Αλλαγή πλεύσης λοιπόν και... βλέπουμε

Κλείνει ο Καρά Τεπές, όλοι πάνε Μόρια

24/07/2015 - 20:28

Ο μικρός αριθμός των χθεσινών αφίξεων, όχι μεγαλύτερος από 150 άτομα, επιβεβαίωσε πλήρως το χθεσινό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «Ε».

Η πλήρης αποτυχία του εγχειρήματος της τοπικής αυτοδιοίκησης να λειτουργήσει καταυλισμό μεταναστών στον Καρά Τεπέ δεδομένης και της πλήρους έλλειψης υποδομών, κρατικής πολιτικής στον τομέα της μετανάστευσης και προπάντων χρηματοδοτήσεων οδήγησε σε πλήρη αλλαγή πλεύσης.

Έτσι ο μικρός αριθμός των χθεσινών αφίξεων, όχι μεγαλύτερος από 150 άτομα, επιβεβαίωσε πλήρως το χθεσινό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «Ε».

Σύμφωνα με το οποίο ο μεγαλύτερος αριθμός όσων αποπειρώνται να περάσουν στη Λέσβο δεν επιτρέπεται να μπούνε στα ελληνικά χωρικά ύδατα από τα περιπολούντα σκάφη του Λιμενικού Σώματος αλλά και της Frontex. Ταυτόχρονα πρωτοβουλίες -επιτέλους- υπήρξαν και από την τουρκική ακτοφυλακή, η οποία και παρεμποδίζει εξόδους σκαφών.
Τα παραπάνω οδήγησαν στην εκτόνωση του φαινομένου, έτσι όπως αυτό με τραγικές επιπτώσεις εκδηλωνόταν στη Λέσβο. 

Ο Καρά Τεπές σχεδόν άδειασε, χθες ο αριθμός των όσων φιλοξενούνταν εκεί δεν ξεπερνούσε τα 600 άτομα. Ανάλογος ήταν και ο αριθμός των φυγάδων που περίμεναν να πάρουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στη Μόρια προκειμένου να αναχωρήσουν για την Αθήνα.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι τις επόμενες μέρες κατά το σχεδιασμό που υπάρχει πρόκειται να αδειάσει εντελώς ο Καρά Τεπές, ενώ η Μόρια θα δέχεται απευθείας κόσμο που θα συλλαμβάνεται και πολύ γρήγορα θα φεύγει.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο Καρά Τεπές θα λειτουργεί μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις και θα φιλοξενεί όσους φεύγουν από τη Μόρια και δεν μπορούν για διάφορους λόγους να αναχωρήσουν από τη Μυτιλήνη για οικονομικούς λόγους ή για αντικειμενικούς λόγους (ελλείψει δρομολογίων κ.λπ.). Στόχος σε αυτή την περίπτωση να σταματήσει και η εικόνα που έχει δημιουργηθεί στο λιμάνι από κόσμο που ζει εκεί περιμένοντας να φύγει για τον Πειραιά. Το τελευταίο γεγονός έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από μερίδα κατοίκων της περιοχής με έγγραφες διαμαρτυρίες τόσο στις Αστυνομικές και Λιμενικές όσο και στις Εισαγγελικές αρχές.

Εκτός το Λιμενικό Σώμα
Σε κάθε περίπτωση ο χώρος του Καρά Τεπέ θα σταματήσει να είναι υπό την εποπτεία του Λιμενικού Σώματος. Αφού σύμφωνα με πληροφορίες παράτυπα λειτουργούσε εκεί το Λιμενικό Σώμα, μια και είναι χώρος εκτός της αρμοδιότητάς του. Και οποιοδήποτε ατύχημα ή άλλο δυσάρεστο γεγονός θα προκαλούσε και ποινικές ευθύνες που θα αφορούσαν πολλούς σε διάφορες βαθμίδες τόσο εντός όσο και εκτός του Σώματος.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey