Οι αριθμοί δείχνουν τη διαδρομή τής ΝΔ στο χρόνο από το 2009 έως σήμερα στη Λέσβο, που δεν της αρκούν πια για να πιάσει πρωτιά

Πώς θα σπάσει το «ταβάνι» της;

25/09/2015 - 23:17

Η ΝΔ βρίσκεται λοιπόν ξανά σε κρίση μετά τη δεύτερη βαριά της ήττα σε διάστημα οκτώ μηνών από το ΣΥΡΙΖΑ και έχοντας θεωρητικά το πλεονέκτημα να επιβληθεί του αντιπάλου της, βασιζόμενη στις ποικίλες εντυπώσεις που άφησε η «αμφιλεγόμενη» πολιτική του Αλέξη Τσίπρα στην κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα.

Η ΝΔ βρίσκεται λοιπόν ξανά σε κρίση μετά τη δεύτερη βαριά της ήττα σε διάστημα οκτώ μηνών από το ΣΥΡΙΖΑ και έχοντας θεωρητικά το πλεονέκτημα να επιβληθεί του αντιπάλου της, βασιζόμενη στις ποικίλες εντυπώσεις που άφησε η «αμφιλεγόμενη» πολιτική του Αλέξη Τσίπρα στην κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα.

Σε τοπικό επίπεδο δε, το γεγονός πως για μία ακόμη φορά βρέθηκε κάτω από το ΣΥΡΙΖΑ «της κυρίας Τασίας», όπως χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον σαν επιχείρημα για τις εντυπώσεις που άφησε η διαχείριση του μεταναστευτικού, αποτελεί μία επιπλέον μεγάλη σε διάσταση ήττα.

Και αυτό γιατί απεδείχθη πως δεν έπεισε ακόμα και σε ένα σύνολο πολιτών στη Λέσβο που είχε λόγους να έχει μία παραπάνω δυσαρέσκεια για το κυβερνητικό έργο. Έτσι, σε σχέση με το Γενάρη, όπου η ΝΔ έμπαινε σε εκλογές με πιο δύσκολες προϋποθέσεις και με ένα 2ο Μνημόνιο στα χέρια της, η ΝΔ όχι μόνο δεν κέρδισε ψηφοφόρους αλλά κατάφερε να χάσει δύο μονάδες στο ποσοστό της και περίπου 2.500 ψήφους.

Η ανάλυση λοιπόν του «Ε» στα ειδικά ποσοστά τής ΝΔ από τις εκλογές του 2009 έως σήμερα (και) στη Λέσβο δείχνει πως η «γαλάζια» παράταξη έχει πλέον συγκεκριμένο «ταβάνι», είτε με νέους υποψηφίους, όπως το Χαράλαμπο Αθανασίου, είτε με παλαιότερους στη διαδρομή τους στο κόμμα, όπως τον Παύλο Βογιατζή ή το Γιάννη Γιαννέλλη ακόμα παλαιότερα.

Η Νέα Δημοκρατία στο πέρασμα του χρόνου καταφέρνει να έχει μία μεγαλύτερη βάση ψηφοφόρων από οποιοδήποτε άλλο κόμμα, κατέχοντας παραδοσιακά τη μερίδα του λέοντος στην έκφραση του «κεντροδεξιού» χώρου.

Είναι χαρακτηριστικό πως η ΝΔ κατρακύλησε δραματικά σε ποσοστά μόνο στις πρώτες μετά τα Μνημόνια εκλογές, του Μάη του 2012, όταν βρέθηκε στη Λέσβο με ποσοστό της τάξης μόλις του 18,63%. Ένα μήνα μετά όμως, στις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου, η ΝΔ σκαρφάλωσε ξανά στο 27,7% και στους 16.987 ψηφοφόρους, κερδίζοντας και την πρωτιά στο Νομό και την Κυβέρνηση.

Από τους 22.000 στους 15.000
Πριν από την εποχή των μνημονίων, η ΝΔ στη μεγάλη της ήττα το 2009 από το ΠΑΣΟΚ και σε μία εποχή που τα αποτελέσματα είχαν εντελώς διαφορετική «ανάγνωση» από αυτήν που ακολούθησε, έπιασε ποσοστό 31,06 και 22.224 ψηφοφόρους, τους πιο πολλούς που θα είχε ποτέ βάσει των αποτελεσμάτων των εκλογών που ακολούθησαν.

Και αυτό γιατί το 2012 τον Ιούνη συγκέντρωσε ποσοστό 27,7% και 16.987 ψήφους, το Γενάρη του 2015 30,44% και 18.024 ψήφους και πριν από λίγες ημέρες ποσοστό 28,55% και 15.487 ψήφους.

Ποσοστά υψηλά και παραπλήσια των πανελλαδικών ποσοστών της, τα οποία ωστόσο έχουν «ταβάνι» το 30%, που ακόμα και τώρα που ο δικομματισμός δεν έχει τη δυναμική που είχε σε όλα τα προηγούμενα χρόνια της μεταπολίτευσης, θα αρκούν για την ίδια για να κερδίσει τις εκλογές, μόνο σε περίπτωση που «χάσει» ο αντίπαλος (σήμερα ΣΥΡΙΖΑ και παλαιότερα ΠΑΣΟΚ) και πέσει κάτω του 30%. Όπως συνέβη δηλαδή τον Ιούνιο του 2012 με το ΣΥΡΙΖΑ.

Οι διαρροές
Τι λένε οι αριθμοί για τους ψηφοφόρους και τα ποσοστά που η ΝΔ πήρε ειδικά στη Λέσβο; Πως οι περίπου 5.000 που έχασε από το 2009 ως σήμερα έχουν πάει σε γειτονικά «σπίτια».

Στα κόμματα που αναδύθηκαν στον ευρύτερο δεξιό και κεντροδεξιό χώρο και κατά την τελευταία εξαετία και εκφράζουν σήμερα περί τις 5.000 το λιγότερο των ψηφοφόρων της Λέσβου, που θεωρητικά εκφράζονταν παλαιότερα από τη ΝΔ. Χαρακτηριστικά ο ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη το 2009 πήρε από το χώρο της κεντροδεξιάς 3.000 ψηφοφόρους στο νησί και πολλούς περισσότερους αργότερα οι ΑΝΕΛ: Τον Ιούνη του 2012 πήραν ποσοστό 8% με αιχμή τον «πρώην γαλάζιο» Σπύρο Γαληνό και περίπου 5.000 ψηφοφόρους, το Γενάρη 3.000 και το Σεπτέμβρη 2.300. Φυσικά απώλειες η ΝΔ μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει και από την αλματώδη αύξηση της Χρυσής Αυγής, που έχει αναφορές και στο δεξιό χώρο και έφτασε στις πρόσφατες εκλογές να συγκεντρώσει 4.223 ψήφους.

Πρόσωπα, στρατηγική ή και τα δύο;
Η επόμενη μέρα λοιπόν για τη ΝΔ βάσει των αριθμών δείχνει πως, για να μπορέσει να «κοιτάξει» την πρωτιά στη Λέσβο και πανελλαδικά, θα πρέπει να πάρει πίσω τον κόσμο που προέρχεται από το χώρο της, αλλά εκφράζεται πλέον δυναμικά κατά κύριο λόγο από τους ΑΝΕΛ.

Για να ξεπεράσει δηλαδή το απαγορευτικό «ταβάνι» της σήμερα που αγγίζει το 30% στη Λέσβο αλλά και πανελλαδικά για να κάνει Κυβέρνηση. Και πέρα από τα πρόσωπα που φαίνεται πως έχουν μπει στο κάδρο του προβληματισμού στη ΝΟΔΕ Λέσβου και κεντρικά, το μείζον είναι να διαμορφωθεί μία νέα στρατηγική και ένας νέος επαναπροσδιορισμός στην τοποθέτησή της στον κεντροδεξιό χώρο.

Το αν μπορούν τα νέα πρόσωπα να το επιτύχουν αυτό και αν μπορέσουν να κερδίσουν και τις κοινωνικές ομάδες που έχουν πληγεί αποφασιστικά από τα Μνημόνια, θα το αποφασίσει η ίδια η παράταξη, η οποία κυρίως ψάχνει τον ιδανικό πρόεδρο για όλα αυτά ενόψει της επόμενης ημέρας. Αν δεν το κάνει, πλέον είναι πολύ πιθανό και ο κεντροδεξιός χώρος να πολυδιασπαστεί.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey