Ξεκίνησε η διάθεσή τους στην αγορά

Μειωμένη η παραγωγή Ρεβιθιών στο Λισβόρι

28/07/2015 - 18:07

Ξεκίνησε η διάθεση στην αγορά των ρεβιθιών του Λισβορίου για τη φετινή χρονιά. Οι περιορισμένες βροχοπτώσεις κατά την περίοδο του Απριλίου και του Μαΐου είχαν ως συνέπεια να περιοριστεί δραματικά η απόδοση καρπού ανά στρέμμα.

Ξεκίνησε η διάθεση στην αγορά των ρεβιθιών του Λισβορίου για τη φετινή χρονιά. Οι περιορισμένες βροχοπτώσεις κατά την περίοδο του Απριλίου και του Μαΐου είχαν ως συνέπεια να περιοριστεί δραματικά η απόδοση καρπού ανά στρέμμα.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει στο «Ε» ο πρόεδρος του Λισβορίου Θεόδωρος Χατζηπαναγιώτης φέτος οι αποδόσεις κυμάνθηκαν στα 70 κιλά το στρέμμα περίπου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ίδιου η παραγωγή ρεβιθιών του χωριού αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 20 και 25 τόνων.

Οι εκτάσεις που καλλιεργήθηκαν φέτος τα ρεβίθια είναι περίπου 350 στρέμματα. Το 2014 η παραγωγή ρεβιθιών στο Λισβόρι είχε ανέλθει στους 48 τόνους και η μέση απόδοση ανά στρέμμα είχε ανέλθει στα 160 κιλά, ενώ σε μεμονωμένες περιπτώσεις είχαν σημειωθεί μεγαλύτερες αποδόσεις (ως και 180 κιλά) και η έκταση που είχε καλλιεργηθεί ανέρχονταν στα 300 στρέμματα.
Το 2013 η παραγωγή ρεβιθιών δεν είχε ξεπεράσει τους 25 τόνους. Κι αυτό οφειλόταν στο μικρό αριθμό παραγωγών που είχαν σπείρει ρεβίθια αλλά και στις μικρές στρεμματικές αποδόσεις που κυμαίνονταν μεταξύ 80 και 100 κιλά το στρέμμα. 

Τα ρεβίθια του Λισβορίου καλλιεργούνται στις παράκτιες εκτάσεις του κόλπου Καλλονής, στα όρια του Λισβορίου.

Η σπορά του γίνεται στις αρχές της άνοιξης. Ένα βαθύ όργωμα και δισκοσβάρνισμα είναι αρκετά για να γίνει η εγκατάσταση της καλλιέργειας. Τα ρεβίθια του Λισβορίου είναι πάντα μικρόκαρπα κι η διαφορά του μεγέθους τους είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού από τα ρεβίθια της Τουρκίας και του Καναδά.

Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που θα πρέπει να το προσέχουν όσοι τα προτιμούν, ώστε να μην πέφτουν θύματα νοθείας.

Ανταγωνισμός από Πολιχνίτο
Φέτος για δεύτερη χρονιά τα ρεβίθια του Λισβορίου έχουν αποκτήσει ανταγωνισμό. Καθώς αγρότες από την περιοχή του Πολιχνίτου που διαθέτουν αγροκτήματα σε περιοχές που γειτνιάζουν με την αγροτική περιφέρεια του Λισβορίου παράγουν και αυτοί ρεβίθια. Τα οποία στην συνέχεια τα διαθέτουν στην τοπική αγορά ως ρεβίθια Λισβορίου.

Ο πρόεδρος του Λισβορίου Θ. Χατζηπαναγιώτης μιλώντας στο «Ε» χαρακτηρίζει απαράδεκτο αυτό που γίνεται, να καπηλεύονται κάποιοι το όνομα που διαθέτουν στην τοπική αγορά τα ρεβίθια του Λισβορίου για να πουλήσουν τα δικά τους.

Θα μπορούσαν να τα πουλούν ως ρεβίθια Πολιχνίτου, σημείωσε και πρόσθεσε πως η μειωμένη απόδοση ανά στρέμμα έχει ως αποτέλεσμα οι παραγωγοί να καλύπτουν οριακά το κόστος της καλλιέργειας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey