Χαμός πια με τους Τζιχαντιστές και στην Τουρκία

24/07/2015 - 15:22

Από προχτές η Τουρκία, που βιώνει πάνω από ένα μήνα πολιτικής ασάφειας, λόγω μη δυνατότητας σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού και με απειλή (50-50) προκήρυξης νέων εκλογών, ταλανίζεται κι απ’ την τρομοκρατία των Τζιχαντιστών.

Από προχτές η Τουρκία, που βιώνει πάνω από ένα μήνα πολιτικής ασάφειας, λόγω μη δυνατότητας σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού και με απειλή (50-50) προκήρυξης νέων εκλογών, ταλανίζεται κι απ’ την τρομοκρατία των Τζιχαντιστών.

Έκδηλη πλέον προβάλλει η απειλή να μεταφερθεί στο εσωτερικό της Τουρκίας ο «εμφύλιος μέσα στον εμφύλιο» της Συρίας, μεταξύ των τζιχαντιστών και των Κούρδων μαχητών. Αυτό φαίνεται να προμηνύει η προχθεσινή τρομοκρατική επίθεση στην παραμεθόρια τουρκική πόλη Σουρούτς, όπου 32 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν.

Η πλειονότητα των θυμάτων ήταν φοιτητές ακτιβιστές που διαδήλωναν αλληλέγγυοι στους Κούρδους της Συρίας.

Η νέα αυτή κλιμάκωση της έντασης στα Ν.Α. της χώρας, όπου κυβέρνηση, αντιπολίτευση και το φιλοκουρδικό κόμμα επιρρίπτουν ο έναν στον άλλον ευθύνες και λογής-λογής σενάρια συνωμοσιολογίας, οδηγεί τους αναλυτές στις παρακάτω τρεις κυρίως αιτίες. Η πρώτη και πιο προφανής είναι η απόφαση της Τουρκίας να εντείνει τον αγώνα της ενάντια στο ISIL, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι εβδομάδων.

Η δεύτερη έχει να κάνει με τη στρατηγική προοπτική των Τζιχαντιστών να προχωρήσουν δηλαδή προς τη βορειοδυτική Συρία, μέσω της γραμμής Mare-Jerablus και τα εμπόδια που θα συναντήσουν, δηλαδή τους Κούρδους της Συρίας, το Δημοκρατικό Κόμμα (PYD), τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Τουρκία.

Η τρίτη έχει βαθύτερα αίτια καθώς αποβλέπει στη συγκυρία αυτή της ακυβερνησίας που βιώνει η Τουρκία, να προκαλέσει μεγαλύτερη αντιπαράθεση μεταξύ του ενισχυμένου απ’ τις πρόσφατες εκλογές φιλοκουρδικού κόμματος (HDP) της κυβέρνησης (ΑΚΡ - Ερντογάν) αλλά και των άλλων παραδοσιακών κομμάτων, με στόχο το «μαλακό υπογάστριο» της Τουρκίας.

Θα δούμε κατά πόσο είναι αποφασισμένος ο Ερντογάν «να τα βρει με το ΗDΡ, να αποκηρύξει τους Τζιχαντιστές , που έως σχετικά πρόσφατα συμπαθούσε και υποστήριζε και να συμμετάσχει ενεργά στην εξουδετέρωσή τους, τόσο στο εσωτερικό όσο και στα πεδία των μαχών, στις παρακείμενες χώρες (Ιράκ - Συρία), όπως επιτάσσουν οι ΗΠΑ με τις οποίες αρχίζει την επόμενη εβδομάδα κρίσιμες συνομιλίες .

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey