Εγκατάλειψη και κυκλοκόνιο χτύπησαν το ελαιώνα

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του ελαιολάδου

24/07/2015 - 15:39

Η εγκατάλειψη του ελαιώνα της Λέσβου σε συνδυασμό με τη μεγάλη προσβολή από κυκλοκόνιο οδηγούν σε χαμηλά επίπεδα τις εκτιμήσεις της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου για την παραγωγή ελαιολάδου της νέας χρονιάς.

Η εγκατάλειψη του ελαιώνα της Λέσβου σε συνδυασμό με τη μεγάλη προσβολή από κυκλοκόνιο οδηγούν σε χαμηλά επίπεδα τις εκτιμήσεις της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου για την παραγωγή ελαιολάδου της νέας χρονιάς.

Συγκεκριμένα όπως μας ανέφερε ο προϊστάμενος της υπηρεσίας Γιώργος Λαγουτάρης η πρώτη εκτίμηση για την ελαιοπαραγωγή της περιόδου 2015 - 2016 είναι ότι θα κυμανθεί μεταξύ των 5.000 και 8.000 τόνων. Δηλαδή σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Πρέπει να σημειωθεί πως μόνο για τις δικές τους ανάγκες, οι ελαιοπαραγωγοί του νησιού και οι οικογένειες τους, χρειάζονται 3.000 ως 4.000 τόνους. Αυτό σημαίνει πως στην καλύτερη περίπτωση θα μείνουν περίπου 5.000 τόνοι για την κάλυψη των αναγκών των τοπικών τυποποιητικών επιχειρήσεων και 1.000 τόνοι στην χειρότερη περίπτωση, για τις ίδιες ανάγκες.

Επιβαρύνουν τα μέτρα
Το φαινόμενο της εγκατάλειψης των ελαιώνων αναμένεται να ενταθεί ακόμη περισσότερο από την εφαρμογή των μέτρων φορολόγησης των αγροτών που είχαν θεσπιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Θυμίζουμε πως φέτος οι αγρότες πρόκειται να φορολογηθούν με 13% για πρώτη φορά, ενώ από την φορολόγηση έχουν εξαιρεθεί οι επιδοτήσεις ως 12.000 ευρώ και οι αποζημιώσεις που δίνει ο ΕΛΓΑ.

Είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς τι θα συμβεί και τι επιπτώσεις θα υπάρξουν μετά την ψήφιση των νέων μέτρων φορολόγησης των αγροτών, που συζητιούνται και που προς το παρών έχουν αποσυρθεί, αλλά δύσκολα θα αποφευχθούν το επόμενο διάστημα.

Ιδιαίτερα αν επιβεβαιωθεί το σενάριο που θέλει το κύριο βάρος των νέων φορολογικών μέτρων να το σηκώνουν οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι είναι η μεγάλη πλειοψηφία των ελαιοπαραγωγών του νησιού. 

Η εγκατάλειψη του ελαιώνα της Λέσβου, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ανοδική τάση των τιμών του ελαιολάδου που παραμένουν σταθερές εδώ και ένα χρόνο. Η οποία, ανοδική τάση των τιμών, θα έπρεπε να είχε οδηγήσει και σε αύξηση των παραγωγών που καλλιεργούν συστηματικά τους ελαιώνες τους. Όμως το πρόβλημα είναι πως οι ανοδικές τάσεις των τιμών ελάχιστα έγιναν αισθητές από τους ελαιοπαραγωγούς του νησιού.

Κι αυτό γιατί όπως κατ’ επανάληψη γράψαμε τους προηγούμενους μήνες η τιμολογιακή πολιτική της ΕΑΣ Λέσβου, που πάντα εδώ και χρόνια έπαιζε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών, αντί να πιέζει τις τιμές προς τα πάνω, με την τακτική και την αδυναμία παρέμβασής της, οδηγήθηκαν τελικά προς τα κάτω.

Η εξέλιξη των τιμών παραγωγού
Μόλις την προηγούμενη Δευτέρα στην ιστοσελίδα olivenews.gr αναφερόταν ότι η τιμή παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο των 0,3 βαθμών στην Ελλάδα έχει διαμορφωθεί στα 3,61 ευρώ το κιλό. Οι τελευταίες δημοπρασίες ελαιολάδου που έχουν καταγραφεί στην Κρήτη οδήγησαν την τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου 0,2 βαθμών στα 3,61 ευρώ το κιλό και του έξτρα παρθένου ελαιολάδου 0,3 βαθμών στα 3,38 ευρώ το κιλό.

Οι τιμές αυτές αφορούν μικρές ποσότητες και δεν καθορίζουν την πορεία των τιμών, ωστόσο αποτελούν ένδειξη για την τάση της αγοράς.

Χθες Τετάρτη στη Χαέν της Ισπανίας, η χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου είχε φθάσει στα 3,89 ευρώ. Στην Ιταλία η τιμή παραγωγού την προηγούμενη εβδομάδα, σε μέσα επίπεδα, είχε διαμορφωθεί στα 5,49 ευρώ το κιλό και ήταν αυξημένη κατά 48,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ίσως το πιο εντυπωσιακό είναι ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ismea, την προηγούμενη εβδομάδα η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Τυνησία είχε διαμορφωθεί τα 3,58 ευρώ το κιλό και ενώ η τιμή του βιολογικού έξτρα παρθένου είχε διαμορφωθεί στα 3,78 ευρώ το κιλό.

Το εντυπωσιακό σε αυτό το στοιχείο είναι πως οι τιμές του ελαιολάδου στην Τυνησία έφθασαν στα ίδια επίπεδα με τις τιμές στην Ελλάδα.

Το χειμώνα το τυνησιακό λάδι πωλούνταν από τους παραγωγούς του σε καλύτερη τιμή από το ελληνικό.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey