Για δεύτερη φορά φέτος το καλοκαίρι μια πυρκαγιά ξέσπασε ανάμεσα στα χωριά Αγία Μαρίνα και Ταξιάρχες στη νότια πλευρά της Μυτιλήνης

Το χρονικό της καταστροφής

01/09/2015 - 15:15

Για δεύτερη φορά φέτος το καλοκαίρι μια πυρκαγιά ξέσπασε ανάμεσα στα χωριά Αγία Μαρίνα και Ταξιάρχες στη νότια πλευρά της Μυτιλήνης, μόνο που αυτή τη φορά ξέφυγε από τον έλεγχο της Πυροσβεστικής και κατέκαψε τον ορεινό όγκο της χερσονήσου της Αμαλής και έφθασε μέχρι τη θάλασσα στην περιοχή της Χαραμίδας.

Για δεύτερη φορά φέτος το καλοκαίρι μια πυρκαγιά ξέσπασε ανάμεσα στα χωριά Αγία Μαρίνα και Ταξιάρχες στη νότια πλευρά της Μυτιλήνης, μόνο που αυτή τη φορά ξέφυγε από τον έλεγχο της Πυροσβεστικής και κατέκαψε τον ορεινό όγκο της χερσονήσου της Αμαλής και έφθασε μέχρι τη θάλασσα στην περιοχή της Χαραμίδας.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Κυριακής και συνεχιζόταν ως το απόγευμα της Δευτέρας, όμως η μεγάλη ζημιά έγινε από τις 1.30 ως τις 7.00 το απόγευμα της Κυριακής. Αυτό ήταν το χρονικό διάστημα που ξέφυγε από κάθε έλεγχο. Η χρονολογική εξέλιξη της καταστροφής έχει ως εξής:
Κυριακή ώρα 8.00 το πρωί: Ο αγροτικός δρόμος που είναι μεταξύ της Αγίας Μαρίνας και του γηπέδου του χωριού είναι ήσυχος και τίποτα δεν προμηνύει τι πρόκειται να ακολουθήσει. Κάτοικοι του χωριού αναφέρουν ότι διέσχισαν το δρόμο και δε διαπίστωσαν καμία εστία φωτιάς.

Κυριακή ώρα 8.30 - 9.00 το πρωί: Ξεσπάει η πυρκαγιά σε σημείο που βρίσκεται λίγα μέτρα πάνω από τα τελευταία σπίτια του χωριού. Σε σημείο όπου γίνεται εναπόθεση σκουπιδιών για αποκομιδή. Οι κάτοικοι του χωριού ειδοποιούν την Πυροσβεστική.

Κυριακή ώρα 9.00 το πρωί: Οι κάτοικοι της Αγίας Μαρίνας προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά πριν πάρει διαστάσεις, εκείνη την ώρα η έκταση της πυρκαγιάς καταλάμβανε μόλις λίγα στρέμματα γης. Κάτοικοι του χωριού αναφέρουν ότι το πρώτο πυροσβεστικό όχημα έφθασε στην περιοχή 20 λεπτά από τη στιγμή που ενημέρωσαν την υπηρεσία για το συμβάν.

Κυριακή ώρα 9.30 το πρωί: Παρά τις προσπάθειες, η πυρκαγιά επεκτείνεται στον ορεινό όγκο πάνω από την Αγία Μαρίνα. Δεν επεκτείνεται προς τις πλαϊνές περιοχές, καθώς δεν τη βοηθάει ο αέρας. Όμως τα κουκουνάρια των πεύκων που σκάνε δημιουργούν νέες εστίες σε πολλά σημεία του ορεινού όγκου.
Κυριακή ώρα 11.00 το πρωί:

Η πυρκαγιά έχει επεκταθεί στο βουνό, έχει φθάσει στον Προφήτη Ηλία των Ταξιαρχών και ακόμη ψηλότερα. Η περιοχή είναι δύσβατη κι είναι πρακτικά αδύνατο να αντιμετωπιστεί από τις επίγειες δυνάμεις. Στη μάχη κατά της φωτιάς έχουν μπει δύο αεροσκάφη τύπου πετζετέλ, δύο αεροσκάφη τύπου καναντέρ και ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο. Υπάρχει η εκτίμηση πως η φωτιά είναι υπό έλεγχο και τελικά θα καταστεί δυνατό να περιοριστεί σε αυτή την περιοχή χωρίς να επεκταθεί. Η φωτιά δεν επεκτείνεται προς τους Ταξιάρχες, επειδή φυσάει ασθενής βόρειος άνεμος.

Κυριακή ώρα 1.00 μετά το μεσημέρι: Υπάλληλος της δασικής υπηρεσίας που παρατηρεί την εξέλιξη της πυρκαγιάς μερικά μέτρα μακριά από το γήπεδο της Αγίας Μαρίνας διαπιστώνει ότι ο ελαφρύς βόρειος άνεμος που φυσούσε από το πρωί ενισχύεται.

Στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λέσβου και Τουρκίας δημιουργείται ισχυρός κυματισμός. Ο ίδιος υπάλληλος εκφράζει την ανησυχία του για την εξέλιξη της πυρκαγιάς.

Σε δύο μέτωπα
Κυριακή ώρα 2.30 το μεσημέρι: Το μελτέμι έχει διασπάσει τη φωτιά σε δύο μέτωπα, ένα κατευθύνεται προς την Κουρτερή, την Παναγία Αμαλή και τη Χαραμίδα. Το άλλο προς την Αγία Μαρίνα.
Κυριακή ώρα 2.40 το μεσημέρι: Στην Αγία Μαρίνα επικρατεί αναστάτωση. Από τα μεγάφωνα του χωριού ακούγονται δραματικές εκκλήσεις, οι νέοι του χωριού να ετοιμαστούν για να αντιμετωπίσουν την φωτιά που δείχνει ότι θα απειλήσει τα πρώτα σπίτια.

Τα πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου καναντέρ έχουν αποχωρήσει, πιθανότατα επειδή τελείωσαν τα καύσιμά τους. Ωστόσο δεν επέστρεψαν ποτέ. Στη μάχη της κατάσβεσης έχει μείνει ένα ελικόπτερο, τα δύο πετζετέλ και οι επίγειες δυνάμεις. Το χωριό έχει μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Κυριακή 3.00 ως 7.00 το απόγευμα: Το ισχυρό μελτέμι έχει επεκτείνει την πυρκαγιά ως την Χαραμίδα, οι κάτοικοι της περιοχής τρέχουν μόνοι τους στις περισσότερες περιπτώσεις να σώσουν από την πύρινη λαίλαπα τα σπίτια, τους στάβλους, τα ζώα και τα κτήματά τους.

Μεγάλο μέρος της δύναμης της πυροσβεστικής υπηρεσίας έχει μεταφερθεί στην περιοχή αλλά συνεχώς δημιουργούνται νέες εστίες. Η αστυνομία έχει κλείσει το δρόμο στη διασταύρωση που οδηγεί από Λουτρά προς Χαραμίδα και Άγιο Ερμογένη προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα, άλλα και για να διευκολυνθεί η κίνηση των οχημάτων της πυροσβεστικής.

Στη μάχη της κατάσβεσης έχει μπει και δεύτερο ελικόπτερο. Το ένα εκ των δύο κάνει ρίψεις κοντά στην Αγία Μαρίνα και το άλλο στην περιοχή της Χαραμίδας. Πυκνός καπνός έχει σκεπάσει όλη την περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την περιοχή του Αγίου Ερμογένη υπάρχει μηδενική ορατότητα.


Ο μικρός όγκος νερού που μεταφέρουν τα αεροσκάφη τύπου πετζετέλ δεν τους επιτρέπει να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά τις εστίες της φωτιάς παρά τις ηρωικές προσπάθειες που καταβάλλουν οι πιλότοι τους

Κυριακή ώρα 8.20 το βράδυ: Αυτή την ώρα πραγματοποιείται η τελευταία ρίψη νερού από τα ελικόπτερα και τα πετζετέλ.

Έχει ήδη σκοτεινιάσει και δεν υπάρχει ορατότητα. Το μελτέμι έχει κοπάσει, αλλά η φωτιά συνεχίζεται. Οι κάτοικοι της Αγίας Μαρίνας αγωνιούν για την τύχη του χωριού τους καθώς όλος ο ορεινός όγκος είναι γεμάτος από μικρές και μεγάλες εστίες. Πολλοί από αυτούς θα ξενυχτήσουν με τα μάτια στραμμένα στα «καντηλάκια», δηλαδή τις μικροεστίες που σιγοκαίνε πάνω στα πεύκα. Ίδια είναι η εικόνα και στην περιοχή μεταξύ Λουτρών και Χαραμίδας.
Κυριακή ώρα 9.00 το βράδυ: Οι εναέριες προσπάθειες κατάσβεσης έχουν σταματήσει. Στη μάχη έχουν μείνει μόνο οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής και οι εθελοντές.

Υπό έλεγχο
Κυριακή ώρα 10.00 το βράδυ: Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει ανακοινώσει ότι η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Δευτέρα 9.00 το πρωί: Στη μάχη κατάσβεσης της φωτιάς έχουν μπει ξανά τα εναέρια μέσα. Οι πτήσεις των ελικοπτέρων είναι συνεχείς, κατά πληροφορίες τα ελικόπτερα που επιχειρούν είναι τέσσερα. Υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις της φωτιάς και ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος. Οι επίγειες δυνάμεις έχουν ενισχυθεί με οχήματα και προσωπικό που έφθασε από την Αθήνα.

Δευτέρα 3.00 το απόγευμα: Σε πολλές χιλιάδες ανέρχονται τα στρέμματα πευκοδάσους και ελαιώνων που έχουν καεί. Είναι βέβαιο ότι ξεπερνούν τα 5.000 στρέμματα και πιθανότατα η τελική εκτίμηση να δείξει ότι είναι πολύ περισσότερα.

 

Καταγγελία Δημηρούδη για τη φωτιά


Η περίφημη συκιά, όπου φέρεται να ξεκίνησε όλος ο χαμός στη χερσόνησο της Αμαλής…

Περί τις 7.00 το απόγευμα της Κυριακής, λίγα μέτρα πάνω από τη διασταύρωση της Χαραμίδας - Αγίου Ερμογένη, συναντήσαμε τον πρώην Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Σταύρο Δημηρούδη. Ήταν εμφανώς κουρασμένος από την προσπάθεια που έδωσε ο ίδιος και η σύζυγός του να διασώσουν την ημιτελή οικοδομή τους στην περιοχή της Χαραμίδας.

Ο ίδιος θα μας πει: «Η φωτιά ξεκίνησε από τα σκουπίδια της Αγίας Μαρίνας και δυστυχώς χάθηκε ο έλεγχος, ενώ επρόκειτο για μικρή φωτιά που μπορούσε να αντιμετωπιστεί από επίγειες δυνάμεις. Αργότερα όταν η φωτιά είχε επεκταθεί, το καναντέρ και τα ελικόπτερο που έριχναν νερό το μεσημέρι αναγκάστηκαν να φύγουν για να ανεφοδιαστούν. Αν είχαμε σταθμό ανεφοδιασμού στο νησί, δε θα είχε χαθεί ο έλεγχος της φωτιάς.

Με αποτέλεσμα να μείνουν μόνα τους τα πετζετέλ, τα οποία δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Έχω μια ημιτελή οικοδομή στη Χαραμίδα που με απεγνωσμένες προσπάθειες δικές μου και της γυναίκας μου καταφέραμε να τη σώσουμε. Όμως το χωράφι μέσα στο οποίο βρισκόταν η οικοδομή, έξι στρέμματα ελιές, κάηκε ολοσχερώς».

Και απάντηση του Δήμου
Η παραπάνω καταγγελία δημοσιεύθηκε το βράδυ της Κυριακής στο emprosnet.gr. Χθες το μεσημέρι ο Δήμος Λέσβου διέψευσε κατηγορηματικά ότι η φωτιά ξεκίνησε από τα σκουπίδια, ενώ παράλληλα η απάντηση αναφέρει: «Κατανοούμε την αγωνία του κ. Δημηρούδη για την προστασία της περιουσίας του, όμως σε καμία περίπτωση δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός του και θα ήταν καλύτερο να μη διατυπώνονται εν θερμώ τέτοιες αβάσιμες καταγγελίες».

Αν ξεκίνησε ή όχι από τα σκουπίδια δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε. Ωστόσο γνωρίζουμε το σημείο όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά. Το οποίο μας υπέδειξε τόσο ο αντιδήμαρχος καθαριότητας του Δήμου Λέσβου Γιώργος Κατζανός όσο και κάτοικοι της περιοχής.

Στο σημείο αυτό, σε απόσταση ενός-δύο μέτρων υπάρχουν κάδοι απορριμμάτων και μια συκιά. Τις ακριβείς συνθήκες έναρξης της φωτιάς θα τις προσδιορίσει το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey