Η Λέσβος, εκπαιδευτικός προορισμός για μαθητές από την Ιαπωνία

Ξανά και ξανά, μοχλός ανάπτυξης

22/07/2015 - 15:53

«Θέλουμε να ζήσουμε στη Λέσβο» δήλωναν ενθουσιασμένοι οι μαθητές του Γυμνασίου Toyooka από την Ιαπωνία που βρίσκεται στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO San’in Kaigan μετά το τέλος της εκπαιδευτικής τους επίσκεψης στο Γεωπάρκο Λέσβου και ιδιαίτερα στο Απολιθωμένο Δάσος και στο νέο θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης.

«Θέλουμε να ζήσουμε στη Λέσβο» δήλωναν ενθουσιασμένοι οι μαθητές του Γυμνασίου Toyooka από την Ιαπωνία που βρίσκεται στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO San’in Kaigan μετά το τέλος της εκπαιδευτικής τους επίσκεψης στο Γεωπάρκο Λέσβου και ιδιαίτερα στο Απολιθωμένο Δάσος και στο νέο θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης.

Η εκπαιδευτική επίσκεψη του σχολείου από την Ιαπωνία αποτελεί συνέχεια της εκπαιδευτικής επίσκεψης που πραγματοποιήθηκε για πρώτη χρονιά πέρσι, με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την καθιέρωση του Γεωπάρκου Λέσβου και του Απολιθωμένου Δάσους ως εκπαιδευτικού προορισμού για την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών επισκέψεων μαθητών από την Ιαπωνία.

Ας σημειωθεί δε το γεγονός ότι το Toyooka High School της Ιαπωνίας έχει σχεδιαστεί ως ένα «υπερ επιστημονικό» σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από το Υπουργείο Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Επιστημών και Τεχνολογίας της Ιαπωνίας.

 

Οι μαθητές δε του σχολείου ασχολούνται ιδιαίτερα με τη μελέτη διαφόρων επιστημονικών κλάδων και τις εφαρμογές τους στην κοινωνίας.

Καινοτόμο πρόγραμμα
Οι μαθητές από την Ιαπωνία κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής τους επίσκεψης συμμετείχαν στο καινοτόμο βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Διασχίζοντας το Γεωπάρκο Λέσβου: 300 εκατομμύρια γεωλογικής ιστορίας σε 96 χιλιόμετρα - Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου» που σχεδίασε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους ειδικά για τους μαθητές του σχολείου Toyooka.

«Οι μαθητές», λέει μιλώντας στο «Ε» ο Διευθυντής του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους καθηγητής Νίκος Ζούρος, «κάνοντας ένα ταξίδι στο γεωλογικό χρόνο, επισκέφτηκαν τα γεωλογικά μνημεία του Γεωπάρκου Λέσβου και το Απολιθωμένο Δάσος. Παρατηρώντας τα πετρώματα και τη γεωλογική δομή της Λέσβου γνώρισαν μεγάλα γεωλογικά ρήγματα, τον υγροβιοτόπο Καλλονής, τις θερμές πηγές, ανακάλυψαν την ποικιλία του λεσβιακού τοπίου και τους μύθους με τους οποίους συνδέεται».

Στη συνέχεια, επισκέφτηκαν το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους και περιηγήθηκαν στις απολιθωματοφόρες θέσεις του καθώς και στο Κάστρο του Σιγρίου, παρατήρησαν τα υλικά δομής του.
Τέλος, ένα υπαίθριο εκπαιδευτικό μάθημα είχε οργανώσει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για τους μαθητές από την Ιαπωνία στο νέο θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης, του οποίου η λειτουργία σύντομα πρόκειται να ξεκινήσει. Πρόκειται για το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές που υλοποιήθηκε στο Πάρκο Νησιώπης.

Ιδιαίτερα ας σημειωθεί ότι οι μαθητές του σχολείου Toyooka πραγματοποίησαν και ειδική δραστηριότητα συνεργασίας με το 4ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης. Στόχος της συνεργασίας ήταν οι μαθητές να ανταλλάξουν εμπειρίες.

 

Και έκθεση στην Ιαπωνία!
Η συνεργασία του Γεωπάρκου Λέσβου με το Γεωπάρκο San’in Kaigan της Ιαπωνίας πρόκειται να συνεχιστεί πιο εντατικά το επόμενο χρονικό διάστημα μέσα από την προετοιμασία και παρουσίαση ειδικής έκθεσης για το Απολιθωμένο Δάσος.

Η συγκεκριμένη έκθεση θα παρουσιαστεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο του 2015 στα πλαίσια του παγκόσμιου συνεδρίου Γεωπάρκων που θα οργανώσει το Γεωπάρκο San’in Kaigan και θα δώσει τη δυνατότητα παγκόσμιας προβολής της Λέσβου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey