Οι Επιθεωρητές της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, πραγματοποιούν ελέγχους στις ακτές μας

Άρτιες δείχνουν οι «Γαλάζιες» παραλίες

31/07/2015 - 14:11

Στους ρυθμούς της «Γαλάζιας Σημαίας» χορεύει ο δήμος από προχθές, καθώς στη Λέσβο βρίσκονται οι Επιθεωρητές της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, πραγματοποιώντας τους προβλεπόμενους ελέγχους στις πλαζ που έχουν παραλάβει το σύμβολο ποιότητας από τις αρχές Μαΐου.

Στους ρυθμούς της «Γαλάζιας Σημαίας» χορεύει ο δήμος από προχθές, καθώς στη Λέσβο βρίσκονται οι Επιθεωρητές της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, πραγματοποιώντας τους προβλεπόμενους ελέγχους στις πλαζ που έχουν παραλάβει το σύμβολο ποιότητας από τις αρχές Μαΐου.

Οι Επιθεωρητές σταδιακά ολοκλήρωσαν χθες το απόγευμα όλους τους ελέγχους τόσο στις οκτώ παραλίες που βραβεύτηκαν πριν από δύο μήνες, όσο και σε εκείνες που είναι υποψήφιες για την «Γαλάζια Σημαία» για το ερχόμενο καλοκαίρι και δεν είναι άλλες από εκείνες της Ερεσού, της Νυφίδας και της Πέτρας.

Η δημοτική αρχή το τελευταίο διάστημα υπερέβαλε εαυτόν, σε συνεργασία με τις δημοτικές ενότητες, προκειμένου να γίνουν όλα όσα προβλέπει το σύμβολο ποιότητας στις πλαζ, με εγκαταστάσεις ναυαγοσώστη, υποδομές, ασφάλεια για τους λουόμενους, πρόβλεψη για άτομα με αναπηρία και φυσικά ντους.

Οι Επιθεωρητές την Τετάρτη που επισκέφτηκαν τις πλαζ στα Τσαμάκια και στο Κανόνι της Θερμής, έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι από αυτό που αντίκρισαν, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά τη διατήρηση της «Γαλάζιας Σημαίας», ενώ χθες επισκέφτηκαν τόσο τις υποψήφιες παραλίες για το βραβείο στην Σκάλα Ερεσού, τη Νυφίδα και την Πέτρα αλλά και τις παραλίες όπου ο δήμος προχώρησε την τελευταία στιγμή στις απαραίτητες προσθήκες, στην Άναξο και στο Μόλυβο και θεωρούνται οι πιο… επίφοβες να χάσουν τη σημαία.

Παρατηρήσεις
Στη διάρκεια των ελέγχων οι Επιθεωρητές διαπίστωσαν κάποιες ελλείψεις και παραλείψεις οι οποίες βέβαια είναι φυσιολογικές, κάνοντας τις σχετικές παρατηρήσεις. Χαρακτηριστικά αξίζει να αναφερθεί για παράδειγμα, πως διαπιστώθηκε πως η θέση στάθμευσης ΑΜΕΑ στην παραλία του Αγίου Ισιδώρου ήταν κατειλημμένη από ένα μηχανάκι, ενώ δεν υπήρχε και διαγράμμιση. Παράλειψη μεν, αλλά μικρή, που δεν μπορεί να κοστίσει την απώλεια της «Γαλάζιας Σημαίας».

Σε κάθε περίπτωση οι Επιθεωρητές έμειναν σε γενικές γραμμές ικανοποιημένοι, ενώ ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Νίκος Καρασάββας εξέφρασε στο «Ε» την εκτίμησή του, πως όλα θα πάνε καλά και οι βραβευμένες παραλίες θα παραμείνουν ως έχουν, αποπνέοντας και αισιοδοξία ακόμα και για το ενδεχόμενο του χρόνου οι παραλίες με το σύμβολο ποιότητας να είναι περισσότερες.

Συνάντηση σήμερα με τον αντιδήμαρχο
Ας σημειωθεί ότι οι επιθεωρητές της ΕΕΠΦ ελέγχουν κατά τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου για τις ακτές και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου επισημαίνοντας στον Εθνικό Χειριστή τυχόν προβλήματα και παραλείψεις που μπορεί να οδηγήσουν σε προσωρινή ή και οριστική υποστολή της «Γαλάζιας Σημαίας» και απόσυρση της ακτής από την ελληνική και διεθνή ιστοσελίδα του Προγράμματος.

Οι αξιολογήσεις των επιθεωρητών λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από την Εθνική Επιτροπή Κρίσεων, όταν αυτή, μετά το τέλος της θερινής περιόδου, εξετάζει και αξιολογεί τις υποψηφιότητες ακτών και μαρινών για τον επόμενο χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος πρόκειται να έχει σήμερα μία συνάντηση με τους επιθεωρητές, αποκτώντας ενδεχομένως νωρίτερα μία εικόνα για την… έκθεσή τους για τις παραλίες της Λέσβου.

 

Οι «Γαλάζιες» ακτές της Λέσβου
Είναι η πλαζ στα Τσαμάκια και οι παραλίες της Εφταλούς, της Κάγιας, της Ανάξου, του Αγίου Ισιδώρου στο Πλωμάρι, του Μολύβου, των Βατερών και της Θερμής (Κανόνι).

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey