Τραγικό déjà vu!

01/09/2015 - 15:21

Ο εφιάλτης του 2006 ξύπνησε ξανά. Οι φλόγες τύλιξαν ξανά το βουνό της Αμαλής και οι κάτοικοι της Χαραμίδας και της Αγίας Μαρίνας είδαν ξανά τον πολύπαθο «πνεύμονα» να χάνεται και τη φωτιά να πλησιάζει απειλητικά τα σπίτια τους.

Ο εφιάλτης του 2006 ξύπνησε ξανά. Οι φλόγες τύλιξαν ξανά το βουνό της Αμαλής και οι κάτοικοι της Χαραμίδας και της Αγίας Μαρίνας είδαν ξανά τον πολύπαθο «πνεύμονα» να χάνεται και τη φωτιά να πλησιάζει απειλητικά τα σπίτια τους.

Μοιάζει με τραγικό déjà vu όχι μόνο το ότι η φωτιά επεκτάθηκε ξανά στα λαγκάδια της Κουρτερής και κατέκαψε ξανά τη Χαραμίδα, αλλά και το ότι οι ολιγωρίες που επισημάνθηκαν στη φωτιά του 2006, καταγγέλλονται ως οι ίδιες και σήμερα.

Κι αυτό γιατί η φωτιά που ξεκίνησε στις 9 περίπου το πρωί της Κυριακής, από μία συκιά στο δρόμο του γηπέδου της Αγίας Μαρίνας λίγα μόλις μέτρα δίπλα από τα σπίτια, «σταμάτησε» από την άμεση επέμβαση και των καναντέρ περίπου στη 1 το μεσημέρι, κάτι που προκάλεσε εφησυχασμό.


Στην Αγία Μαρίνα την Κυριακή έβλεπαν με αγωνία τους καπνούς και τις φλόγες να πλησιάζουν στα σπίτια τους…

Χαρακτηριστικό αυτού είναι ότι έκτοτε αποσύρθηκαν από τη μάχη και τα καναντέρ -όπως και το 2006- που έτσι κι αλλιώς δεν είχαν τη δυνατότητα ανεφοδιασμού σε καύσιμα από τη Λέσβο. Λίγο αργότερα όμως, ο «στρατηγός» άνεμος φύσηξε με ισχύ έξι μποφόρ και έφερε τη φωτιά πάνω στο βουνό της Αμαλής, για να τη... στρέψει μέχρι και τη νύχτα ξανά, όπως το 2006 στη θάλασσα της Χαραμίδας…

Η γενική εκτίμηση όλων είναι πως το θλιβερό παιχνίδι με τη φωτιά που κατατρώγει για τέταρτη φορά από το 2006 τη χερσόνησο της Αμαλής, χάθηκε λίγο μετά της 1 το μεσημέρι της Κυριακής.


Στη Χαραμίδα για μία ακόμη φορά «κρανίου τόπος». Η φωτιά έκαψε ό,τι πράσινο γλίτωσε το 2006, αλλά έκανε και στάχτη και τα ήδη καμένα…

«Γιατί έφυγαν τα καναντέρ;»
Κάτοικοι της Αγίας Μαρίνας κάνουν λόγο για εγκληματική αμέλεια, επειδή αποχώρησαν τα καναντέρ πριν ελαχιστοποιήσουν και τον κίνδυνο αναζωπύρωσης των σβησμένων εστιών, καθώς το δάσος του χωριού δεν είναι εύκολα προσβάσιμο σε πεζοπόρα τμήματα, ενώ ακόμα πιο δριμύ είναι το «κατηγορώ» των κατοίκων των Λουτρών και της Χαραμίδας. Καθώς εκείνοι ήταν που είδαν ξανά τις φλόγες εκτός από το να μαυρίζουν τον πράσινο ορίζοντά τους, να «γλείφουν» και τα σπίτια τους.

Από τις 3 το μεσημέρι και έπειτα, η φωτιά άρχισε να καίει την Κουρτερή και να ανεβαίνει ολοταχώς το βουνό με ανάλογη διαδρομή με εκείνη του 2006. Δηλαδή τη Χαραμίδα.

Μόνο που αυτή τη φορά, η φωτιά έκανε στάχτη μεγάλο μέρος απ’ ό,τι απέμεινε από το πολύπαθο πανέμορφο δάσος της Αμαλής και στην ανεξέλεγκτη πορεία της προς τη θάλασσα, θέριευε και από τα υπολείμματα που είχε αφήσει η πυρκαγιά του 2006. Η έντασή της ήταν τέτοια που η στάχτη και η κάπνα έκανε τη μέρα… νύχτα και έκανε τον συντονισμό των δυνάμεων κατάσβεσης ακόμα πιο δύσκολο.

«Έγλειψαν» τα ίδια σπίτια!
Μοιάζει με τραγική ειρωνεία, αλλά ακόμα και τα σπίτια που έζησαν τον πύρινο εφιάλτη του 2006, ήταν ακριβώς τα ίδια που έζησαν και τον φετινό.

Με τη φωτιά να καίει τις αυλές τους. Καμένες οικίες όμως ευτυχώς δεν καταγράφτηκαν. Ωστόσο κάηκαν οι εγκαταστάσεις του παλιού στρατιωτικού φυλακίου της ίδιας περιοχής, όπου είχαν ξεκινήσει εργασίες για τη δημιουργία του πολιτιστικού εκπαιδευτικού προσκοπικού κέντρου του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων στη Λέσβο.

«Εγκληματικό…»
«Είναι εγκληματικό όλο αυτό που έγινε ξανά. Είναι εγκληματικό και πρέπει κάποια στιγμή άπαντες εξ αυτών που έχουν την ευθύνη να μας πουν γιατί δεν είναι δυνατό να γίνεται ανεφοδιασμός καυσίμων στη Λέσβο. Μόλις έφυγαν τα αεροπλάνα, επειδή δεν είχαν και καύσιμα, χάσανε τη φωτιά και είδαμε σκηνικό του 2006. Θυμίζω ότι και τότε τα αεροπλάνα, είχαν φύγει», σχολίασε στο «Ε» ο πρόεδρος της κοινότητας των Λουτρών Βασίλης Μαμώλης και συνέχισε: «Η καταστροφή δυστυχώς είναι μεγάλη.

Μεγαλύτερη κι από του 2006. Κάηκαν πεύκα και ελαιώνες. Θα πρέπει να πούμε όμως πως είναι εγκληματικό και το ότι από το 2006 και μετά, δεν έγινε καμία απολύτως ενέργεια να αποκατασταθούν τα καμένα.

Με αποτέλεσμα η σημερινή φωτιά να βρει πολύ εύκολα “τροφή” για να εξαπλωθεί», κατέληξε χαρακτηριστικά ο κ. Μαμώλης, προαναγγέλλοντας άμεση παρέμβασή του στο δημοτικό συμβούλιο για τις αποζημιώσεις αλλά και για τις άμεσες ενέργειες που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να ξεκινήσει αναδάσωση.

 

Εθελοντές συμπαραστάθηκαν συγκινητικά σε Αγία Μαρίνα και Χαραμίδα όλη τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα

Νυχτερινές ομάδες περιφρούρησης

Όσο βράδιαζε την Κυριακή και πλησίαζε η ώρα που θα σταματούσαν οι από αέρος επιχειρήσεις, ο φόβος για τη νύχτα που θα ακολουθούσε γινόταν όλο και μεγαλύτερος.

Στη Χαραμίδα οι κάτοικοι των σπιτιών που βρίσκονταν στο μάτι του πύρινου κυκλώνα, είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στους άντρες της Πυροσβεστικής που βρίσκονταν επί ποδός, για να αποτρέψουν τις εστίες φωτιάς να εισχωρήσουν.

Στην Αγία Μαρίνα, μετά από δραματική έκκληση του προέδρου της κοινότητας Αντώνη Νέστορα από τα μεγάφωνα, περίπου 30 νέοι σχημάτισαν ομάδες περιφρούρησης που έμειναν ξάγρυπνοι μέχρι το πρώτο φως του ηλίου, με στόχο αφενός να «κρατήσουν» το δρόμο του γηπέδου και να εξαλείψουν την πιθανότητα να περάσει η φωτιά στο χωριό και αφετέρου να σβήσουν τα χιλιάδες «καντηλάκια» στο δάσος.

Μαζί τους οι Έφεδροι Καταδρομείς, αλλά και δεκάδες άλλοι οργανωμένοι και μεμονωμένοι εθελοντές.
Λίγο πριν από τις 6 το πρωί, τα πτητικά πυροσβεστικά μέσα έπιασαν κατευθείαν δουλειά, κυρίως στη Χαραμίδα που σιγόκαιγε όλη τη νύχτα χωρίς τη δυνατότητα σημαντικής παρέμβασης και συνέχισαν μέχρι αργά το απόγευμα που γραφόταν το ρεπορτάζ, προκειμένου να σβήσουν εντελώς κάθε ίχνος φωτιάς.

«Μετά τη 1 τη χάσαμε…»
«Είναι φανερό πως από τη 1 και μετά το μεσημέρι που πιστεύαμε πως η φωτιά είχε σταματήσει, χάσαμε τον έλεγχο, ενώ έφυγαν και τα αεροπλάνα», δήλωσε στο «Ε» ο πρόεδρος της κοινότητας Αγίας Μαρίνας Αντώνης Νέστορας και συνέχισε: «Ο αέρας δυνάμωσε και η φωτιά κατέκαψε τα λαγκάδια μέχρι τον Προφήτη Ηλία του Καγιανιού, για να περάσει στην Κουρτερή. Κάναμε ό,τι ήταν δυνατό για να αποτρέψουμε τον κίνδυνο η φωτιά να γυρίσει στα σπίτια μας, γιατί η κατεύθυνση του ανέμου δεν ήταν συγκεκριμένη, αλλά άλλαζε συνεχώς.

Ευτυχώς δεν κινδυνέψαμε και μείναμε μόνο με την εικόνα τρόμου των καπνών σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια μας…».

Ας σημειωθεί ότι από το πρωί της Δευτέρας, το έργο της κατάσβεσης, ενίσχυσαν 10 επανδρωμένα πυροσβεστικά οχήματα που έφτασαν ακτοπλοϊκώς από τον Πειραιά και τη Χίο, αλλά και επιπλέον ελικόπτερα και αεροπλάνα...

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey