Ο λαός να πει όχι σε μνημόνια, λιτότητα και εξαθλίωση

04/07/2015 - 00:44

«Στην περίπτωση που ο λαός με το δημοψήφισμα ψηφίσει όχι, βάζει κόκκινες γραμμές τις οποίες η κυβέρνηση δε μπορεί να τις υπερβεί», αυτό δήλωσε χθες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ζερδελής στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μαζί με το συντονιστή της οργάνωσης Λέσβου των ΑΝΕΛ Γιώργο Ψάνη και τη βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Αγλαΐα Κυρίτση.

«Στην περίπτωση που ο λαός με το δημοψήφισμα ψηφίσει όχι, βάζει κόκκινες γραμμές τις οποίες η κυβέρνηση δε μπορεί να τις υπερβεί», αυτό δήλωσε χθες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ζερδελής στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μαζί με το συντονιστή της οργάνωσης Λέσβου των ΑΝΕΛ Γιώργο Ψάνη και τη βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Αγλαΐα Κυρίτση.

Επίσης, ο κ. Ζερδελής σημείωσε πως με το δημοψήφισμα ο λαός νομοθετεί κι αυτό σημαίνει ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι δεσμευτικό, τόσο για αυτήν την κυβέρνηση όσο και για οποιαδήποτε επόμενη κυβέρνηση.

Κι ο μόνος τρόπος για να υπερβεί οποιαδήποτε κυβέρνηση τα έννομα αποτελέσματα ενός δημοψηφίσματος είναι να κάνει νέο δημοψήφισμα.

Δεσμευτικό το αποτέλεσμα
Στη συνέχεια, εξήγησε ότι η υπερψήφιση του Όχι δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση από πολύ καλύτερες θέσεις και να πετύχει μια έντιμη συμφωνία.

Στην περίπτωση που υπερψηφιστεί το Ναι, ο κ. Ζερδελής τόνισε πως και πάλι η κυβέρνηση θα κάνει διαπραγμάτευση με τους δανειστές, όμως κάτω από πολύ χειρότερες προϋποθέσεις.

Επίσης, ο βουλευτής ανέφερε πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δε μπορεί να αμφισβητηθεί ούτε από τους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η αμφισβήτησή του αντίκειται στις αρχές σύστασης και λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, τόνισε πως η θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρώ δεν αμφισβητείται από κανέναν. Για να ενισχύσει τη θέση αυτή ανέφερε δηλώσεις που έχουν κάνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Σόιμπλε και ο πρόεδρος του Εurogroup Ντάιζεμπλουμ, σύμφωνα με τις οποίες ακόμη κι αν οι Έλληνες ψηφίσουν Όχι η χώρα θα παραμείνει στο Ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Καταστροφικά τα μνημόνια
Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ο βουλευτής υπογράμμισε πως οι υποστηρικτές του Ναι χρησιμοποιούν τα επιχειρήματα των δανειστών. Κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πως με το κλείσιμο των τραπεζών εκβιάζει τον ελληνικό λαό.

Ο συντονιστής των ΑΝΕΛ στη Λέσβο Γιώργος Ψάνης αναφέρθηκε στις καταστροφικές επιπτώσεις των μνημονιακών πολιτικών. Συγκεκριμένα είπε ότι έχει μειωθεί το ΑΕΠ της χώρας κατά 25% και πως το χρέος έχει αυξηθεί από το 120% του ΑΕΠ στο 185% του ΑΕΠ. Επίσης, παρά τις αιματηρές θυσίες του ελληνικού λαού, το δημόσιο χρέος δε μειώθηκε, αντίθετα αυξήθηκε στα 300 δις ευρώ.

Αναφερόμενος στην πρόταση των δανειστών που καλείται να κρίνει ο ελληνικός λαός στο δημοψήφισμα, μεταξύ άλλων, είπε ότι προβλέπει «αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, κατάργηση του ΕΚΑΣ». Στη συνέχεια, αναφέρθηκε και σε άλλα μέτρα που κατά την άποψή του οδηγούν τη χώρα και ιδιαίτερα τα νησιά σε κατάσταση μόνιμης ύφεσης.

Ο κ. Ζερδελής πρόσθεσε στα αντιλαϊκά μέτρα την κατάργηση του αφορολόγητου των αγροτικών επιδοτήσεων και την αύξηση του ποσοστού φορολόγησης των αγροτών στο 26%.

Τέλος, η κ. Κυρίτση είπε πως ο λαός έχει τη δυνατότητα να αλλάξει σελίδα στην ιστορία της χώρας, ψηφίζοντας την Κυριακή Όχι στα μνημόνια, τη λιτότητα, την εξαθλίωση και τη φτωχοποίηση.

Κατηγόρησε τους υποστηρικτές του Ναι ότι χρησιμοποιούν επαίσχυντα μέσα για να αλλάξουν τη βούληση του λαού. Ακόμη έδωσε μεγάλη έμφαση στο πόρισμα του ΔΝΤ ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey