«Καζάνι που βράζει» ο καταυλισμός χιλιάδων μεταναστών

Στο «Γκουαντανάμο» του Καρά Τεπέ

03/07/2015 - 00:17

Πολύ σοβαρά προβλήματα θα δημιουργηθούν, όπως όλα δείχνουν, πολύ σύντομα λόγω της ανεξέλεγκτης κατάστασης που επικρατεί στον καταυλισμό μεταναστών και προσφύγων στον Καρά Τεπέ.

Πολύ σοβαρά προβλήματα θα δημιουργηθούν, όπως όλα δείχνουν, πολύ σύντομα λόγω της ανεξέλεγκτης κατάστασης που επικρατεί στον καταυλισμό μεταναστών και προσφύγων στον Καρά Τεπέ.

Ο αριθμός των διαμενόντων εκεί είναι κυριολεκτικά άγνωστος. Με εκατοντάδες άτομα να φθάνουν καθημερινά εκεί περιμένοντας την καταγραφή τους και στη συνέχεια τη μεταφορά τους στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής της Μόριας, στην προοπτική της απελευθέρωσής τους και της μετακίνησής τους στην Αθήνα.

Χθες στη Μυτιλήνη βρέθηκε ο Κλαδάρχης Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος Υποναύαρχος Καραγεωργόπουλος, ο οποίος και διαπίστωσε «ιδίοις όμμασι» ότι το Λιμενικό Σώμα έχει στην ουσία χρεωθεί ένα… οικόπεδο χωρίς όρια, όπου ο καθείς μπαίνει και βγαίνει οπότε θέλει, με άγνωστες επιπτώσεις στην εν γένει ζωή της περιοχής.

Τραγικές συνθήκες
Οι συνθήκες στον Καρά Τεπέ από πλευράς υγιεινής είναι κυριολεκτικά τραγικές. Οι φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση δε μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση από πλευράς συσσώρευσης σκουπιδιών. Καθημερινά τόνοι σκουπιδιών συσσωρεύονται και, όσα από αυτά και να μαζευτούν, η κατάσταση δε μπορεί να αλλάξει.

Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση και στις πρόχειρες τουαλέτες που έφτιαξε ο Δήμος Λέσβου και οι οποίες έχουν βγει εκτός λειτουργίας. Αυτό σε συνδυασμό με τη ζέστη και φυσικά την αδυναμία στέγασης σε σκηνές τόσων χιλιάδων ανθρώπων, «διώχνει» πολλούς από αυτούς σε οικόπεδα γύρω από τον καταυλισμό, αλλά και σε κάθε σκιά που μπορεί προσωρινά να γλιτώσει τους φυγάδες του πολέμου και της ανέχειας από τον καυτό ήλιο στον καταυλισμό.

Εκατοντάδες άνθρωποι διαμένουν δεξιά και αριστερά του δρόμου από τη διασταύρωση της Μόριας μέχρι και το σούπερ μάρκετ «Βασιλόπουλος», δημιουργώντας έναν νέο μεγάλο καταυλισμό έξω και γύρω από τον καταυλισμό.

Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους, ιδιαίτερα το πρωί που δημιουργείται σκιά στην από εκεί μεριά του δρόμου, μένουν πάνω στην άσφαλτο, καταλαμβάνοντας ανενόχλητοι μεγάλο μέρος της στην κατεύθυνση από Μυτιλήνη προς Παναγιούδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλειά τους αλλά και την ασφάλεια των διερχομένων.

«Ευτυχείς» για όλη αυτήν την κατάσταση οι επιχειρηματίες των μεγάλων σούπερ μάρκετ και των άλλων επιχειρήσεων της περιοχής, αφού τόσες χιλιάδες άνθρωποι καθημερινά αγοράζουν τρόφιμα και ιδιαίτερα νερά αλλά και ρούχα από εκεί.

«Δυστυχείς» οι επιχειρηματίες που δεν εμπορεύονται προϊόντα που καταναλώνονται από τους ανθρώπους αυτούς και βλέπουν τις επιχειρήσεις τους να «πολιορκούνται» καθημερινά και με το που κλείνουν να καταλαμβάνονται από δυστυχείς ανθρώπους που αναζητούν ένα μέρος να ξαπλώσουν αλλά και κάποιον απόμερο χώρο για τις ανθρώπινες ανάγκες τους.


Στο πλάι του δρόμου, σε όποια σκιά βρίσκουν, οι μετανάστες στον Καρά Τεπέ

Συγκρούσεις
Όλη αυτή η κατάσταση βέβαια είναι η ιδανικότερη για τη δημιουργία συγκρούσεων ανάμεσα κυρίως στις εθνότητες των φυγάδων. Η παρουσία καθημερινά δυο έως τριών χιλιάδων ανθρώπων και η αργή ροή προς τη Μόρια εγκλωβίζει όλους αυτούς τους ανθρώπους στον Καρά Τεπέ επί μέρες.

Πολύ εύκολα δημιουργούνται συγκρούσεις ενώ δεκάδες είναι καθημερινά οι διακομιδές στο Νοσοκομείο με μετανάστες κυρίως από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν που συγκρουόμενοι αλληλοτραυματίζονται.

Χαρακτηριστική περίπτωση αυτή την περασμένη Τρίτη το βράδυ, που έληξε με την παρέμβαση ειδικών δυνάμεων των διωκτικών αρχών.

 

Συσκέφτηκαν για τη συγκρότηση Συντονιστικών Οργάνων!

Αποφάσισαν λέει... μετά από δύο μήνες

Κι ενώ η προοπτική αντιμετώπισης της όλης κατάστασης δε διαφαίνεται και λόγω της γενικότερης οικονομικής κατάστασης της χώρας, χθες δέκα γενικοί γραμματείς υπουργείων, υπό την προεδρία της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Τασίας Χριστοδουλοπούλου, συνεδρίασαν και συναποφάσισαν το αυτονόητο, που θα έπρεπε να είχε συγκροτηθεί αλλά και να λειτουργεί εδώ και μήνες, τη δημιουργία Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Κρίσεων που άπτονται της παρουσίας μεταναστών και προσφύγων.

Σε αυτήν θα συμμετέχουν ο Γιάννης Γιαννέλλης, γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ο Β. Παπαδάτος, γενικός γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας πολιτικής προστασίας Α. Μαυρόπουλος και ο γενικός γραμματέας Λιμένων Γ. Θεοτοκάς. Επίσης, στη σύσκεψη αποφασίσθηκε η συγκρότηση τοπικών συντονιστικών οργάνων με τη συμμετοχή του εκάστοτε δημάρχου, εκπροσώπων της Περιφέρειας, διωκτικών αρχών, γιατρών και άλλων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey