Αρκετά έργα κινδυνεύουν να κοστολογηθούν στο δήμο, αν δεν προλάβει να τα ολοκληρώσει εμπρόθεσμα

Κινδυνεύει να... χρεωθεί μέχρι και 10 εκ. ευρώ!

22/07/2015 - 14:25

Με μία πληρέστατη παρουσίαση της πορείας υλοποίησης των συγχρηματοδοτούμενων έργων, ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Κώστας Κατσαρός έδωσε μία σαφή εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στο δήμο και του οικονομικού… διακυβεύματος που κρίνεται μέσα στους επόμενους μήνες.

Με μία πληρέστατη παρουσίαση της πορείας υλοποίησης των συγχρηματοδοτούμενων έργων, ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Κώστας Κατσαρός έδωσε μία σαφή εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στο δήμο και του οικονομικού… διακυβεύματος που κρίνεται μέσα στους επόμενους μήνες.

Με δεδομένο πως η ελλιπής χρηματοδότηση τους τελευταίους μήνες έχει οδηγήσει έξι εργολάβους να σταματήσουν τις εργασίες σε αντίστοιχο αριθμό έργων αλλά και το ότι αυτή τη στιγμή υλοποιούνται 62 έργα, ενώ άλλα 15 πάνε προς δημοπράτηση, το συμπέρασμα που εξήχθη στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ήταν ξεκάθαρο.

Ότι ο δήμος πρέπει να υπερβάλει εαυτόν για να μπορέσει να ολοκληρώσει εμπρόθεσμα τα έργα που έχει ξεκινήσει, να αποφασίσει τις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως ποια έργα θα αποφύγει να δημοπρατήσει λόγω του ασφυκτικού χρονικού πλαισίου που βρίσκεται και να ρισκάρει από το να επωμιστεί ένα κόστος… «penalty» από 3,5 εκ. μέχρι και 10 εκ ευρώ…

Ο δρόμος φυσικά που ακολουθεί είναι δύσβατος και θα κριθεί η επιτυχής προσπέλασή του, δυστυχώς όχι μόνο από τις δικές του ενέργειες, αλλά και των ίδιων των προγραμμάτων και των υπουργείων που εξακολουθούν να καθυστερούν την εξέλιξη λόγω της γραφειοκρατίας…

Ο Κώστας Κατσαρός δεν άφησε πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για μία ενδεχόμενη παράταση, που μπορεί να δοθεί στην Ελλάδα για να ολοκληρώσει τα έργα της. Ωστόσο ανέφερε πως σε κάθε περίπτωση η ΚΕΔΕ ζήτησε πληροφορίες μέσω ερωτηματολογίου και από το δήμο Λέσβου για τη σειρά των έργων που καλείται να ολοκληρώσει, για να υποβάλει παρέμβαση… κεντρικά.

Στο… κόκκινο
Στα ουσιώδη, ο αντιδήμαρχος χώρισε τα έργα σε εκείνα του ΕΣΠΑ, του ΕΠΠΕΡΑΑ (Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη), του «Leader» και του «Αλ. Μπαλτατζής» και όρισε ως μεγάλο «πονοκέφαλο» τα ΣΧΟΟΑΠ Μανταμάδου, Καλλονής και Μήθυμνας που κινδυνεύουν να χρεωθούν τελικά στο δήμο. Καθώς πλέον απομένουν οι εγκρίσεις των υπουργείων και σε περίπτωση διαπίστωσης… λάθους στις μελέτες, τότε το τρένο θα έχει… χαθεί.

Ως μάλλον πιθανό να κοστολογηθεί στο δήμο, θεωρείται και το έργο με τις περίφημες «καρέκλες» του Κάστρου, δηλαδή του εξοπλισμού για το θερινό θέατρο που έχει ωστόσο μικρό κόστος, ενώ στο «κόκκινο» ομοίως βαδίζουν τα «βαριά» οικονομικά έργα των ΧΑΔΑ (6,5 εκ. ευρώ) που μεταξύ άλλων έχουν σταματήσει λόγω της τραπεζικής αργίας.

Σε κίνδυνο βαδίζει και το έργο του δάσους του Αμπελικού που αγγίζει το 1 εκ. ευρώ σε κόστος, ενώ πιο χαμένο απ’ όλα τα έργα, θεωρείται αυτό του αποχετευτικού δικτύου της Γέρας. Το οποίο κοστίζει 3,5 εκ. ευρώ και για να σωθεί και το ίδιο το έργο αλλά και ο… δήμος, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η μετάβασή του μέσω «γέφυρας» στο επόμενο ΕΣΠΑ, η οποία προς το παρόν είναι «εξασφαλισμένη» στα… λόγια.

Συνειδητές ενδεχόμενες απώλειες
Απώλειες είναι πιθανό να καταγράψει ο δήμος και από το πρόγραμμα «Αλ. Μπαλτατζής», αλλά αυτές θα είναι ελεγχόμενες, λόγω του ότι ο δήμος έχει την ευχέρεια να αποφασίσει να μη δημοπρατήσει και άρα να μη χρεωθεί με το κόστος τους.

Το Δημοτικό Θέατρο Καλλονής και το πλαστικό στο γήπεδο της Σκάλας Καλλονής είναι μέσα σε αυτά, ενώ δύσκολο δείχνει να γίνει το πάρκινγκ της Άντισσας που έχει προβλήματα ακόμα στη μελέτη. Ο δρόμος Ιππείου-Συκούντας δημοπρατήθηκε την Τρίτη και ευχή όλων είναι να περπατήσει, αφού πρόκειται για οδικό έργο, ενώ το γήπεδο Μεσοτόπου επειδή ουσιαστικά έχει βατό φυσικό αντικείμενο, είναι πιθανό να προωθηθεί.

Σε κάθε περίπτωση ανάλογα με τη… γραφειοκρατία που απομένει να διεκπεραιωθεί από τα αρμόδια υπουργεία, ο δήμαρχος θα κληθεί μέσα στον Αύγουστο να υπογράψει μία βεβαίωση ολοκλήρωσης των έργων από το εν λόγω πρόγραμμα. Και μέχρι τότε θα έχει αποφασιστεί οριστικά τι θα προχωρήσει και τι θα μείνει οριστικά πίσω από τα έργα που έχουν ενταχθεί.

Τέλος, μάλλον οριστικά χαμένο φαίνεται πως είναι το έργο εγκατάστασης πλαστικού τάπητα στο γήπεδο Λουτρών, αφού ακόμα δεν έχει έρθει καν η έγκριση ένταξης… Και ο δήμος λογικά θα πάρει απόφαση απένταξης τις επόμενες ημέρες. Αντίθετα, οριακά βαδίζει το Πολιτιστικό Κέντρο Μανταμάδου, του οποίου αναμένεται από μέρα σε μέρα η έγκριση δημοπράτησης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey