Πολυπληθής η εκδήλωση για το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα έξω από το Δημοτικό Θέατρο

«Μένουμε Ευρώπη» και από τη Μυτιλήνη

04/07/2015 - 00:21

Με ενθουσιασμό, αγωνία για το μέλλον αλλά και ξεκάθαρο μήνυμα εκτός από την εξασφάλιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και για ομοψυχία του κόσμου στις κρίσιμες ώρες που διανύει η Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε προχθές το απόγευμα έξω από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης η εκδήλωση υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής.

Με ενθουσιασμό, αγωνία για το μέλλον αλλά και ξεκάθαρο μήνυμα εκτός από την εξασφάλιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και για ομοψυχία του κόσμου στις κρίσιμες ώρες που διανύει η Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε προχθές το απόγευμα έξω από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης η εκδήλωση υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής.

Άνθρωποι όλων των ηλικιών, πολλές προσωπικότητες της αυτοδιοίκησης και της πολιτικής γενικότερα, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της επιτροπής πολιτών στην εκδήλωση, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα παραμονής της χώρας στη ζώνη του ευρώ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο βήμα της εκδήλωσης ανέβηκαν εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου και του τουρισμού, αλλά και ακαδημαϊκοί του Πανεπιστημίου Αιγαίου, εκπρόσωποι του επιστημονικού κόσμου και των παραγωγικών κλάδων, ασκώντας στην πλειοψηφία τους δριμεία κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ξεκαθαρίζοντας πως το δίλημμα της Κυριακής είναι η παραμονή ή όχι στο ευρώ.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου με γνωστικό αντικείμενο τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς Παναγιώτης Γρηγορίου ήταν εκείνος που σήμανε την έναρξη της εκδήλωσης και από το βήμα, που στήθηκε στις σκάλες του Δημοτικού Θεάτρου, καλωσόρισε τον πολυπληθή κόσμο με την προσφώνηση «Ευρωπαίοι και Ευρωπαίες», που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό.
 
«Η Ευρώπη, η μεγάλη μας πατρίδα»
Ο κ. Γρηγορίου στην ομιλία του χαρακτήρισε την Ευρώπη ως «τη μεγάλη μας πατρίδα», τονίζοντας πως δε μπορεί «να είμαστε εμείς αυτοί που θα διαλύσουμε την Ευρώπη», αλλά ούτε και εκείνοι «που θα ανοίξουμε το δρόμο στο Grexit και στα όσα υποστηρίζει η Μαρίν Λεπέν για το περίφημο Fraxit».

Ο ακαδημαϊκός καθηγητής παράλληλα επεσήμανε πως ένα πιθανό ΟΧΙ την Κυριακή θα σημάνει έξοδο όχι μόνο από την Ευρωζώνη αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Το άρθρο 50 της συνθήκης της Λισσαβόνας δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα εξόδου. Δεν έχουμε εμπιστοσύνη πια και δεν ξέρουμε ένα ΟΧΙ πώς θα χρησιμοποιηθεί. Γι’ αυτό περίτρανα λέμε ΝΑΙ. Μένουμε στην Ευρώπη και μένουμε στην Ευρώπη για την Ελλάδα» τόνισε χαρακτηριστικά.
Περί νομιμότητας του δημοψηφίσματος

Εστιάζοντας στους χειρισμούς της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση που διεξάγεται εδώ και πέντε μήνες με τους δανειστές και ασκώντας δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό αλλά και στον υπουργό Οικονομίας, ένας ακόμη καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο Γιώργος Κόκκορης, υποστήριξε από του βήματος πως «από εμμονές και ιδεοληψίες εδώ και πέντε χρόνια και πέντε μήνες έχουμε χορτάσει». Ο κ. Κόκκορης ωστόσο εστίασε στην κριτική του και στο περιεχόμενο του δημοψηφίσματος, αμφισβητώντας τη νομιμότητά του και εκτιμώντας πως προκαλεί διχασμό. Μάλιστα ανέφερε το γεγονός πως το Συμβούλιο της Ευρώπης απεφάνθη πως οι προϋποθέσεις του υπό διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν ανταποκρίνονται στα διεθνή πρότυπα.

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση
Στο βήμα ανήλθε και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης Παναγιώτης Παπαρίσβας, τονίζοντας στον πρόλογό του πως «λέμε ΝΑΙ στην Ευρώπη, την οποία μας έκαναν να κοντέψουμε να μισήσουμε», αναλύοντας στη συνέχεια το σκεπτικό του για ποιο λόγο θεωρεί λάθος τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

«Μας λένε ότι αν ψηφίσουμε ΝΑΙ θα μας πνίξουν τα νέα μέτρα, ενώ αν πούμε ΟΧΙ θα έχουμε μια περήφανη και ισχυρή διαπραγμάτευση» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Άραγε όμως τώρα το διαπίστωσαν στην κυβέρνηση αυτό; Μετά από πέντε μήνες διαπραγματεύσεων χωρίς αποτέλεσμα και ζητούν από το λαό να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά; Ε, όχι.

Δεν πάνε τους λαούς σε διάτρητα δημοψηφίσματα, αλλά αν επιμένετε θα πρέπει να μας εξηγήσετε το τι θέλετε να κάνετε και θα πάρετε μετά την απάντηση που πρέπει.

Ο λαός είναι υποψιασμένος πια και δε μπορεί να μπει στο παιχνίδι της διατήρησης των κομματικών ισορροπιών, ούτε και να παίξει τη λύση της δραχμής» κατέληξε ο κ. Παπαρίσβας, καλώντας και εκείνος με τη σειρά του τον κόσμο να ψηφίσει ΝΑΙ στο δημοψήφισμα.
 
… και η κατάσταση στην αγορά και στον τουρισμό
Εστιάζοντας στη διαπίστωσή του για εξαφάνιση της πραγματικής οικονομίας από την απόφαση για κλείσιμο των τραπεζών και την πτώση της κίνησης της αγοράς κατά 80%, μίλησε από το βήμα και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου περιέγραψε την εικόνα των επιχειρήσεων και των καταστημάτων στη δύσκολη εβδομάδα που διανύουμε, αλλά και τη «θλιβερή», όπως είπε, αντίστοιχη εικόνα με χιλιάδες πολίτες στην ουρά των ΑΤΜ.

Τις αντίστοιχες επιπτώσεις στον τομέα του τουρισμού που βάλλεται ευθέως όπως σχολίασε από τους χειρισμούς της κυβέρνησης, περιέγραψε και ο εκπρόσωπος του Συλλόγου των Ξενοδόχων της Λέσβου Βασίλης Βογιατζής, ενώ μέχρι τις 10 το βράδυ ανήλθαν στο βήμα κι άλλοι ομιλητές από το κοινό, όπως ο δικηγόρος Παναγιώτης Τσακίρης, ο οποίος υπογράμμισε ότι ο Κων. Καραμανλής μάς έβαλε στην τότε ΕΟΚ κόντρα στο ρεύμα αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη για αυτήν την επιλογή για τη χώρα μας, ενώ ο σημερινός πρωθυπουργός μεταθέτει τις δικές του ευθύνες στο λαό, στοχεύοντας ό,τι χτίστηκε τόσα χρόνια να το γκρεμίσει σε μια μέρα.

Η Βάσω Αψώκαρδου, που ακολούθησε μιλώντας εκ μέρους του κλάδου των εργοληπτών, αναφέρθηκε στα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί με τα έργα, γεγονός που έχει άμεση επίπτωση και στην απασχόληση.

 

Οι πολιτικές παρουσίες

Το κάλεσμα της επιτροπής πολιτών απευθυνόταν σε όλο τον κόσμο που αγωνιά για το μέλλον της χώρας και ενδεχομένως μοιράζεται τις ίδιες αγωνίες με αυτές που εκφράζει το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα.

Απ’ αυτό όμως δε θα μπορούσαν να λείψουν οι πολιτικές παρουσίες από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στη συγκέντρωση λοιπόν για το ΝΑΙ της Μυτιλήνης, έδωσε μεταξύ άλλων το παρών ο βουλευτής Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λέσβου Στρατής Κύτελης, ο αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης, ο αντιδήμαρχος Λέσβου Στρατής Τζιμής, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σωτήρης Ζαμτράκης, ο πρώην περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής, ο πρώην δήμαρχος Δημήτρης Βουνάτσος, πολλοί δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, παλαιότεροι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων που αγωνιούν για την επόμενη μέρα.

Και η δυσφορία
Παρ’ όλα αυτά, το ενιαίο μήνυμα της συγκέντρωσης εξάλειψε τα κομματικά χαρακτηριστικά πολλών εκ των παρευρισκομένων, χωρίς βέβαια να λείψουν και οι δυσαρέσκειες, απόρροια της μικρής δυνατότητας για καλύτερη προετοιμασία της όλης εκδήλωσης, καθώς η κοινή γνώμη αγωνία περί της αναγκαιότητας για διατήρηση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, δοκιμάστηκε από κάποιες ενδεχομένως άκαιρες τοποθετήσεις εκ των ομιλητών της εκδήλωσης.

Οι αναφορές στις πολιτικές πρωτοβουλίες του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου έφερε απαντητικά σε επόμενη ομιλία σύντομα τις αντίστοιχες του Κωνσταντίνου Καραμανλή, προκαλώντας τη δυσφορία αρκετών εκ των παρευρισκομένων, που στην παρούσα φάση που κρίνεται το μέλλον της χώρας είναι άστοχος ένας τέτοιος... ανταγωνισμός.

Ωστόσο μία εκδήλωση που στήθηκε κυριολεκτικά στο παρά πέντε και χωρίς την άμεση συνδρομή κάποιου κόμματος ή επίσημου φορέα, τελικά στέφθηκε σε γενικές γραμμές με επιτυχία, προσελκύοντας μάλιστα και αρκετό κόσμο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey