Προσγειωμένος και με στόχευση στους αγρότες οι δηλώσεις του Βαγγέλη Αποστόλου

Πιο ήπιο το μνημόνιο με το ΣΥΡΙΖΑ

03/09/2015 - 14:12

Ρεαλιστής και καλός γνώστης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία, μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου, εμφανίστηκε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης χθες το μεσημέρι.

Ρεαλιστής και καλός γνώστης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία, μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου, εμφανίστηκε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης χθες το μεσημέρι.

Ωστόσο προσπάθησε να δείξει ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ λάβει εκ νέου την εντολή να κυβερνήσει τη χώρα θα κάνει ό,τι μπορεί για να ανακουφίσει το λαό και ιδιαίτερα τους αγρότες από τα επώδυνα μέτρα του μνημονίου, όσο αυτό είναι εφικτό.

Αναφερόμενος στη συμφωνία με τους δανειστές και το τρίτο μνημόνιο τόνισε  πως παρά τη σκληρή διαπραγμάτευση, η κυβέρνηση δεν κατάφερε να πετύχει τη συμφωνία που προσδοκούσε. Παρόλα αυτά κατάφερε να σταματήσει ορισμένα ιδιαίτερα αρνητικά μέτρα που προωθούσαν οι δανειστές, όπως είναι η πλήρης διάλυση του πλαισίου που ισχύει για τις εργασιακές σχέσεις.

Αυτά τα δεδομένα υποχρεώνουν την κυβέρνηση να μην υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει την προεκλογική περίοδο του Ιανουαρίου. Επίσης παραδέχθηκε πως η συμφωνία θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις για τον αγροτικό κόσμο.

Για τη φορολόγηση των αγροτών
Πρόσθεσε πως τα φορολογικά μέτρα που αφορούν τους αγρότες θα πάνε προς ψήφιση στη Βουλή τον Οκτώβριο, κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση θα τα διαπραγματευτεί προκειμένου να απαλύνει τις επιπτώσεις τους.

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων αυτών τόνισε πως η κυβέρνηση θα ζητήσει από τους εταίρους να προσδιορίσουν τα φορολογικά έσοδα που θεωρούν ότι πρέπει να προσκομισθούν από τον πρωτογενή τομέα. Έτσι ώστε η κυβέρνηση να επεξεργαστεί μέτρα και παρεμβάσεις που θα εξασφαλίζουν τα φορολογικά έσοδα και ταυτόχρονα θα μειώνουν την δαπάνη για τους αγρότες.

Στο σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ κεντρικό στοιχείο είναι η τήρηση βιβλίων εσόδων - εξόδων από όσους ασχολούνται με την αγροτική παραγωγή, ακόμη κι αν τα έσοδα τους δεν ξεπερνούν το ένα ευρώ. Με το σύστημα αυτό εκτιμάται ότι θα παταχθεί η φοροδιαφυγή σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Όπως ανέφερε ο κ. Αποστόλου, σήμερα η δηλωμένη αξία της αγροτικής παραγωγής είναι 3,7 δις ευρώ, όταν τα στοιχεία από την παραγωγική διαδικασία δείχνουν ότι η αξίας ξεπερνά τα 10 δις ευρώ το χρόνο. Ο υπουργός πιστεύει πως μέσα από τη διεύρυνση της φορολογητέας ύλης θα καταστεί εφικτό να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Τους οποίους προσδιόρισε ως αυτούς  που λαμβάνουν το εισόδημα τους σε ποσοστό άνω του 50% από την αγροτική παραγωγή και ο χρόνος απασχόλησής τους στην πρωτογενή παραγωγή ξεπερνά το 50% του συνολικού χρόνου απασχόλησής τους.

Η τήρηση λογιστικών βιβλίων, εκτιμά ο κ. Αποστόλου, θα έχει ως αποτέλεσμα, οι δαπάνες που κάνει ο αγρότης να εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα και το ΦΠΑ που πληρώνει ο αγρότης να μετακυλίεται στον καταναλωτή.
Σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των αγροτικών επιδοτήσεων θα επιδιωχθεί να είναι μειωμένος ο φορολογικός συντελεστής, για όσους λαμβάνουν ως 12.000 ευρώ ετησίως, οι οποίοι είναι το 90% των παραγωγών.

Επίσης έκανε λόγο για παράλληλο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης που θα εκπονήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ύψους 6,5 δις ευρώ και το οποίο στόχο έχει να ενισχύσει την αγροτική παραγωγή και παράλληλα να δημιουργήσει 50.000 νέες θέσεις εργασίας.

Και βολές κατά της ΛΑ.Ε.
Αναφερόμενος στους ισχυρισμούς της Λαϊκής Ενότητας, πως μπορεί να υπάρξει εναλλακτική λύση για τη χώρα έξω από το ευρώ με διαγραφή του χρέους  είπε: «πως δεν υπάρχει εναλλακτική λύση και αυτό φάνηκε όλο το προηγούμενο διάστημα, όπου μας έβγαινε η ψυχή για να πληρώσουμε τους μισθούς και τις συντάξεις».

Μάλιστα πρόσθεσε πως η πρόταση που κατατέθηκε από την πλευρά της Αριστερής Πλατφόρμας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, στην ουσία ταυτιζόταν με την πρόταση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας για έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ. Λύση που κατά την άποψη του κ. Αποστόλου θα είχε μόνο αρνητικές συνέπειες, καθώς θα είχαμε υποτιμημένο εθνικό νόμισμα και παράλληλα θα ήμασταν αναγκασμένοι να πληρώσουμε όλο το δημόσιο χρέος.

Πριν από τη συνέντευξη τύπου ο κ. Αποστόλου είχε συνάντηση στο ξενοδοχείο «Λέσβιον» με το νεοσύστατο Σύνδεσμο Ελαιοτριβέων Λέσβου, όπου συζήτησαν το θέμα της αδειοδότησης των ελαιοτριβείων του νησιού. Νωρίτερα είχε επισκεφθεί τις περιοχές που έπληξε η μεγάλη πυρκαγιά της προηγούμενης Κυριακής.

Η επίσκεψη του επρόκειτο να ολοκληρωθεί χθες το βράδυ σε σύσκεψη με κτηνοτρόφους της Λέσβου στην περιοχή της Καλλονής.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey