Κλείνει ο Καρά Τεπές και αναβαθμίζεται η Μόρια κατά την Τασία Χριστοδουλοπούλου, αλλά…

Σε «Hot Spot» προορίζεται η Λέσβος;

25/07/2015 - 00:11

Την αποδέσμευση του χώρου στον Καρά Τεπέ και τη λειτουργία ολόκληρου του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής στη Μόρια που δεν έχει ακόμα λειτουργήσει, ανακοίνωσε προχθές το μεσημέρι στη διάρκεια συνέντευξης της στο ραδιοφωνικό Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Την αποδέσμευση του χώρου στον Καρά Τεπέ και τη λειτουργία ολόκληρου του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής στη Μόρια που δεν έχει ακόμα λειτουργήσει, ανακοίνωσε προχθές το μεσημέρι στη διάρκεια συνέντευξης της στο ραδιοφωνικό Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Κι όλα αυτά στα πλαίσια εκπόνησης συγκεκριμένου σχεδίου για το μεταναστευτικό ζήτημα στη Λέσβο στην προοπτική συγκέντρωσης όλων των μεταναστών και προσφύγων στο χώρο της Μόριας.

Κι ενώ το γεγονός από μόνο του θα μπορούσαν να το χαιρετίσουν όλοι με ενθουσιασμό, κάποιοι ανησύχησαν μια και θυμήθηκαν προ ημερών δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» σύμφωνα με το οποίο και κατά δήλωση του Επιτρόπου Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, στη Λέσβο θα λειτουργήσει το σύστημα των ομάδων βοηθείας από την Ε.Ε. που θα τοποθετηθούν σε Hot Spots (σημεία από τα οποία εισέρχεται μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών).

Ήδη δύο ομάδες έχουν εγκατασταθεί στη Σικελία, ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει η αντίστοιχη ομάδα για την Ελλάδα να τοποθετηθεί στη Λέσβο.

«Κλείνει…»
Σύμφωνα λοιπόν με την κ. Χριστοδουλοπούλου, ο χώρος στον Καρά Τεπέ θα αποδεσμευθεί ως καταυλισμός, ενώ η Μόρια θα λειτουργήσει με την κατάλληλη υποστήριξη και τα απαραίτητα μηχανήματα, με γραμμές σύνδεσης με τη Europol για να γίνονται όλες οι διαδικασίες στον ίδιο χώρο χωρίς καθυστερήσεις ώστε να μπορούν οι πρόσφυγες να ταυτοποιούνται πολύ γρήγορα με κύριο στόχο να παραμένουν ελάχιστο χρόνο στο νησί.

«Η Λέσβος», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Χριστοδουλοπούλου, «δέχεται τις μεγαλύτερες ροές προσφύγων, κύριο μέλημά μας να υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες και ελάχιστος χρόνος παραμονής στο νησί. Ευελπιστούμε ότι το σχέδιο αυτό θα εφαρμοστεί άμεσα και θα έχει επιτυχία, υπό την προϋπόθεση να έχουμε καθημερινά 500-800 πρόσφυγες. Εάν ο αριθμός των προσφύγων ξεπεράσει τους 1000 καθημερινά, πραγματικά θα είναι αδύνατο και μ' αυτό το σχέδιο ν' αντεπεξέλθουμε σε τόσο μεγάλες ροές».

Και η ανακοίνωση
Την ίδια ώρα ο επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας πριν μέρες σε ημερίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε σχέση με την οικονομική και άλλη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τις χώρες που υποδέχονται κυρίως τα κύματα των προσφύγων -ήδη από την αρχή του χρόνου υπολογίζεται ότι 100.000 άνθρωποι έχουν περάσει τα νότια σύνορα της Ευρώπης και οι ροές θα συνεχιστούν, παραδέχτηκε- διευκρίνισε ότι η «Ευρώπη δεν είναι τράπεζα. Χρειάζεται οι χώρες να αναλάβουν πρώτα τις ευθύνες τους για να λάβουν βοήθεια».
Έδωσε όμως εύσημα στην παρούσα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, όσον αφορά στο χειρισμό του μεταναστευτικού ζητήματος. «Πρέπει να πω ξεκάθαρα ότι τους τελευταίους μήνες έχει σημειωθεί πρόοδος στον τομέα αυτό. Αυτή είναι η εκτίμηση της Επιτροπής», ανέφερε. «Άμεσα», συμπλήρωσε, «θα λειτουργήσει το σύστημα των ομάδων βοηθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα τοποθετηθούν σε Hot Spots δηλαδή σε σημεία από τα οποία εισέρχεται μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών».
Ας σημειωθεί ότι ήδη δύο ομάδες έχουν εγκατασταθεί στη Σικελία, ενώ σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει η αντίστοιχη ομάδα για την Ελλάδα να τοποθετηθεί στη Λέσβο. Προφανώς επειδή έχει αποδεχθεί το ρόλο της Λέσβου από τούδε και στο εξής ως σημείο εισόδου μεταναστών.

Πέρασμα η Λέσβος
Τι σημαίνει όμως μεταναστευτικό «Hot Spot»; Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες πρόκειται για μια οργανωμένη «πύλη εισόδου» στην οποία και προφανώς κινούνται οι μεταναστευτικές ροές. Ήδη η διάχυση της πληροφορίας ανάμεσα στους μετανάστες και τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία και αναζητούν τρόπο να περάσουν στη Δύση, ότι στη Λέσβο υπάρχει ο Καρά Τεπές αλλά και η Μόρια είχε σαν αποτέλεσμα περίπου το 60% όσων πέρασαν στην Ελλάδα το 2015 να περάσουν μέσω της Λέσβου. Ιδιαίτερα έντονο ήταν αυτό τον τελευταίο μήνα, όταν και το ποσοστό ξεπέρασε το 75%!

Ιδιαίτερα μεταξύ των φορέων που ενδιαφέρονται για τις επιπτώσεις από τη μεταναστευτική ροή προς τη Λέσβο στην τοπική κοινωνία, όπως οι έμποροι και οι άλλοι επιχειρηματίες συζητείται έντονα μια τέτοια προοπτική.

Όπως σημειώνει με δήλωση του στο «Ε» ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς «η προοπτική μετατροπής της Λέσβου σε “hot spot” μεταναστών δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας.

Τέτοιες προοπτικές καταστροφικές για το μέλλον του τόπου μας δεν μπορεί να γίνονται εν αγνοία των πολιτών και των φορέων τους».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey