Στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας μεσούσης της πολιτικής αβεβαιότητας

31/07/2015 - 15:07

Εδώ και μία βδομάδα περίπου τουρκικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν στόχους Τζιχαντιστών στην Συρία, αλλά και θέσεις Κούρδων ανταρτών στο Β. Ιράκ, ύστερα από την εκεχειρία που είχε ισχύσει απ’ το 2012.

Εδώ και μία βδομάδα περίπου τουρκικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν στόχους Τζιχαντιστών στην Συρία, αλλά και θέσεις Κούρδων ανταρτών στο Β. Ιράκ, ύστερα από την εκεχειρία που είχε ισχύσει απ’ το 2012.

Από κοινού με τους Αμερικανούς, στους οποίους παραχώρησαν τη χρήση της βάσης του Ιντισιρλίκ, προσπαθούν να επιτύχουν τους στόχους τους, που είναι η δημιουργία ασφαλούς ζώνης (μήκους 90 και βάθους 40 χλμ. στο συριακό έδαφος) ανάμεσα στις περιοχές που ελέγχονται απ’ τους Κούρδους (Κομπάνι) και τους Τζιχαντιστές (Τζεραμπλούς - Τελ Αμπιάντ).

Οπωσδήποτε η Τουρκία ανησυχεί με την εξάπλωση του αυτόνομου κουρδικού κράτους στη Συρία και τα πολλά αλισβερίσια που έχει με τους Αμερικάνους. Αυτό ίσως την έσυρε σε ανοιχτή επίθεση με τους Τζιχαντιστές (παρόλο που τους υπέθαλπε φανερά και αργότερα κρυφά) φοβούμενη να μη μείνει έξω απ’ το νέο επικείμενο «μοίρασμα της τράπουλας» στη Μ. Ανατολή, μετά μάλιστα τη συμφωνία που υπέγραψε με τη Δύση το Ιράν και τον αυτόνομο ρόλο, που φαίνεται ότι είναι πλέον διατεθειμένες οι ΗΠΑ να δώσουν στους Κούρδους.

Στο μεταξύ, παρόλο που παρήλθαν 45 ημέρες, όσες προβλέπει το Σύνταγμα για τον σχηματισμό Κυβέρνησης οι πολιτικοί κωλυσιεργούν με αέναες συζητήσεις.

Λένε τώρα πως μετά τις 3 Αυγούστου, καθώς πιέζει η στρατιωτική εμπλοκή αλλά και η οικονομία (την περασμένη βδομάδα μάλιστα το ΔΝΤ εξέδωσε αυστηρή προειδοποίηση προς την Τουρκία) ότι ίσως υπάρξει συνεννόηση ανάμεσα στα δυο μεγάλα κόμματα το κυβερνητικό ΑΚΡ των Νταβούτογλου-Ερντογάν και το κεμαλικό CHP της αξ. Αντιπολίτευσης.

Αλλιώς οδεύουν κι αυτοί σε νέες εκλογές, στις οποίες πολύ πιθανόν να απαγορευτεί για λόγους εθνικής ασφάλειας, αφού θα έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση, κατά την προτροπή του Ερντογάν, το Δημοκρατικό φιλοκουρδικό κόμμα HDP! Στο μεταξύ οι επιχειρηματικοί κύκλοι της ανατολικής και νοτιοανατολικής χώρας (κοντά δηλαδή στην εμπόλεμη ζώνη) πιέζουν να σχηματιστεί άμεσα κυβέρνηση συνασπισμού ικανή να υπερασπιστεί την περιοχή από τις συγκρούσεις και τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Τόσο η παραγωγή όσο το εμπόριο, κυρίως όμως ο τουρισμός στις επαρχίες Γκαζίαντεπ, Αντιόχειας, Ούρφας κ.ά πλήττονται σοβαρά.

Ακόμη και στις δυτικότερες, όπως Αδάνα, Μερσίνα, Αττάλεια, οι συνέπειες απ’ την στρατιωτική εμπλοκή και την ακυβερνησία επηρεάζουν δυσμενέστατα την οικονομία τους.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey