Οι Δημοτικές Κοινότητες Μόριας και Παναγιούδας και οι φορείς της περιοχής ζητούν την άμεση λήψη μέτρων

«Επιτέλους προστατέψτε μας…»

03/09/2015 - 16:35

Παραστάσεις διαμαρτυρίας των πολιτών της Μόριας και της Παναγιούδας έγιναν χθες στην περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και στο δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό.

Παραστάσεις διαμαρτυρίας των πολιτών της Μόριας και της Παναγιούδας έγιναν χθες στην περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και στο δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό.

Αίτημα όλων η ενεργοποίηση της Πολιτείας στην κατεύθυνση της προστασίας της ζωής, της ασφάλειας και των περιουσιών των κατοίκων των χωριών στο βόρειο τμήμα της Μυτιλήνης από τους χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που ζουν πέριξ του καταυλισμού της Μόριας περιμένοντας να ταυτοποιηθούν και να κινηθούν στο λιμάνι περιμένοντας εκεί να αναχωρήσουν για Πειραιά.

Οι Δημοτικές Κοινότητες Μόριας και Παναγιούδας και οι Τοπικοί Φορείς, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Μόριας, οι Σύλλογοι Γονέων και Κηόεμόνων Δημοτικών Σχολείων Μόριας και Παναγιούδας, Γυμνασίου Μόριας, ο Ποδοσφαιρικός Σύλλογος «Βύρων» και ο Ιππικός Σύλλογος κατέθεσαν και επιστολή με την οποία «εκφράζουν τη δυσαρέσκεια αλλά και τον έντονο προβληματισμό τους για τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στα χωριά (ιδίως στη Μόρια) και στην ευρύτερη περιοχή το τελευταίο δίμηνο λόγω της αυξημένης προσέλευσης μεταναστών στο νησί».

Ναι μεν, αλλά…
«Συμμεριζόμαστε, σημειώνεται στην επιστολή, τον καθημερινό αγώνα αυτών των ανθρώπων για την κατάκτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για επιβίωση και προσπαθούμε να τους στηρίξουμε με κάθε τρόπο. Είμαστε όμως και πολίτες παραμεθόριας περιοχής, συνεπείς στις υποχρεώσεις μας απέναντι στο Κράτος και δεν ανεχόμαστε να γίνουμε αποδέκτες όλων των άσχημων συνεπειών που απορρέουν από τη μαζική και παράνομη είσοδό τους στη χώρα μας».

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στο Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας μεταναστών στη Μόρια το οποίο και όπως υποστηρίζουν «επειδή δεν υπάρχει περιορισμός κράτησης, ελεύθερα και ανεξέλεγκτα οι φιλοξενούμενοι προσπαθούν να καλύψουν τις βιολογικές τους ανάγκες προβαίνοντας σε παράνομες ενέργειες .

Συγκεκριμένα:
- Έχουν κατασκηνώσει σε γειτονικά προς το Κέντρο ελαιοκτήματα με ό,τι αυτό συνεπάγεται, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες τους να μην έχουν πρόσβαση σε αυτά.
- Προκαλούν υλικές ζημιές στα ελαιοκτήματα και στα περιβόλια της περιοχής (καταστροφή περιφράξεων, σπάσιμο σωλήνων υδροδότησης, καταστροφή διχτύων περισυλλογής ελαιοκάρπου) και εμπρησμούς καίγοντας ελαιόδεντρα).

- Κλέβουν αγροτικά προϊόντα (φρούτα και λαχανικά) και ζώα (πρόβατα, κατσίκες, κότες).
- Προβαίνουν σε βανδαλισμούς και έχουν μετατρέψει την ύπαιθρο αλλά και το χωριό σε “τουαλέτα” και τους δρόμους σε χωματερές, αφού πετούν τα σκουπίδια παντού.

- Χρησιμοποιούν δημόσιους κοινόχρηστους χώρους, όπως τα πάρκα και τους δρόμους κοντά στις δημόσιες τουαλέτες, αφού δεν υπάρχει αστυνόμευση για να στήνουν σκηνές, να πλυθούν και να πλύνουν τα ρούχα τους».

Κίνδυνοι για την υγεία
Στην ίδια επιστολή γίνεται αναφορά και στις συνθήκες υγιεινής που έχουν δημιουργηθεί παντού στην περιοχή. «Κινδυνεύει η υγεία όλων και κυρίως των παιδιών και των ευπαθών ομάδων» σημειώνεται, ενώ τονίζονται και οι πρόσφατες παρεμβάσεις από τον Ιατρικό Σύλλογο Λέσβου και το Φαρμακευτικό Σύλλογο «που έκρουσαν κώδωνα κίνδυνου επισημαίνοντας ότι στο εγγύς μέλλον θα εμφανιστούν σοβαρές μολυσματικές ασθένειες».

Στη συνάντηση αλλά και στην επιστολή που επιδόθηκε, έγινε έκκληση στο Δήμαρχο και στην Περιφερειάρχη «για τη λήψη δραστικών μέτρων αντιμετώπισης της κατάστασης. Ειδάλλως, σημειώνεται είμαστε αναγκασμένοι να καταφύγουμε σε ένδικα μέσα και στην οργάνωση μαζικών κινητοποιήσεων».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey