Άγνωστος ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται στη Λέσβο

Εφιαλτική κατάσταση

03/09/2015 - 16:44

Χαώδης η κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου πλέον συνωστίζονται περισσότερα από 10.000 άτομα. Μετανάστες και πρόσφυγες εγκλωβισμένοι που περιμένουν να φύγουν από το νησί με το πλοίο της γραμμής και άλλοι που περιμένουν να καταγραφούν από το Λιμενικό Σώμα και να αρχίσει για αυτούς η διαδρομή Μόρια, Καρά Τεπές και ξανά λιμάνι…

Χαώδης η κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου πλέον συνωστίζονται περισσότερα από 10.000 άτομα. Μετανάστες και πρόσφυγες εγκλωβισμένοι που περιμένουν να φύγουν από το νησί με το πλοίο της γραμμής και άλλοι που περιμένουν να καταγραφούν από το Λιμενικό Σώμα και να αρχίσει για αυτούς η διαδρομή Μόρια, Καρά Τεπές και ξανά λιμάνι…

Η κατάσταση είναι πραγματικά εφιαλτική. Λίγες δεκάδες αστυνομικοί και λιμενικοί προσπαθούν να διαχειριστούν μια πραγματική βόμβα.

Ανθρώπους που δεν έχουν τίποτα να χάσουν, φυγάδες κυνηγημένοι από τους πολέμους ή την ανέχεια και οι οποίοι ζητούν μόνο ένα πράγμα. Να φύγουν το συντομότερο δυνατό από το νησί, το οποίο και αντιμετωπίζουν απλά ως ένα σταθμό προς το όνειρο. Κάποια χώρα της βόρειας Ευρώπης, όπου πιστεύουν πως για αυτούς τα πράγματα θα είναι καλύτερα.

Εξεγέρσεις
Κάπως έτσι χθες για μια ακόμα φορά διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που επικρατεί εξεγέρθηκαν. Προσπάθησαν να κλείσουν το δρόμο μπροστά στο Τελωνείο, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα την επέμβαση μονάδας ειδικών αποστολών του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης, αλλά και διμοιρίας ΜΑΤ που από χθες επιχειρεί στη Λέσβο, προκειμένου να ενισχύσει τις προσπάθειες των τοπικών αστυνομικών και λιμενικών δυνάμεων.

Ας σημειωθεί μάλιστα ότι οι άνδρες των ΜΑΤ έφτασαν στη Λέσβο με ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος, κατόπιν εντολής του αναπληρωτή γενικού γραμματέα, αρμόδιου για θέματα μετανάστευσης, Τζανέτου Φιλιππάκου.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Φιλιππάκος, η κατάσταση έχει ξεπεράσει προ πολλού τις δυνατότητες της χώρας και αποτελεί επιτακτική ανάγκη η ανάληψη πρωτοβουλιών από την Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο για την υποδοχή και προώθηση των μεταναστών, αλλά και προς την πλευρά της Τουρκίας, απ' όπου καταφθάνουν κατά χιλιάδες οι πρόσφυγες.

Μέσα στις γειτονιές
Χθες τελικά την εξέγερση διέλυσαν αστυνομικοί και λιμενικοί, ενώ σε μια προσπάθεια συμμαζέματος της όλης κατάστασης, εκκενώθηκε το τμήμα του λιμανιού από το περίκλειστο τμήμα του στο τελωνείο και μέχρι το κολυμβητήριο, ενώ όλοι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες με εξαίρεση αυτούς που καταγράφονταν συνωστίσθηκαν στα Μπλόκια, στο τμήμα του λιμανιού κάτω από το άγαλμα της Ελευθερίας.

Όπως ήταν αναμενόμενο χιλιάδες διέφυγαν προς τα Τσαμάκια και μέσω αυτών, όσοι δεν εγκαταστάθηκαν εκεί με κίνδυνο να καεί ο πνεύμονας αυτός για τη Μυτιλήνη, ανέβηκαν στο Κιόσκι και από εκεί μπήκαν σε γειτονιές όπως στο Κιόσκι και στην Κουλμπάρα.

Χαρακτηριστικά να σημειώσουμε πως χθες στην οδό Δ. Βερναρδάκη έμεναν στα πεζοδρόμια μετανάστες και πρόσφυγες ως το λεγόμενο «φούρνο της Κουλμπάρας». Ανάλογη και η κατάσταση και στην πλατεία στο Κιόσκι, όπου η είσοδος του αρχαιολογικού Μουσείου έχει κλείσει από τις σκηνές, ενώ χθες κατελήφθη και το οικόπεδο του παλιού κτηνιατρείου απέναντι από τις στρατιωτικές οικίες το οποίο και μετατράπηκε σε υπαίθριο αποχωρητήριο!
Ας σημειωθεί ότι εκτός από τους διαμένοντες στο λιμάνι, στον αριθμό των μεταναστών και προσφύγων που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο νησί, πρέπει να προστεθούν 5.500 άτομα που βρίσκονται στο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών της Μόριας και 3.000 στον καταυλισμό του Δήμου Λέσβου στον Καρά Τεπέ.

Άγνωστο παραμένει πόσοι βρίσκονται στις ακτές της βόρειας και ανατολικής Λέσβου και θα κατευθυνθούν στη Μυτιλήνη!

 

Οι Περιφερειάρχες της χώρας στη Μυτιλήνη

Μετά από πρόταση της περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κας Χριστιάνας Καλογήρου, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, συνεδριάζει σήμερα Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου στις 12 το μεσημέρι στην Αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Λέσβο.
Στη συνεδρίαση θα συζητηθεί το μεταναστευτικό ζήτημα και τα προβλήματα που προκαλούνται από την αυξημένη ροή προσφύγων και μεταναστών στη χώρα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey