Πέντε αποχωρήσεις μελών της Ν.Ε. Λέσβου από το ΣΥΡΙΖΑ

Και παραίτηση του Δημ. Μάντζαρη από συντονιστής της Ν.Ε.

26/08/2015 - 16:00

Στη 1.00 μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας που μας πέρασε, ο Δημήτρης Μάντζαρης, η Μαρία Περδικούρη, η Φωτεινή Παπανδρέου, ο Σωκράτης Ματζουράνης και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου συζητούσαν χαλαρά τις πολιτικές εξελίξεις.

Στη 1.00 μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας που μας πέρασε, ο Δημήτρης Μάντζαρης, η Μαρία Περδικούρη, η Φωτεινή Παπανδρέου, ο Σωκράτης Ματζουράνης και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου συζητούσαν χαλαρά τις πολιτικές εξελίξεις.

Η εικόνα της παρέας δε θύμιζε με τίποτα τα όσα είχαν γίνει μερικές ώρες νωρίτερα στη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, όπου επισημοποιήθηκε η αποχώρηση από τη Ν.Ε. και από το κόμμα πέντε στελεχών της Νομαρχιακής Επιτροπής μεταξύ των οποίων και το μέλος της συντονιστικού γραφείου Νίκος Χρυσάφης.

Τα υπόλοιπα μέλη της Ν.Ε. είναι ο Γιώργος Αντωνιάδης, ο Άννα Γουδέλλη, η Φωτεινή Παπανδρέου και η Αναστασία Τσάτσου.

Οι Ν. Χρυσάφης και Φ. Παπανδρέου έδωσαν στη δημοσιότητα μάλιστα και επιστολές με τις οποίες γνωστοποιούσαν τους λόγους αποχώρησής τους από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Να σημειώσουμε ότι το Νοέμβριο του 2014, δύο μήνες δηλαδή πριν από τη θριαμβευτική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και την ανάληψη της κυβέρνησης, στην Ν.Ε. Λέσβου του κόμματος είχαν εκλεγεί οι Γιώργος Αντωνιάδης, Μάκης Αξιώτης, Θεόφραστος Βαμβουρέλλης, Δημήτρης Βελούτσος, Στράτος Γεωργούλας, Άννα Γουδέλλη, Ελευθέριος Ευαγγέλου, Χρυσούλα Ζωγράφου, Κώστας Κουμλέλλης, Δήμητρα Κωνσταντιδέλλη, Παναγιώτης Λαμπρόπουλος, Δημήτρης Μάντζαρης, Στρατής Νικολάου, Ελένη Ξεντέ, Γιώργος Πάλλης, Φωτεινή Παπανδρέου, Μαρία Περδικούρη, Παναγιώτης Πιαντές, Βασίλης Τεντόμας, Αναστασία Τσάτσου, Εριφύλη Χιωτέλλη και Νίκος Χρυσάφης.


Αποχωρήσεις και αποστασιοποιήσεις
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ν. Χρυσάφης έχει διατελέσει στο παρελθόν συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου. Την απόφασή του να αποχωρήσει από την Ν.Ε. την γνωστοποίησε με επιστολή που έστειλε στο όργανο, δηλαδή δεν πήρε μέρος στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Σε ερώτησή μας αν προσχωρεί στη «Λαϊκή Ενότητα» μας είπε: «Αυτό που είπα με την επιστολή μου είναι ότι αποχωρώ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δε σημαίνει ότι αυτόματα προσχωρώ και στη Λαϊκή Ενότητα.

Άλλο πράγμα είναι η συμμετοχή σε μια εσωκομματική τάση, όπως ήταν το αριστερό ρεύμα κι άλλο πράγμα η συμμετοχή σε ένα νέο κόμμα. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα ζήτημα που θα αντιμετωπισθεί στην ώρα».

       
Είναι πολύ πιθανό ενδεχόμενο να ηγηθεί ο Γ. Πάλλης, εκτός απροόπτου, του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό, απ’ τη στιγμή που ο Γ. Μπουρνούς πηγαίνει (;) για γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

Εκτός από τα παραπάνω πέντε μέλη της Ν.Ε. που αποχώρησαν από το ΣΥΡΙΖΑ άλλα δύο μέλη της Ν.Ε. η Μαρία Περδικούρη και ο Παναγιώτης Λαμπρόπουλος παραιτήθηκαν από μέλη της Ν.Ε. Λέσβου, παραμένοντας ωστόσο μέλη του κόμματος.

Την παραίτησή του από τη θέση του συντονιστή της Ν.Ε. υπέβαλε και ο Δημήτρης Μάντζαρης, όμως παραμένει μέλος της Ν.Ε. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως οι τρεις ταυτίζονται πολιτικά με την ομάδα των 53 της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ακολουθεί την ίδια τακτική σε όλες τις Νομαρχιακές Επιτροπές της χώρας, δηλαδή παραιτούνται από τις θέσεις των κομματικών οργάνων, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση του μέχρι πρόσφατα γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Τάσου Κορωνάκη που παραιτήθηκε από γραμματέας εκφράζοντας τη διαφωνία του για τις κυβερνητικές επιλογές. Με δεδομένες τις παραιτήσεις των Χρυσάφη και Μάντζαρη, η ευθύνη του συντονισμού της Ν.Ε. μένει στην Εριφύλη Χιωτέλλη που είναι το τρίτο μέλος του συντονιστικού γραφείου της Ν.Ε. κι είχε την θέση της αναπληρώτριας συντονίστριας του κόμματος στο νησί.

Ωστόσο η ίδια μας είπε ότι αύριο Πέμπτη πρόκειται να γίνει νέα συνεδρίαση της Ν.Ε. κατά τη διάρκεια της οποίας θα στελεχωθεί η θέση του συντονιστή. Πιθανότατα στην ίδια συνεδρίαση θα γίνει αναμόρφωση συνολικά της Ν.Ε. μετά τις αποχωρήσεις και τις παραιτήσεις των στελεχών του κόμματος.

Γ. Μπουρνούς για Γραμματέας;
Όπως ήταν φυσικό, μέσα σε αυτό το κλίμα που πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Ν.Ε. δε φαίνεται να συζητήθηκε το θέμα της κατάρτισης του ψηφοδελτίου του κόμματος για τις προσεχείς εκλογές.

Ωστόσο καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι μπαίνει σε δεύτερο πλάνο το σενάριο που ήθελε επικεφαλής του ψηφοδελτίου του κόμματος στο νομό τον Γιάννη Μπουρνού. Κι αυτό γιατί είναι μεταξύ των στελεχών εκείνων που αναμένεται να αναλάβει τη θέση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος τις επόμενες ημέρες. Όπως είναι γνωστό ο Γ. Μπουρνούς είναι από τους πιο στενούς συνεργάτες κ. Τσίπρα στο κόμμα.

Το Σαββατοκύριακο, όπως ανακοινώθηκε, πρόκειται να πραγματοποιηθεί πανελλαδική συνδιάσκεψη του κόμματος με συμμετοχή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, των μελών των Νομαρχιακών Επιτροπών και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όπου και θα αποφασιστεί το εκλογικό-κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ψηφοδέλτιο
Έτσι με βάση τα παραπάνω από το ψηφοδέλτιο που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Ιανουάριο και με το οποίο κέρδισε τις εκλογές, μετά την αποχώρηση του Γιάννη Ζερδελή και τη συστράτευσή του με τη «Λαϊκή Ενότητα» του Π. Λαφαζάνη, μένουν ο Γιώργος Πάλλης που είχε έρθει δεύτερος σε ψήφους, η Χρυσούλα Ζωγράφου και ο Γιώργος Κότσαλης από τη Λήμνο.

Ο Γιώργος Πάλλης είναι πολύ πιθανό, αν επικρατήσει η λογική συγκρότησης της εκλογικής λίστας με βάση τη σειρά των εκλογών του Ιανουαρίου, να ηγηθεί του ψηφοδελτίου καθώς εκτός των άλλων έχει καλή αναγνωρισιμότητα, αφού υπήρξε πολλές φορές υποψήφιος.

Όμως υπάρχουν κι άλλες σκέψεις, για παράδειγμα ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα μπορούσε να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου ο πρώην συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Κουμλέλλης, ένας στέλεχος με μεγάλη κοινωνική αποδοχή τόσο στο χώρο της αριστεράς όσο και ευρύτερα.

Είναι πάντως δεδομένο ότι ο χώρος... ψάχνεται πώς θα εκπροσωπηθεί μετά την αποχώρηση του μέχρι... χθες κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του στο νομό.

 

Απουσίες
Δεν ήταν μόνο ο Νίκος Χρυσάφης που απουσίαζε από τη συνεδρίαση της Ν.Ε. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα και επικοινώνησε με επιστολή. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες απόντες ήταν και οι Στράτος Γεωργούλας και Χρυσούλα Ζωγράφου.
Επίσης όπως μάθαμε, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Νομαρχιακής Επιτροπής ο Βασίλης Τεντόμας δήλωσε ότι είναι στην διάθεση του κόμματος για να αξιοποιηθεί, όπου κριθεί απαραίτητο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey