Κρίσιμη συνεδρίαση της Ν.Ε. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα

Βαρύ το κλίμα στο κόμμα

21/08/2015 - 23:48

Εξαιρετικά βαρύ είναι το κλίμα στις κομματικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη τη χώρα, αλλά και στη Λέσβο.

Εξαιρετικά βαρύ είναι το κλίμα στις κομματικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη τη χώρα, αλλά και στη Λέσβο.

Αφού από τη μια η απόφαση για άμεση προκήρυξη των εκλογών από την κυβέρνηση, πριν από τη διεξαγωγή του συνεδρίου του κόμματος που είχε αποφασισθεί από την Κεντρική Επιτροπή, αλλά και η συγκρότηση της «Λαϊκής Ενότητας» με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη από τους βουλευτές του Αριστερού Ρεύματος αναγκάζει τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος να ταχθούν με τη μία ή την άλλη πλευρά, με τρόπο άμεσο και απόλυτο.

Δηλαδή χωρίς να έχει προηγηθεί πολιτικός διάλογος στις κομματικές οργανώσεις.

Σε τοπικό επίπεδο αποφασιστικό ρόλο για τις εξελίξεις αναμένεται να έχει η συνεδρίαση της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα το απόγευμα. Χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί στο κυβερνών κόμμα είναι η δήλωση του συντονιστή της ΝΕ Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Μάντζαρη, ο οποίος σε δήλωση που έκανε στην εφημερίδα μας αναφέρει:

«Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τη διενέργεια εκλογών πριν από το ορισμένο απ’ την Κ.Ε. έκτακτο συνέδριο και η παράλληλη απόφαση κάποιων συντρόφων να συγκροτήσουν ξεχωριστό πολιτικό υποκείμενο, οριστικοποιεί το ρήγμα στο ΣΥΡΙΖΑ.

Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε κατά τη γνώμη μου να είχε αποφευχθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως πολιτικός χώρος με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, που τον έφεραν από το 4% της ανυποληψίας στο 36,3% και στη διακυβέρνηση της χώρας, δεν μπορεί να υπάρξει πια ως τέτοιος.

Η επιλογή της πολυδιασπασμένης και αλληλοσπαρασσόμενης Αριστεράς δε με βρίσκει σύμφωνο. Στις αρχές της εβδομάδας θα συνεδριάσει η ΝΕ και εκεί ο καθένας από μας και το όργανο συνολικά θα τοποθετηθεί μπροστά στις εξελίξεις.

Εκεί θα έχω την ευκαιρία κι εγώ να τοποθετηθώ ως συντονιστής και ως μέλος του οργάνου. Ο αγώνας για μια νέα Ελλάδα, χωρίς μνημόνια και εξαρτήσεις, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ και από το αποτέλεσμα των εκλογών, θα συνεχιστεί.

Και όπως έλεγε ο παλιός ηγέτης της Αριστεράς Χ. Φλωράκης «οι ζευγάδες φεύγουν, αλλά η σπορά μένει». Και η σπορά που αφήνει η παρουσία και δράση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, είναι σημαντική παρακαταθήκη για την αλλαγή στη γερασμένη μας ήπειρο».

Σε εμφανή αμηχανία
Είναι φανερό ότι μέσα σε αυτές τις συνθήκες, αυτό που προέχει είναι η αντιμετώπιση του πολιτικού ζητήματος κι αυτός είναι ο λόγος που τα στελέχη της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν ασχοληθεί μέχρι τώρα με τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου του κόμματος.

Ωστόσο δημοσιογραφικές πληροφορίες ήθελαν να έχει κατατεθεί πρόταση να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο ο πρώην συντονιστής της Ν.Ε. Κώστας Κουμλέλλης.

Ένα επιπρόσθετο πρόβλημα για την κομματική οργάνωση της Λέσβου είναι ότι προβεβλημένα στελέχη της, όπως ο βουλευτής του νομού Γιάννης Ζερδελής και η βουλευτής Επικρατείας και περιφερειακή σύμβουλος Βορείου Αιγαίου Αγλαΐα Κυρίτση ήδη εντάχθηκαν στην κοινοβουλευτική ομάδα της Λαϊκής Ενότητας, του κόμματος που δημιούργησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και τα άλλα στελέχη του Αριστερού Ρεύματος.

Πιθανότατα η κρίσιμη συνεδρίαση της Ν.Ε. της Δευτέρας είναι ο λόγος για τον οποίο απέφευγαν να κάνουν δηλώσεις τα περισσότερα από τα στελέχη του κόμματος, με τα οποία προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε χθες.

Χθες το απόγευμα επρόκειτο να συνεδριάσει στην Αθήνα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να λάβει αποφάσεις για το πώς θα αντιμετωπιστούν τα εσωκομματικά προβλήματα.

Ο Ζερδελής για τη Λαϊκή Ενότητα
«Λαϊκή Ενότητα» ονόμασαν οι αποχωρήσαντες βουλευτές από το ΣΥΡΙΖΑ την κοινοβουλευτική ομάδα που συγκρότησαν και τις επόμενες ημέρες θα γίνουν και οι τυπικές διαδικασίες της συγκρότησής τους σε κόμμα.

Είναι ο ίδιος τίτλος που χρησιμοποιούσε η παράταξη του Δημήτρη Βουνάτσου όταν συμμετείχε στις αυτοδιοικητικές εκλογές (Νομαρχιακές και Δημοτικές).

Όμως πρόκειται για ένα βαρύ τίτλο, καθώς ήταν αυτός που έφερε το κόμμα του προέδρου της Χιλής Σαλβαδόρ Αλιέντε, ο οποίος ανατράπηκε από τον δικτάτορα Πινοσέτ.

Σε αυτήν την κοινοβουλευτική ομάδα εντάχθηκε ο βουλευτής Γιάννης Ζερδελής. Ο οποίος σε δήλωση του στο «Ε» ανέφερε: «Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που πειθάρχησαν στις εντολές που έλαβαν από το λαό με το πιο αμεσοδημοκρατικό στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, όταν με συντριπτική πλειοψηφία ο ελληνικός λαός απέκρουσε τις προτάσεις των δανειστών, θα συνεχίσουν τον αγώνα τους ως νέα πολιτική οντότητα.

Θα δώσουν μάχες μέσα και έξω από τη Βουλή για να σταματήσουν την καταστροφή του ελληνικού λαού, την εκποίηση έναντι ευτελούς τιμήματος της δημόσιας περιουσίας αλλά και το στραγγαλισμό της δημοκρατίας.
Καλούμε το λεσβιακό λαό να στηρίξει την προσπάθεια αυτή.

Πρόκειται για την προσπάθεια που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ με το ιδρυτικό του συνέδριο και τα προεκλογικά του προγράμματα».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey