Τα νησιά πληρώνουν βαρύτερα την κρίση

Πετάει στα ύψη η δηλωμένη ανεργία

23/07/2015 - 17:35

Το 2015 θα είναι αναμφίβολα η χειρότερη χρονιά από πλευράς ανεργίας για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου κατά την τελευταία εξαετία. Τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για δηλωμένη ανεργία είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά. Μάλιστα η οικονομικοπολιτική τραγωδία που βιώνει η χώρα μετά το κλείσιμο των τραπεζών, έχει επιτείνει το πρόβλημα σε μια περίοδο που αναμενόταν να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στον τομέα του τουρισμού.

Το 2015 θα είναι αναμφίβολα η χειρότερη χρονιά από πλευράς ανεργίας για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου κατά την τελευταία εξαετία. Τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για δηλωμένη ανεργία είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά. Μάλιστα η οικονομικοπολιτική τραγωδία που βιώνει η χώρα μετά το κλείσιμο των τραπεζών, έχει επιτείνει το πρόβλημα σε μια περίοδο που αναμενόταν να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στον τομέα του τουρισμού.

Παρότι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, είναι σχεδόν βέβαιο ότι τον Ιούλιο θα αυξηθεί ο αριθμός των ανέργων, καθώς πολλές τουριστικές επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφετέριες) είτε προχώρησαν σε απολύσεις, είτε μείωσαν τις ημέρες απασχόλησης των εργαζομένων τους, επειδή μειώθηκε ο τζίρος τους.

Το μόνο στοιχείο που αναμένεται να ανασχέσει την αυξητική τάση της δηλωμένης ανεργίας είναι το πρώτο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, αφού η πρόσληψη των ωφελούμενων του προγράμματος έγινε κατά τη διάρκεια του Ιουλίου και ξεκίνησε λίγες μέρες πριν από το δημοψήφισμα. Εν τω μεταξύ ανακοινώθηκε και το δεύτερο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που κι αυτό αφορά πεντάμηνη απασχόληση ανέργων, η πρόσληψη των οποίων αναμένεται να γίνει τους επόμενους μήνες.

Μία... Λήμνος άνεργη
Ας επιστρέψουμε όμως στα στοιχεία του ΟΑΕΔ. Τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους οι άνεργοι αναζητούντες εργασία στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ανήλθαν σε 12.055 όταν τον Ιούνιο του 2014 ήταν 11.615. Τον Ιούνιο του 2010, ένα μήνα μετά την εισαγωγή της χώρας στην εποχή των μνημονίων οι άνεργοι που αναζητούσαν εργασίας στα νησιά του Βορείου Αιγαίου ήταν 6.789.

Ο μέσος όρος των ανέργων το πρώτο εξάμηνο του 2015 διαμορφώθηκε στα 12.723 άτομα και όταν το πρώτο εξάμηνο του 2014 ήταν 11.855 άτομα (11.988 ήταν στο σύνολο του 2014). Δηλαδή υπάρχει μια σαφής αυξητική τάση της δηλωμένης ανεργίας στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Αυτό σημαίνει ότι το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ο ρυθμός αύξησης της δηλωμένης ανεργίας διαμορφώθηκε στο 7,32%. Έτσι πιθανότατα στο τέλος του έτους θα δούμε τον αριθμό των δηλωμένων ανέργων που αναζητούν εργασία στο Βόρειο Αιγαίο να διαμορφώνεται λίγο πάνω ή λίγο κάτω από τους 13.000.

Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν οι περίπου 1.500 δηλωμένοι άνεργοι που κατά τον ΟΑΕΔ δεν αναζητούν εργασία. Από τους παραπάνω αριθμούς προκύπτει ότι ένα νησί με τον πληθυσμό της Λήμνου είναι στην ανεργία.

Πιο βαριά η κρίση στα νησιά
Η σύγκριση του πανελλαδικού μέσου όρου των δηλωμένων ανέργων που αναζητούν εργασία με τον αντίστοιχο αριθμό στο Βόρειο Αιγαίο δείχνει τις ανισόμετρες επιπτώσεις της κρίσης. Στα νησιά ο ρυθμός αύξησης των ανέργων είναι μεγαλύτερος από τον πανελλαδικό ρυθμό από το 2012 και μετά. Κι αυτό φαίνεται από το ότι ενώ το 2012 οι άνεργοι του Βορείου Αιγαίου αντιστοιχούσαν στο 1,26% του πανελλαδικού μέσου όρου, το πρώτο εξάμηνο του 2015 αντιστοιχούν στο 1,51%. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2014 σε πανελλαδικό επίπεδο ο μέσος όρος των ανέργων μειώθηκε στους 840.630 άτομα (από 859.518),ενώ στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκε αύξηση από τα 11.988 (από 11.908). Η τάση αυτή επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2015.

Τα μέτρα που περιλαμβάνει το νέο μνημόνιο όπως είναι η αύξηση του ΦΠΑ σε μια σειρά προϊόντων και τα άλλα φοροεισπρακτικά μέτρα, αναμένεται να οδηγήσουν σε νέα αύξηση της ανεργίας τους επόμενους μήνες.

Τα στοιχεία που δημοσιεύουμε στον σχετικό πίνακα επιβεβαιώνουν την εκτίμηση πως οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης είναι βαρύτερες στα νησιά του Αιγαίου από ότι στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey