H Πρόεδρος των «Γιατρών χωρίς Σύνορα» στη Λέσβο

Εξοργισμένη από τις συνθήκες υποδοχής μεταναστών

29/09/2015 - 15:59

Εξοργισμένη για τις συνθήκες υποδοχής και κράτησης μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα αλλά και για τους χειρισμούς των ευρωπαϊκών κρατών εμφανίστηκε η πρόεδρος της διεθνούς οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» Τζοάν Λιου, που βρέθηκε το Σαββατοκύριακο στην Ελλάδα.

Εξοργισμένη για τις συνθήκες υποδοχής και κράτησης μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα αλλά και για τους χειρισμούς των ευρωπαϊκών κρατών εμφανίστηκε η πρόεδρος της διεθνούς οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» Τζοάν Λιου, που βρέθηκε το Σαββατοκύριακο στην Ελλάδα.

Η Καναδή παιδίατρος και πρόεδρος της οργάνωσης επισκέφθηκε τη Λέσβο και την Ειδομένη, ενώ βρέθηκε και στην πλατεία Βικτωρίας και το λιμάνι του Πειραιά.

Μιλώντας αποκλειστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δήλωσε εξοργισμένη για τις συνθήκες υποδοχής και κράτησης μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα και άσκησε δριμεία κριτική στους χειρισμούς των ευρωπαϊκών κρατών, λέγοντας ότι «δε μπορούν να αντιμετωπίζουν σαν εγκληματίες τους ανθρώπους που τρέπονται σε φυγή από τις χώρες όπου σημειώνονται ένοπλες συγκρούσεις».

«Ντροπιαστικό…»
Ας σημειωθεί ότι οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» παρέχουν ιατρική περίθαλψη και υποστηρικτικές υπηρεσίες φιλοξενίας σε νεοαφιχθέντες πρόσφυγες στη Λέσβο και την Κω, έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία κινητής ιατρικής μονάδας στα Δωδεκάνησα και παρέχουν ιατρική βοήθεια και είδη πρώτης ανάγκης στην Ειδομένη.

«Θεωρώ ντροπιαστικό, τον 21ο αιώνα σε μια ευρωπαϊκή χώρα, να μην τηρούνται οι βασικές προϋποθέσεις ανθρώπινης και αξιοπρεπούς υποδοχής των προσφύγων. Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει πια διανομή φαγητού στη Λέσβο, ούτε επαρκείς επιλογές φιλοξενίας για τους ανθρώπους που φτάνουν στο νησί» λέει...

Τονίζει, επίσης, ότι εκείνο που της έκανε εντύπωση είναι πως «η ανακούφιση και η ευφορία που αισθάνονται οι πρόσφυγες μετά την άφιξή τους, αφού έχουν επιβιώσει από το ταξίδι με τη βάρκα από την Τουρκία, κρατάει πολύ λίγο... Για εκείνους, τα ελληνικά νησιά είναι μόνο η αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού στο άγνωστο μέσω πολλών διαφορετικών χωρών. Ένα ταξίδι, το οποίο θα περιέγραφα ως το απόλυτο σκοτάδι: δεν ξέρουν τι θα συμβεί, είναι συνεχώς σε επιφυλακή σαν παγιδευμένα ζώα σε λαβύρινθο».

Και προσθέτει: «Η ελάχιστη ευπρέπεια αποτελεί δικαίωμα αυτών των ανθρώπων και υπάρχουν πρότυπα υποδοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση που τα κράτη-μέλη οφείλουν να τηρούν. Είμαι βαθύτατα εξοργισμένη από ό,τι είδα... Όλοι έχουμε το δικαίωμα να ελπίζουμε και να ονειρευόμαστε ένα καλύτερο μέλλον.

Δε μπορούμε να το στερήσουμε αυτό από τους ανθρώπους. Τα κράτη δε μπορούν να φέρονται στους ανθρώπους που εγκαταλείπουν τις χώρες τους εξαιτίας του πολέμου σαν εγκληματίες και να τους θεωρούν απειλή».

Και πρόσθεσε: «Δε μιλάμε για γενναιοδωρία από την πλευρά της Ευρώπης. Μιλάμε για υποχρεώσεις των κρατών και κοινή ευθύνη».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey