Η ΕΝΠΕ στις Βρυξέλλες για την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ

Έμμεση παράταση με την εθνική συμμετοχή

24/09/2015 - 15:20

Το θέμα της καλύτερης δυνατής αξιοποίησης των πόρων του ΕΣΠΑ συζήτησαν ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών (ΕΝΠΕ) Ελλάδας Κώστας Αγοραστός και η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου.

Το θέμα της καλύτερης δυνατής αξιοποίησης των πόρων του ΕΣΠΑ συζήτησαν ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών (ΕΝΠΕ) Ελλάδας Κώστας Αγοραστός και η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου.

Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ σε δηλώσεις του, μετά το τέλος της συνάντησης, επεσήμανε ότι η αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής δε σημαίνει ότι θα εισρεύσουν περισσότερα κοινοτικά κονδύλια, κι ότι η διαδικασία αυτή δεν πρέπει να επηρεάσει τα υγιή περιφερειακά προγράμματα.

Πρόσθεσε επίσης, πως το ΕΣΠΑ 2007-2013 πρέπει να ολοκληρωθεί σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό -όπως επισημαίνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή- για να μην οδηγηθεί η χώρα σε λιγότερες επενδύσεις, λιγότερα έργα και σε περισσότερα προβλήματα σε ορισμένες περιφέρειες.

Η πρόταση η οποία θα περάσει από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο μέσα στον Οκτώβριο για «100% ευρωπαϊκή χρηματοδότηση» των έργων συνεισφέρει στη ρευστότητα της εθνικής οικονομίας, γιατί καταβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 100% του συνόλου της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης των υπό υλοποίηση έργων και μέχρι του ύψους της συνολικής κοινοτικής συμμετοχής.

Δηλαδή δε χρηματοδοτείται το σύνολο του κόστους των έργων, με την υποχρέωση η ελληνική κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει μελλοντικά την ολοκλήρωση των έργων από εθνικούς πόρους, μέχρι το κλείσιμο του προγράμματος το 2016. Τα προγράμματα θα κλείσουν στο χρηματοδοτικό ύψος που έχει συμφωνηθεί.

Τεχνική λύση
Η διαδικασία αυτή είναι μια τεχνική λύση έμμεσης παράτασης του προγράμματος, η οποία χρειάζεται διαχειριστική επάρκεια, ταχύτητα και προσήλωση στο στόχο για να μπορέσει να επιτευχθεί. Μέσα σε δύο χρόνια 2015 και 2016 με τις τροποποιήσεις αυτές θα εισρεύσουν 2 δις ευρώ στη χώρα και θα υπάρξει όφελος 3,7 δις ευρώ, γιατί δε θα βάλει την εθνική συμμετοχή.

Ο κ. Αγοραστός ευχαρίστησε την κ. Κρέτσου για την προσπάθεια -η οποία υπήρξε και πρόταση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας- να αυξήσει τη ρευστότητα, ώστε να μη χαθούν κοινοτικά χρήματα με την αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής στο ΕΣΠΑ 2007-2013 από 95 στο 100% για να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν τα έργα.

Την ευχαρίστησε επίσης για την πολύ στενή συνεργασία που έχουν οι περιφέρειες μαζί της και το μεγάλο ενδιαφέρον που δείχνει για τα περιφερειακά προγράμματα της χώρας αλλά και για την πορεία των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007 - 2013.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey