Της ΝΕΛ και άλλων ακτοπλοϊκών εταιρειών

Ευνοϊκές τροπολογίες για τους απλήρωτους ναυτικούς

04/07/2015 - 00:48

Ψηφίστηκαν στη Βουλή νέες διατάξεις με τις οποίες προστατεύεται η ναυτική εργασία για απλήρωτους ναυτικούς σε εταιρείες που εκτελούν δρομολόγια βάσει συμβάσεων με το δημόσιο, όταν εκπίπτουν οι συμβάσεις αυτές.

Ψηφίστηκαν στη Βουλή νέες διατάξεις με τις οποίες προστατεύεται η ναυτική εργασία για απλήρωτους ναυτικούς σε εταιρείες που εκτελούν δρομολόγια βάσει συμβάσεων με το δημόσιο, όταν εκπίπτουν οι συμβάσεις αυτές.

Παρέχεται δηλαδή η δυνατότητα απόδοσης των δεδουλευμένων αποδοχών που εισπράττονται από την κατάπτωση εγγυητικών καλής εκτέλεσης στους απλήρωτους ναυτικούς.

Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση της ΝΕΛ η αξία των εγγυητικών επιστολών που έχουν καταπέσει και οι οποίες ξεπερνάνε τα 2 εκατ. ευρώ, αν συνυπολογιστούν οι εγγυητικές επιστολές για τις άγονες γραμμές που έχασε η εταιρεία το 2014, μπορούν και χρησιμοποιούνται για την εξόφληση των απλήρωτων ναυτικών.

Ανοίγει ο δρόμος...
Παράλληλα, με τις ίδιες διατάξεις προστατεύονται τα εργασιακά δικαιώματα των ναυτικών ακόμα και μετά την έναρξη της διαδικασίας εγκατάλειψης, ώστε να μπορούν να αναζητήσουν αλλού εργασία χωρίς να χάνουν τα δικαιώματά τους από την κήρυξη σε εγκατάλειψη.

Με τις δύο αυτές ρυθμίσεις, ανοίγει ο δρόμος για τη δικαίωση των απλήρωτων ναυτικών της ΝΕΛ, που βρέθηκαν σε θέση απόγνωσης, απλήρωτοι επί έναν χρόνο περίπου, ενώ ταυτόχρονα κατοχυρώνεται και νομοθετικά πλέον η άρση της ομηρίας των απλήρωτων ναυτικών, ομηρία που έζησαν επί πολλούς μήνες οι ναυτικοί του πλοίου «Μυτιλήνη» στο Καρλόβασι της Σάμου, όπως και άλλοι ναυτικοί στα λιμάνια του Πειραιά, της Δραπετσώνας και του Λαυρίου.

Οι διατάξεις αυτές μπορούν να αξιοποιηθούν από τους απλήρωτους ναυτικούς κι άλλων ακτοπλοϊκών εταιρειών της χώρας που είναι δρομολογημένες σε άγονες γραμμές και παραμένουν απλήρωτοι.

Θυμίζουμε πως μόλις πριν από λίγες εβδομάδες οι ναυτικοί που υπηρετούν στα πλοία της ΝΕΛ μπήκαν σε καθεστώς εγκατάλειψης πληρώματος με απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας κ. Δρίτσα.

Το καθεστώς αυτό τους επιτρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να λάβουν τρεις ως έξι μισθούς από το ΝΑΤ, το οποίο με τη σειρά του θα ζητήσει τα χρήματα από την εταιρεία.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey