Ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου Παύλος Τριανταφυλλίδης μιλά στο «Ε» και αποκαλύπτει τα μελλοντικά σχέδιά του

«Η Λέσβος έχει πολλά σημαντικά μνημεία που χρήζουν ανάδειξης»

31/07/2015 - 23:19

Δεν ήθελε να έλθει στην Μυτιλήνη. Είχε δώσει τα πάντα στη Ρόδο και ήταν αρνητικός στο να μετακομίσει στη Μυτιλήνη. Συναντηθήκαμε με τον δρ. Παύλο Τριανταφυλλίδη, το νέο Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων λίγες ώρες αφού είχε επιστρέψει από ένα ακόμα ταξίδι του από τη Ρόδο.

Δεν ήθελε να έλθει στην Μυτιλήνη. Είχε δώσει τα πάντα στη Ρόδο και ήταν αρνητικός στο να μετακομίσει στη Μυτιλήνη. Συναντηθήκαμε με τον δρ. Παύλο Τριανταφυλλίδη, το νέο Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων λίγες ώρες αφού είχε επιστρέψει από ένα ακόμα ταξίδι του από τη Ρόδο.

Μπορεί να ήρθε στο νησί μας αλλά εκεί πίσω, έχει αφήσει έργο. Έργο ζωής το οποίο δεν ξεχνιέται όσο μακριά και αν βρεθεί.

Άλλωστε όπως μου τονίζει «Είμαι πωρωμένος με την Αρχαιολογία»! Οικογένεια δεν έχει, είναι ένας άνθρωπος ταγμένος στην Αρχαιολογία. Κι αρχίζει με το πάθος του ερευνητή να μου μιλάει για τις αρχαιότητες, για τις ανασκαφικές εργασίες, καταβάλλοντας τεράστια προσπάθεια για να τον ακολουθήσω στο γοητευτικό ταξίδι του χτες... «Οι Έλληνες δεν γνωρίζουν πολύ καλά την Ιστορία έχουν μια επιφανειακή γνώση» μου τονίζει.

« Εμείς οι Αρχαιολόγοι την αναδεικνύουμε και κάνουμε τις εκδηλώσεις προκειμένου να τους την γνωρίσουμε». Και δεν είναι τυχαίο που το τελευταίο διάστημα η Εφορεία Αρχαιοτήτων με μια σειρά εκδηλώσεων έχει ανοιχθεί στην τοπική κοινωνία.

Ναι αλλά ήσασταν αρνητικός στο να έλθετε στη Μυτιλήνη…
«Πράγματι ήμουν αρνητικός να έλθω στο νησί σας. Τώρα όμως που ήλθα το ομολογώ ότι έχω γοητευθεί από το νησί και είμαι απόλυτα ευχαριστημένος. Η Εφορεία έχει πολύ καλό προσωπικό, υποδομή και νομίζω ότι θα κάνουμε σπουδαία δουλειά. Να σημειώσουμε ότι η Λέσβος και η Λήμνος έχουν πολλά σημαντικά μνημεία που χρήζουν άμεσης φροντίδας και ανάδειξης. Άρα έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε…. Πόσο μάλλον που μ’ έχει ενθουσιάσει η συμμετοχή του κόσμου στις εκδηλώσεις που έχουμε πραγματοποιήσει».

Δημιουργήθηκε ένα θέμα με τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο Κάστρο Μυτιλήνης στο πλαίσιο του Λεσβιακού Καλοκαιριού

«Δεν μπορώ να καταλάβω πώς δημιουργήθηκε. Εγώ απλώς ζήτησα μια ενημέρωση στο πλαίσιο μιας τυπικής αίτησης που γίνεται από την Υπηρεσία μας στο ΚΑΣ. Εκτός απ’ αυτό θέλαμε να προγραμματίσουμε στο Κάστρο κάποιες εκδηλώσεις για τον Αύγουστο.

Δεν υπήρξε συνέχεια και υπάρχει καλή συνεργασία με τον Σπύρο Γαληνό αλλά και με τον υπεύθυνο Κώστα Αστυρακάκη. Θα ήθελα στο σημείο αυτό να τονίσω την καλή συνεργασία που έχω και με την Περιφέρεια Β. Αιγαίου, με την Χριστιάνα Καλογήρου και τον Θοδωρή Βαλσαμίδη ιδιαίτερα δε με την Υπηρεσία Διαχειριστικού Ελέγχου και με τον κ. Πλακωτάρη που λειτουργούν με τρόπο τέτοιο που μας βοηθάνε σημαντικά στην εκτέλεση των έργων».

Αρχαιολογικός «κήπος» το κάτω Κάστρο
Λέτε για έργα. Μερικά από τα έργα;
«Ολοκληρώθηκε και εγκαινιάστηκε το έργο προστασίας, διαμόρφωσης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου του Ιερού της Κλοπεδής. Το τελικό αποτέλεσμα κάνει προσιτό στην επιστημονική κοινότητα και το ευρύτερο κοινό ένα σπάνιο σύνολο, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση της περιοχής, στην ανάδειξη της αρχαιολογικής εικόνας του νησιού και, γενικότερα, στην αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Επίσης συνεχίζεται το έργο της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Μυτιλήνης.

Αξιοποιήσαμε τα σπίτια στην κάτω πλευρά του Κάστρου, τα οποία σκοπεύουμε να παραδώσουμε σε συλλόγους της Μυτιλήνης, όπως πρόσφατα στη Φωτογραφική Εταιρεία. Φιλοδοξούμε να δημιουργηθεί στο χώρο αυτό ένας αρχαιολογικός κήπος.

Θ’ ανοίξουμε εκεί το δρόμο που τώρα είναι κλειστός και σε συνεργασία με τον Δήμο θα δημιουργήσουμε έναν ποδηλατοδρόμο γύρω από το Κάστρο. Επίσης σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε το χώρο απέναντι από το Κάστρο στα πρώην σφαγεία, που πάλι σε συνεργασία με τον Δήμο, σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε μια αίθουσα καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Οπότε φαντάζεστε όταν ολοκληρωθούν όλα αυτά, πόσο θ’ αναβαθμιστεί η όλη περιοχή».

Με το Γενί Τζαμί όμως τι γίνεται; Υπάρχει περίπτωση αξιοποίησής του;
«Αυτό από μόνο του χρειάζεται ένα ΕΣΠΑ.

Χρειάζονται τέτοιες εργασίες που απαιτούν περίπου 10 εκ. ευρώ. Ποσό απαγορευτικό με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα. Όμως αξιοποιούμε το Βαλιδέ Τζαμί όπου εκεί θα υπάρχει η δυνατότητα να παρακολουθούμε τα ήθη και έθιμα των Οθωμανών.

Να είναι ένας πολιτιστικός χώρος για τους εκατοντάδες Τούρκους τουρίστες που επισκέπτονται τη Λέσβο».
Το Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο όμως παραμένει κλειστό;

«Είναι αδιανόητο στο σημείο αυτό που βρίσκεται να παραμένει κλειστό έχοντας μάλιστα μέσα του μια σειρά από εκθέματα. Σκοπεύουμε να παρέμβουμε συντάσσοντας μια μελέτη, διότι υπάρχουν στατικά προβλήματα, προκειμένου να το λειτουργήσουμε όσο το δυνατόν συντομότερα»

Και διεθνές συνέδριο
Ανακοινώσατε την πραγματοποίηση μιας νέας περιοδικής έκθεσης
«Πράγματι, η Εφορεία μας προετοιμάζει νέα περιοδική έκθεση, διάρκειας ενός έτους στο χώρο των περιοδικών εκθέσεων του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης, με θέμα «Λεσβία Γη... Ξενία Γη...». Πρόκειται να εκτεθούν αρχαία πήλινα αριστουργήματα της ελληνικής τέχνης, καθώς και σύγχρονες καλλιτεχνικές δημιουργίες Λεσβίων καλλιτεχνών, τονίζοντας τη συνέχεια και τη διαχρονικότητα του πηλού στη Λέσβο...

Θα ήθελα να προσθέσω ότι προγραμματίζουμε για του χρόνου ένα μεγάλο διεθνές συνέδριο με θέμα “Η Κεραμική του Αιγαίου στον 7ο και 6ο αιώνα π.Χ.”. Προσκεκλημένοι θα είναι μεγάλοι Έλληνες κεραμιστές, αλλά και Τούρκοι της απέναντι πλευράς γιατί ο χώρος των δύο πλευρών θεωρείται ως ένα ενιαίο σύνολο. Επίσης σκοπεύουμε να εκδώσουμε τα πρακτικά από το πρώτο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα “Το Αρχαιολογικό Έργο στα νησιά του Αιγαίου” που πραγματοποιήθηκε το 2013.

Σκοπός του συνεδρίου ήταν η προβολή και η παρουσίαση του πολύπλευρου αρχαιολογικού έργου που έχει συντελεστεί και συντελείται στα νησιά του Αιγαίου (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, ΒΑ Αιγαίο) από τις κεντρικές, περιφερειακές και ειδικές περιφερειακές υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, τα Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά Ιδρύματα, καθώς και τις Ξένες Αρχαιολογικές Σχολές στην Ελλάδα.

Μιλάμε για μια ανεκτίμητη σπουδαία πολύτομη έκδοση. Οπότε όπως καταλαβαίνετε έχουμε πολύ έργο να κάνουμε».


«Είμαι πωρωμένος με την Αρχαιολογία!»
Πώς αποφασίσατε να γίνετε Αρχαιολόγος; Ήταν κάτι που έτυχε ή ήταν επιδίωξη σας;
«Από μικρός ήθελα να γίνω αρχαιολόγος. Το είχα βάλει στόχο και τα κατάφερα. Να ψάχνεις το παρελθόν. Ένα ωραίο αίνιγμα το οποίο σε προκαλεί να το ψάξεις και να το ανασύρεις από το χρόνο. Η Ιστορία μας είναι ζωντανή, δεν είναι κάτι απονεκρωμένο. Το ίδιο και η Αρχαιολογία. Η Αρχαιολογία δεν είναι μια νεκρή επιστήμη. Ζω το παρόν, σκάβοντας για το παρελθόν… Για τους αρχαιολόγους η χαρά είναι η ανακάλυψη να βρεις κάποια ευρήματα και να τα δώσεις στο κοινό».

Όμως εσάς τους αρχαιολόγους σας θεωρούν και λίγο σαν ιδιόρρυθμους.
«Αληθεύει. Εμείς οι αρχαιολόγοι είμαστε πράγματι ιδιόρρυθμοι, κάτι που προκύπτει από τη βαθιά ενασχόλησή μας με το παρελθόν. “Σκάβουμε” το παρελθόν και το φέρνουμε στο παρόν, αυτό ίσως μας κάνει να το θεωρούμε κάτι σαν κτήμα μας κι αυτό είναι που μερικές φορές μας φέρνει σε σύγκρουση με τα διάφορα συμφέροντα. Γιατί το υπερασπιζόμαστε με πάθος. Αλλά σε τέτοιες καταστάσεις, καλόν είναι βέβαια να βρίσκεται η χρυσή τομή, ώστε και το παρελθόν να διατηρούμε, αλλά και να μην εμποδίζεται το μέλλον».

Δεν βλέπουμε όμως νέα παιδιά να σπουδάζουν Aρχαιολογία; Γιατί και τι θα συμβουλεύατε όσα παιδιά θέλουν να ακολουθήσουν τον κλάδο της Aρχαιολογίας;
«Θα τους συμβούλευα να την ξεχάσουν! Ένας δύσκολος και κλειστός κλάδος. Η Αρχαιολογία τον 19o αιώνα ήταν ένας κλάδος για τους αριστοκράτες. Στην συνέχεια στον 20ό αιώνα άνοιξε, αλλά παρέμεινε ένας δύσκολος κλάδος. Σήμερα ειδικά με την κρίση τα πράματα είναι πάρα πολύ δύσκολα, υπάρχει μάλιστα και σκληρός αθέμιτος ανταγωνισμός. Κάθε 10, 15 χρόνια προκηρύσσονται κάποιες θέσεις, ποιοι από τους εκατοντάδες πτυχιούχους θα απορροφηθούν; Κάποιοι, λίγοι πάντως, περιμένουν, κάποιοι αλλάζουν κατεύθυνση και προσπαθούν να απορροφηθούν κάπου αλλού. Να φανταστείτε ότι εδώ στην Εφορεία Μυτιλήνης έχουμε πτυχιούχο, όχι μόνο με διδακτορικό αλλά και με μεταδιδακτορικό, ο οποίος εργάζεται με πεντάμηνη σύμβαση. Πότε αυτός θα μονιμοποιηθεί, να μπορέσει να εξασκήσει το επάγγελμά του; Μπορεί να μένει μια ζωή δέσμιος πεντάμηνων συμβάσεων;

Γι’ αυτό συμβουλεύω και πάλι τους νέους να επιλέγουν άλλους κλάδους».
Πολλή συζήτηση έγινε πέρυσι με αφορμή τις ανασκαφές στην Αμφίπολη για τους αρχαιολόγους, όπου εμφανίστηκαν διχασμένοι σε ό,τι αφορούσε τη δημοσιότητα των ανασκαφών.

«Δεν υπήρξε κανένας διχασμός αρχαιολόγων. Θα πρέπει οι αρχαιολόγοι όταν πραγματοποιούν ανασκαφές να τηρούν σιγή ιχθύος, εάν δεν είναι βέβαιοι για κάτι. Η δουλειά του αρχαιολόγου είναι επίπονη. Χρόνος για να βρει κάτι, χρόνος και υπομονή για να το μελετήσει κι όταν πλέον έχει επαληθεύσει τα όποια πορίσματα, τότε και μόνο θα πρέπει να τα δημοσιοποιήσει. Έτσι λειτούργησε και ο Μανόλης Ανδρόνικος με τον τάφο του Φιλίππου στη Βεργίνα».

 

ΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΟΥ


1965 Γεννιέται στην Πάτρα
1984 Σπουδές στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
1990 Μεταπτυχιακό στο Ινστιτούτο της Κλασικής Αρχαιολογίας στη Βιέννη
1993 Προσλαμβάνεται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων στη Ρόδο
1998 Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
1999 Υπότροφος στις ΗΠΑ στο Harvard University και στο Corning Museum of Glass
2004 Τοποθετείται Προϊστάμενος στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου
2010 Αναλαμβάνει Προϊστάμενος του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αιγαιακών Σπουδών
2014 Τοποθετείται Προϊστάμενος στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου

 

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
Δύσκολα τον βρίσκεις στο γραφείο του! Περιοδεύει σε αρχαιολογικά μνημεία της Λέσβου, πετάει στη Ρόδο, πάει στην Αθήνα στο Υπουργείο, αεικίνητος… Τον «στρίμωξα» στο γραφείο του ανάμεσα σε τεράστιες στοίβες βιβλίων!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey