Αυτή ήταν η διαβεβαίωση του υπουργού Οικονομίας Γ. Σταθάκη στην Χριστιάνα Καλογήρου και στους περιφερειάρχες που τον συνάντησαν

Θα αρχίσει να πληρώνει μέχρι τις 15…

31/07/2015 - 23:10

Τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη επισκέφτηκαν την Πέμπτη το απόγευμα οι περιφερειάρχες με κυρίαρχο θέμα συζήτησης τα μεγάλα προβλήματα που έχουν δημιουργεί σε μία μεγάλη σειρά έργων, λόγω της απενεργοποίησης των πληρωμών τους.

Τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη επισκέφτηκαν την Πέμπτη το απόγευμα οι περιφερειάρχες με κυρίαρχο θέμα συζήτησης τα μεγάλα προβλήματα που έχουν δημιουργεί σε μία μεγάλη σειρά έργων, λόγω της απενεργοποίησης των πληρωμών τους.

Οι περιφερειάρχες ζήτησαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις αναφορικά με την πληρωμή των λογαριασμών που έχουν τινάξει στον αέρα δεκάδες έργα του ΕΣΠΑ, ενώ η Χριστιάνα Καλογήρου που ήταν στη συνάντηση αναφέρθηκε σε αντίστοιχα έργα στη Λέσβο, αλλά και γενικά στο Βόρειο Αιγαίο, λαμβάνοντας και αυτή τη δέσμευση του υπουργού ότι πριν τις 15 Αυγούστου θα ανοίξει ξανά η πιστωτική κάνουλα και θα αρχίσουν να πληρώνονται τα έργα.

Ειδικότερα η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου ζήτησε προτεραιότητα στην πληρωμή των εργατών που απασχολήθηκαν σε αρχαιολογικές εργασίες, που έχουν μείνει για πολύ καιρό απλήρωτοι, αποτελώντας τον τελευταίο κρίκο της προβληματικής ετούτης αλυσίδας.

Γενικότερα η κ. Καλογήρου μαζί με τους υπόλοιπους περιφερειάρχες συζήτησαν για την ολοκλήρωση του τρέχοντος ΕΣΠΑ και ο προγραμματισμός για την επανεκκίνηση της νέας προγραμματικής περιόδου.

Και ρευστότητα και… παράταση του ΕΣΠΑ
Ωστόσο το μείζον ζήτημα δεν ήταν άλλο από εκείνο της έλλειψης ρευστότητας. Επ’ αυτού μάλιστα η κ. Καλογήρου τόνισε στον Υπουργό πως υπάρχει άμεση ανάγκη ενεργοποίησης πληρωμών των λογαριασμών για έργα του τρέχοντος ΕΣΠΑ. Ζήτησε, επίσης, την παράταση, τουλάχιστον για έξι μήνες του προγράμματος, σημειώνοντας ότι για την αντιμετώπιση της κρίσης αποτελεί εθνικό καθήκον η ολοκλήρωση των έργων που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση ειδικά στην οικονομία των ακριτικών νησιών μας.

Στο πλαίσιο της συνάντησης η Περιφερειάρχης είχε την ευκαιρία να θέσει και το θέμα της ενίσχυσης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ώστε να χρηματοδοτηθούν έργα, όπως η συντήρηση των οδικών δικτύων και ο καθαρισμός των ρεμάτων.

Προτεραιότητα στα έργα Αρχαιολογίας
Τι πρόκειται να πάρει η ίδια ως χειροπιαστό αποτέλεσμα, αλλά και οι υπόλοιπες περιφέρειες από τη συνάντηση με τον Υπουργό θα φανεί τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο ο κ. Σταθάκης, ατύπως, διαβεβαίωσε πως μέχρι και τις 15 Αυγούστου θα ενεργοποιηθούν ξανά οι λογαριασμοί και θα γίνουν πληρωμές των έργων, χωρίς ωστόσο να μπορεί με ασφάλεια να προβλέψει αν η χρηματοδότηση αυτή θα συνεχιστεί απρόσκοπτα και μετά τα μέσα Αυγούστου.

Στη διαβεβαίωση αυτή του Υπουργού, η Περιφερειάρχης επιπρόσθετα ζήτησε από τις επερχόμενες πληρωμές να δοθεί προτεραιότητα στα έργα που εκτελεί η Αρχαιολογική Υπηρεσία για να εξυπηρετηθούν και οι απλήρωτοι ως σήμερα εργάτες.

Πώς θα πληρώσει…
Το δεκαπενθήμερο του μήνα που διερχόμαστε λοιπόν είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Και ο υπουργός διαβεβαίωσε πιο συγκεκριμένα ότι σύντομα θα εκδοθεί ρύθμιση που θα διασφαλίζει ότι το σύνολο των χρηματοδοτήσεων που λαμβάνει η χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα τίθενται αποκλειστικά για την αποπληρωμή των έργων του ΕΣΠΑ και για κανέναν άλλο σκοπό.

Δηλαδή τα 500 εκ. που θα εισρεύσουν στα τέλη Οκτωβρίου για το ΕΣΠΑ 2007-2014 και το δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα ύψους 350 εκ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν μόνο για έργα του ΕΣΠΑ. Παράλληλα ο Υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι προωθεί και ρυθμίσεις τραπεζικής ευελιξίας για τους αναδόχους των έργων του ΕΣΠΑ καθώς και στοχευμένες ρυθμίσεις στη νομοθεσία δημοσίων έργων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey