Βόρειος Άξονας 121

Στο δρόμο των νερόμυλων

15/07/2015 - 15:10

Κατηφορίζοντας το ποτάμι, η πυκνή βλάστηση έχει πια σκεπάσει τα παλιά περιβόλια και τα λιθόστρωτα, μια ζωή που χάθηκε και την έχουμε καταγράψει σ’ όλα τα μεγάλα ρέματα του νησιού.

Κατηφορίζοντας το ποτάμι, η πυκνή βλάστηση έχει πια σκεπάσει τα παλιά περιβόλια και τα λιθόστρωτα, μια ζωή που χάθηκε και την έχουμε καταγράψει σ’ όλα τα μεγάλα ρέματα του νησιού.

Περισσεύουν ξεροτρόχαλα ντουβάρια από τις «χώρισες», κάτι χαμένα στον κισσό οπωροφόρα, κάγκελοι ξύλινοι, που κάποτε έκλειναν ιδιοκτησίες κατοίκων της Κλειούς.

Στη συμβολή του παραπόταμου που έρχεται από τα ανατολικά, το κτήμα του Ζεϊμπέκη διατηρεί εντυπωσιακά σέτια από τις παλιές καλλιέργειες. Εδώ κατεστραμμένος και σκεπασμένος με κισσό στέκεται ο 3ος Νερόμυλος, που έπαιρνε το νερό με φραγή στη συμβολή των ποταμών. Από εδώ και κάτω η περιοχή ονομάζεται «Μύλοι».

Έτσι λίγο πιο κάτω, στην αριστερή όχθη, φαίνεται ο καλοδιατηρημένος 4ος Νερόμυλος.


Σέτια περιβολιών και δένδρα...

Είναι ψηλός, έχει το βαγένι ντυμένο με λαξευμένες πλάκες και διατηρούνται οι τοίχοι του εργαστηρίου και των κτισμάτων πλάι του. Εντύπωση προκαλούν τα δύο στόμια εξόδου του νερού, που μαρτυρούν ίσως διπλή λειτουργία.


στον 3ο νερόμυλο...

Το αυλάκι έρχεται στην πλαγιά και μάζευε το νερό του ποταμού με φραγή.


και πιο κάτω στο ποτάμι...

Όμως από τούτο το αυλάκι κατέβαινε και με κάθετο προσαγωγό έδινε νερό στον 5ο Νερόμυλο.


ο ψηλός...

Είναι γκρεμισμένος ανάμεσα στη βλάστηση και ξεγυμνωμένο το κάτω μέρος του βαγενιού, δείχνει τους πέτρινους δακτυλίους από τους οποίους ήταν κατασκευασμένο.


γεροφτιαγμένος 4ος νερόμυλος...

Είναι πραγματικά περίεργα αυτά τα κτίσματα στον ανυποψίαστο οδοιπόρο, έτσι που του δείχνουν τα μαδημένα από τον καιρό κομμάτια τους, που δε μπορούν πια να μιλήσουν για την πολύβουη λειτουργία τους πριν από χρόνια.


με καλοφτιαγμένο βαγένι...

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey