Με δικαστική απόφαση

Παράταση ζωής έξι μηνών στην ΕΨΥΠΑΛ

04/07/2015 - 00:51

Άλλη μια ανακοπή του πλειστηριασμού των ακινήτων της πέτυχε η ΕΨΥΠΑΛ με δικαστική απόφαση που εκδόθηκε την προηγούμενη Πέμπτη. Η απόφαση προβλέπει ότι η ΕΨΥΠΑΛ θα πρέπει να καταβάλει το 25% του κεφαλαίου που οφείλει. Πρόκειται για ένα ποσό της τάξης των 43.000 ευρώ, το οποίο κατά πληροφορίες έχει συγκεντρώσει και είναι έτοιμη να το καταβάλει η εταιρεία.

Άλλη μια ανακοπή του πλειστηριασμού των ακινήτων της πέτυχε η ΕΨΥΠΑΛ με δικαστική απόφαση που εκδόθηκε την προηγούμενη Πέμπτη. Η απόφαση προβλέπει ότι η ΕΨΥΠΑΛ θα πρέπει να καταβάλει το 25% του κεφαλαίου που οφείλει. Πρόκειται για ένα ποσό της τάξης των 43.000 ευρώ, το οποίο κατά πληροφορίες έχει συγκεντρώσει και είναι έτοιμη να το καταβάλει η εταιρεία.

Η προθεσμία καταβολής του παραπάνω ποσού έληγε την Τρίτη 30 Ιουνίου, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις ορίζεται ότι η αναστολή ισχύει αν 25% του οφειλόμενου ποσού καταβληθεί μέχρι και μία ημέρα πριν από τον πλειστηριασμό. Ο πλειστηριασμός είχε ορισθεί να γίνει την 1η Ιουλίου.

Όμως, επειδή οι τράπεζες είναι κλειστές, δεν έγινε η καταβολή του προαναφερόμενου ποσού.

Επίσης, πρέπει να αναφέρουμε ότι λόγω της προκήρυξης του δημοψηφίσματος έχουν ανασταλεί όλοι οι πλειστηριασμοί.

Εξάμηνη αναστολή
Με την παραπάνω απόφαση η ΕΨΥΠΑΛ και οι βασικοί της μέτοχοι ΕΑΣ Λέσβου και Δήμος Λέσβου έχουν τη δυνατότητα μέσα σε έξι μήνες να βρουν τρόπο για να καλύψουν το χρέος προς την κατασκευαστική κοινοπραξία, είτε να βρουν αγοραστές που θα συμμετάσχουν σε έναν νέο πλειστηριασμό, ώστε το ακίνητο να πουληθεί σε καλή τιμή.

Βέβαια ο ουσιαστικός στόχος είναι οι δύο μέτοχοι να καταλήξουν σε μία λύση κοινά αποδεκτή, ρεαλιστική και βιώσιμη. Οι μέχρι τώρα προτάσεις που είχαν γίνει είτε δεν ήταν ρεαλιστικές είτε δεν ήταν αποδεκτές.

Για παράδειγμα η πρόταση της ΕΑΣ Λέσβου να μπουν συνέταιροι στην ΕΨΥΠΑΛ οι τρεις μεγάλες τυροκομικές επιχειρήσεις της Λέσβου, παρότι έχει περάσει πάνω από ένας μήνας από τη στιγμή που διατυπώθηκε, δεν έχει υλοποιηθεί.

Κάτι που πιθανότατα οφείλεται είτε στην έλλειψη πραγματικού ενδιαφέροντος από την πλευρά των τυροκομικών επιχειρήσεων είτε λόγω της ρευστής πολιτικής και οικονομικής κατάστασης της χώρας που αναγκάζει τους υποψήφιους επενδυτές να αναβάλουν για αργότερα τις όποιες επενδυτικές κινήσεις θέλουν να κάνουν.

Επίσης, η πρόταση που είχε καταθέσει ο Δήμος Λέσβου να εξαγοράσει τη συμμετοχή της ΕΑΣ Λέσβου στην εταιρεία, που ανέρχεται στο 65%, αναλαμβάνοντας να καλύψει όλα τα χρέη, δεν έχει γίνει δεκτή.

Αναμένοντας να βελτιωθεί το κλίμα
Η εξάμηνη αναστολή του πλειστηριασμού δίνει τη δυνατότητα και στις δύο πλευρές να επανεξετάσουν το θέμα με περισσότερη ωριμότητα. Για παράδειγμα ο Δήμος Λέσβου θα μπορούσε να βελτιώσει την πρόταση που κατέθεσε, έτσι ώστε να μπορεί να γίνει δεκτή.

Καλά πληροφορημένες πηγές από την ΕΑΣ Λέσβου υποστηρίζουν ότι θα δέχονταν να αποχωρήσει από την εταιρεία αν ο Δήμος εκτός από τα χρέη δεχθεί να της καταβάλει και ένα σημαντικό ποσό (π.χ. 300 ως 500 χιλιάδες ευρώ).

Επίσης, στους επόμενους έξι μήνες η ΕΑΣ Λέσβου θα μπορούσε να αναζητήσει περισσότερους πιθανούς επενδυτές που θα δεχθούν να γίνουν μέτοχοι της εταιρείας.

Όμως για να γίνουν όλα αυτά, θα πρέπει να συντρέχουν δύο βασικές προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι να βελτιωθεί το οικονομικό κλίμα στη χώρα, το οποίο αυτήν τη στιγμή αποτρέπει κάθε πιθανή επένδυση.

Η δεύτερη προϋπόθεση είναι να έχει ξεκαθαριστεί το νομικό καθεστώς της ΕΑΣ Λέσβου, ώστε η Ένωση να έχει αποκτήσει εκλεγμένο διοικητικό συμβούλιο και η γενική συνέλευσή της να μπορεί να συγκληθεί νόμιμα.

Αν μάλιστα μέχρι τότε έχει γίνει ρύθμιση των οφειλών των συνεταιριστικών επιχειρήσεων και των ενώσεων προς την υπό εκκαθάριση πρώην ΑΤΕ, τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα, διότι η ΕΨΥΠΑΛ οφείλει ληξιπρόθεσμα δάνεια στην ΑΤΕ που ξεπερνούν τις 500.000 ευρώ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey