Ταξίδι στα απέναντι παράλια, και επαφές Γαληνού με Τούρκους αυτοδιοικητικούς για το μεταναστευτικό

«Κάντε κι εσείς καταγραφή…!»

03/09/2015 - 16:37

Λίγο πριν αιτηθεί της κήρυξης της Λέσβου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός βρέθηκε με την ευκαιρία της διεθνούς εμπορικής έκθεσης στη Σμύρνη στα απέναντι παράλια και φυσικά η ατζέντα των επαφών του, δεν περιλάμβανε μόνο τις προοπτικές εμπορικών και τουριστικών συνεργασιών.

Λίγο πριν αιτηθεί της κήρυξης της Λέσβου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός βρέθηκε με την ευκαιρία της διεθνούς εμπορικής έκθεσης στη Σμύρνη στα απέναντι παράλια και φυσικά η ατζέντα των επαφών του, δεν περιλάμβανε μόνο τις προοπτικές εμπορικών και τουριστικών συνεργασιών.

Αλλά αποτέλεσε για τον ίδιο μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να συζητήσει με τους δημάρχους και τους φορείς της γειτονικής χώρας τις διαστάσεις του μεταναστευτικού ζητήματος, που πέφτει στο μεγαλύτερο βαθμό στις πλάτες των νησιών και της αυτοδιοίκησης.

Ο Σπύρος Γαληνός, το περασμένο Σαββατοκύριακο μίλησε στους Τούρκους δημάρχους για την αναγκαιότητα εκκίνησης άμεσων ενεργειών εκ μέρους τους προκειμένου να γίνεται καταγραφή των προσφύγων και των μεταναστών από τα απέναντι παράλια και διαπίστωσε με ικανοποίηση πως και η κοινή γνώμη αλλά και η αυτοδιοίκηση της ευρύτερης περιοχής της Σμύρνης έχει ευαισθητοποιηθεί στο ζήτημα.

Ωστόσο η υπόθεση αυτή δεν είναι στην αρμοδιότητα των δημάρχων, οι οποίοι ωστόσο δείχνουν διάθεση να κάνουν παρεμβάσεις στην Κυβέρνηση.

Κοινές λύσεις
Με το μεταναστευτικό να βρίσκεται στο «κόκκινο» και να αποτελεί κοινό ζήτημα και για τις δύο πλευρές του Αιγαίου, ο δήμαρχος Λέσβου στο πλαίσιο της επίσκεψής του στα απέναντι παράλια, δεν μπορούσε να μη διεκδικήσει κάποια κοινή λύση στις επαφές του με φορείς και δημάρχους της Τουρκίας. Εξάλλου όπως διαπίστωσε και ο ίδιος, η εικόνα στα απέναντι παράλια με χιλιάδες πρόσφυγες να προσπαθούν να φτάσουν στη θάλασσα, ήταν ακριβώς η ίδια με αυτήν που βλέπουμε εδώ και μήνες στη Λέσβο.

Επί του θέματος τόσο με τον δήμαρχο του Μητροπολιτικού δήμου της Σμύρνης με περίπου 33 μικρότερους δήμους στην επικράτειά του Αζίζ Κοτζάογλου -που αποτελεί από μόνη της η συνάντηση σημαντική είδηση- αλλά και με άλλους δημάρχους, ήταν πολύ θετικές. Καθώς η αυτοδιοίκηση και η κοινωνία των απέναντι παραλίων, δείχνει να έχει συνειδητοποιήσει πως πρέπει να προχωρήσει και εκείνη σε πρωτοβουλίες για την διευκόλυνση της μετακίνησης των χιλιάδων προσφύγων.


Και με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου της τουρκικής μεγαλούπολης

«Είναι σημαντικό πως και οι δήμαρχοι των απέναντι παραλίων, έχουν καταλάβει πως μιλάμε για ένα κοινό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και πως η καταγραφή από απέναντι, είναι μία καλή λύση. Νομίζω ότι δημιουργήθηκε ένα πολύ θετικό κλίμα με προοπτική συνεργασίας για το όλο θέμα, αν και οι δήμαρχοι μας τόνισαν πως δεν είναι στην αρμοδιότητά τους να προχωρήσουν οι ίδιοι άμεσα σε ενέργειες.

Ωστόσο δείχνουν πως επιθυμούν να κάνουν τις παρεμβάσεις που πρέπει. Εξάλλου πάνω-κάτω είναι ίδια τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως δήμοι με τις μεγάλες μετακινούμενες μάζες μεταναστών», σχολίασε ο δήμαρχος Λέσβου στο «Ε» αποτιμώντας τις επαφές του στην Τουρκία.

Συνέδριο;
Παράλληλα από τις επαφές του για το όλο θέμα με τους Τούρκους δημάρχους, δημιουργήθηκε η ιδέα για την πραγματοποίηση ενός συνεδρίου στη Μυτιλήνη μέσα στο χειμώνα για το μεταναστευτικό, με τη συμμετοχή όλων των δημάρχων των παραλίων.

Ωστόσο η ιδέα αυτή, λόγω της όξυνσης του ζητήματος, μάλλον θα πάει παραπίσω καθώς αντικειμενικά με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να προχωρήσει.

Το έχω ξαναπεί και στην ΚΕΔΕ. Μόνο αν ανοίξει ο φράκτης στον Έβρο και ξεκινήσει η πρώτη καταγραφή από τα απέναντι παράλια, μπορεί να δοθεί μία καλή λύση στο όλο πρόβλημα. Έτσι δεν θα διασχίζουν το Αιγαίο οι πρόσφυγες με τόσους κινδύνους και υπό τέτοιες συνθήκες και θα γίνεται πιο γρήγορα η προώθησή τους στην Ευρώπη…», κατέληξε χαρακτηριστικά ο κ. Γαληνός.

Οι επαφές
Ας σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα των επαφών του στη Σμύρνη, ο δήμαρχος μαζί με τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού Κώστα Αστυρακάκη και τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Αμπουλό, συναντήθηκε μεταξύ άλλων και με τον δήμαρχο του Αϊβαλιού Ραχμί Γκεντσερ, τους δημάρχους του κέντρου της Σμύρνης (Κονάκ), και Καρσιγιακά, με τον ισχυρό άνδρα της περιοχής πρόεδρο του Επιμελητηρίου Σμύρνης Εκρέμ Ντεμιρτάς και τον Έλληνα Πρόξενο της Σμύρνης. Τη διευκόλυνση όλων των σημαντικών επαφών του δημάρχου, παρείχε ο εκπρόσωπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Σμύρνη π. Κύριλλος Συκής.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey