
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Περίπου 4000 είναι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες κάθε ηλικίας που αναμένονταν χθες το βράδυ να βρίσκονται στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Εγκλωβισμένοι στο σύνολό τους, κάτω από άθλιες συνθήκες διαμονής, χωρίς νερό, χωρίς χώρους υγιεινής, χωρίς την παραμικρή φροντίδα για όλα αυτά τα απαραίτητα στοιχειώδη από μεριάς του κράτους.
Περίπου 4000 είναι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες κάθε ηλικίας που αναμένονταν χθες το βράδυ να βρίσκονται στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Εγκλωβισμένοι στο σύνολό τους, κάτω από άθλιες συνθήκες διαμονής, χωρίς νερό, χωρίς χώρους υγιεινής, χωρίς την παραμικρή φροντίδα για όλα αυτά τα απαραίτητα στοιχειώδη από μεριάς του κράτους.
Εμπλεκόμενοι συνεχώς σε άγριους καβγάδες μεταξύ τους για το ποιος θα πρωτοαποκτήσει κάποια από τα ελάχιστα διαθέσιμα εισιτήρια με τα πλοία της γραμμής που θα τους επιτρέψουν να ταξιδέψουν στον Πειραιά. Από την άλλη μεριά, οι εν Αθήναις αρμόδιοι συσκέπτονται σε μια προσπάθεια να βρουν πλοίο που θα αποφορτίσει ελάχιστα την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο λιμάνι.
Μια κατάσταση που θα χειροτερέψει αν δεν σχεδιαστεί συνεχής ροή φυγάδων προς την Αθήνα με πλοία που θα πηγαινοέρχονται.
Κι αυτό γιατί ο αριθμός των αφικνούμενων καθημερινά μεγαλώνει, φτάνοντας αριθμούς ρεκόρ πάνω από 2000 άτομα ανά 24ωρο!
Άγριοι καυγάδες μπροστά στο κοντέινερ του Λιμενικού για την πρώτη καταγραφή
Μια και μόνο προσπάθεια να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα του εγκλωβισμού μεταναστών και προσφύγων στο λιμάνι της Μυτιλήνης έγινε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου και είχε ως αποτέλεσμα να μεταφερθούν 1822 άνθρωποι.
Ένας απέραντος καταυλισμός το λιμάνι της πόλης
Είχε προηγηθεί η αναχώρηση 1900 με τα δυο τακτικά δρομολόγια της Παρασκευής 14 Αυγούστου καθώς και άλλων 950 με τακτικά δρομολόγια της 15ης Αυγούστου. Συνολικά, δηλαδή, το εορταστικό διήμερο έφυγαν 4.500 άνθρωποι. Από την Κυριακή όμως 16 Αυγούστου άρχισε η επιστροφή των Ελλήνων εκδρομέων, οπότε και στα πλοία της γραμμής «δεν πέφτει ούτε καρφίτσα»!
Την Κυριακή έφυγαν μόλις 147, ενώ χθες δεν υπήρχε πιθανότητα να φύγουν περισσότεροι από 200 στην καλύτερη των περιπτώσεων! «Εισιτήρια για τον Πειραιά με τα πλοία δεν υπάρχουν μέχρι σχεδόν τα τέλη Αυγούστου.
Με ρυθμούς απελευθέρωσης 1500 με 2000 ανθρώπων τη μέρα σε μια εβδομάδα και εφόσον δεν έχει υπάρξει λύση στο λιμάνι θα ζουν περισσότεροι από 15.000 άνθρώποι» είπε χθες στο «Ε» ο εκ των παλιότερων και πλέον έμπειρων πρακτόρων Αντώνης Πίκουλος.
Τα είχαν πει…
Κι όμως. Πάνω από δύο μήνες τώρα η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο Δήμος του νησιού αλλά και φορείς της πόλης είχαν προειδοποιήσει για την κατάσταση που θα είχαμε να αντιμετωπίσουμε μετά τις 15 Αυγούστου. Καταπώς φάνηκε, «κανενός το αυτί δεν ίδρωσε»!
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, έγινε σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, μετά από πρόσκληση του γενικού γραμματέα Γιάννη Γιαννέλλη-Θεοδοσιάδη, στην οποία παρευρέθηκαν η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, ο δήμαρχος Λέσβου, στελέχη του Λιμενικού Σώματος και της Αστυνομίας και υπηρεσιακά στελέχη.
Κάτω από τις νταλίκες προσπαθούν να προστατευθούν οι μετανάστες
Ο κ. Γιαννέλλης επεσήμανε το άμεσο πρόβλημα μετακίνησης των μεταναστών που έχουνε ολοκληρώσει τις διαδικασίες καταγραφής, επισημαίνοντας μάλιστα ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των αφίξεων και υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων στα πλοία για τη μετακίνηση αυτών εκτός Λέσβου καθώς και υπερκάλυψη των χώρων διαμονής.
Σε σχετικό δελτίο τύπου έγινε και αναφορά στο ότι ο Γιάννης Γιαννέλλης-Θεοδοσιάδης και, ενώ η σύσκεψη διαρκούσε, επικοινώνησε με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Θοδωρή Δρίτσα, τον οποίο ενημέρωσε σχετικά. Αποτέλεσμα;
Συσκέψεις επί συσκέψεων χωρίς αποτέλεσμα. Όπως για παράδειγμα μια χθεσινή στον Πειραιά, όπου συζητήθηκε ακόμα και το «ξαναζωντάνεμα» της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου, παροπλισμένα πλοία της οποίας και θα πηγαινοέρχονται κουβαλώντας μετανάστες και πρόσφυγες. Μέχρι αργά το απόγευμα όμως δεν είχε προγραμματισθεί το παραμικρό, αφού οι προταθείσες λύσεις προσέκρουαν σε γραφειοκρατικά, ουσιαστικά και πάντα οικονομικά προβλήματα.
Τραγική κατάσταση
Εντωμεταξύ, η κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι της Μυτιλήνης είναι κυριολεκτικά τραγική. Από την πλατεία στο Κιόσκι και στο νέο αρχαιολογικό μουσείο, στην πλευρά του άλσους Τσαμάκια προς το άγαλμα της ελευθερίας, στα Μπλόκια και στην περιοχή του Κολυμβητηρίου τα πάντα θυμίζουν μια τεράστια χωματερή.
Ανάμεσα στα σκουπίδια χιλιάδες άνθρωποι που περιμένουν να φύγουν ή… έρχονται. Οι τελευταίοι είναι οι πολλές εκατοντάδες φυγάδες που έρχονται καθημερινά και οι οποίοι νομίζουν (ή έτσι τους πληροφορούν οι μεταφορείς τους από απέναντι) ότι σε λίγες ώρες θα βρεθούν στην Αθήνα. Όταν συνειδητοποιούν ότι μόλις άρχισε ένα πολύωρο πρώτο βασανιστήριο, εξεγείρονται. Τόσο χθες όσο και προχθές στο χώρο πρώτης καταγραφής, δίπλα στο Επιμελητήριο, εκατοντάδες φυγάδες συγκρούστηκαν άγρια μεταξύ τους.
Μόλις δύο υπολογιστές και αναμονή κάτω από τον καυτό ήλιο έκαναν Αφγανούς να επιτίθενται σε Ιρακινούς κι οι δυο μαζί σε Σύριους.
Μια απίστευτη κατάσταση που καλούνται να διαχειριστούν τρία-τέσσερα στελέχη του Λιμενικού Σώματος στα πρόθυρα υπερκόπωσης και νευρικής κρίσης!
Εδώ ας σημειωθεί ότι η Υπηρεσία Μέτρων Τάξης της Ελληνικής Αστυνομίας, που επιχειρούσε κύρια στην περιοχή του Καρά Τεπέ, αποχώρησε από το νησί, αφήνοντας ένα σημαντικό και δυσαναπλήρωτο κενό σε θέματα ασφαλείας στον καταυλισμό αλλά και στο λιμάνι όποτε προκύψει ανάγκη.
Διακόπτουν τη σίτιση στους καταυλισμούς
Μπροστά στην οικονομική καταστροφή είναι οι δύο επιχειρηματίες, οι οποίοι συνεχίζουν εδώ και μήνες να σιτίζουν χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες καθημερινά, απλήρωτοι για τις υπηρεσίες τους σχεδόν από τον περασμένο Ιανουάριο.Όπως έγινε γνωστό, την περασμένη εβδομάδα και οι δυο επιχειρηματίες έκαναν γνωστό στους αρμόδιους της Ελληνικής Αστυνομίας ότι θα διακόψουν την τροφοδοσία, εφόσον δεν καταβληθεί μέρος τουλάχιστον από τα όσα πολλά έχουν λαμβάνειν. «Την Παρασκευή είναι η τελευταία μέρα που θα πάω φαγητό στη Μόρια και στον Καρά Τεπέ.
Δεν αντέχω άλλο. Οδηγούμαι σε οικονομική καταστροφή» δήλωσε χθες στο «Ε» ο κ. Γιώργος Σαξώνης, ένας από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση επιχειρηματίες.
Σταύρος Θεοδωράκης:
«Η Ελλάδα να αποκτήσει ξανά σύνορα στο Αιγαίο»
«Έχουμε υποχρέωση να φροντίσουμε τους πρόσφυγες που ξεσπιτώθηκαν και ψάχνουν μία ασφαλή στέγη. Είναι υποχρέωσή μας ως Έλληνες και ως Ευρωπαίοι. Αλλά από την άλλη θα πρέπει να πούμε ξεκάθαρα ότι η χώρα μας δε μπορεί να αντέξει τους μετανάστες όλου του κόσμου.Η Ευρώπη έχει βάλει κανόνες. Αυτοί οι κανόνες πρέπει να τηρούνται και στη χώρα μας». Αυτά σημείωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, όπου είχε συνάντηση διάρκειας, μεγαλύτερης της μιας ώρας, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, με θέμα συζήτησης το μεταναστευτικό και το προσφυγικό ζήτημα.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, ο οποίος συνοδευόταν από τον ευρωβουλευτή του Κινήματος Μίλτο Κύρκο, ζήτησε από την κυβέρνηση «να τολμήσει να φύγει από ιδεοληψίες και να κάνει το διαχωρισμό: προστασία και αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και με τους μετανάστες μια μεγάλη προσπάθεια ώστε να αποκοπεί η συνεχής ροή προς τα ελληνικά νησιά και τις μεγάλες πόλεις». Πρόσθεσε δε πως αυτό θα πρέπει να γίνει σε συνεργασία με την Τουρκία και τις χώρες προέλευσης των μεταναστών.«Έχουμε προτείνει στην κυβέρνηση να αλλάξει συμπεριφορά. Χρειάζεται συντονισμός των ελληνικών δυνάμεων. Χρειάζεται η Ελλάδα -και θα το πω ξεκάθαρα- να αποκτήσει ξανά σύνορα στο Αιγαίο» κατέληξε ο κ. Θεοδωράκης.