Αδυναμία υλοποίησης δηλώνουν οι εργολήπτες μετά το κλείσιμο των τραπεζών

Σε τέλμα τα δημόσια έργα της Περιφέρειας

02/07/2015 - 14:29

Αναστολή όλων των προγραμματισμένων δημοπρασιών για τα δημόσια έργα αποφάσισε χθες η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Αναστολή όλων των προγραμματισμένων δημοπρασιών για τα δημόσια έργα αποφάσισε χθες η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Σχετικό αίτημα είχαν καταθέσει οι εργολήπτες, καθώς με το κλείσιμο των τραπεζών αδυνατούν να εκδώσουν τις εγγυητικές επιστολές που είναι απαραίτητες για τη συμμετοχή τους στους διαγωνισμούς.

Όπως αναφέρει στο «Ε» ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης, για τις 7 Ιουλίου ήταν προγραμματισμένη δημοπρασία που αφορούσε το έργο της συντήρησης του οδικού δικτύου της βόρειας Λέσβου. Με την απόφαση που έλαβε η Οικονομική Επιτροπή μετατίθεται η δημοπρασία δύο εβδομάδες μετά, με την ελπίδα πως μέχρι τότε θα έχουν ανοίξει οι τράπεζες, προκειμένου οι εργολήπτες να μπορούν να εκδίδουν εγγυητικές επιστολές.

Πάγωσαν και τα έργα
Το κλείσιμο των τραπεζών έχει δημιουργήσει προβλήματα και στα υπό εκτέλεση έργα της Περιφέρειας, όπως στην ασφαλτόστρωση του δρόμου Λάμπου Μύλοι-Πηγή, στην παράκαμψη Κεραμιών, στη βελτίωση του οδικού άξονα Γέρας-Πλωμαρίου.

Κι αυτό γιατί οι εργολήπτες δε μπορούν να προμηθευτούν καύσιμα, λιπαντικά και αναλώσιμα για τα μηχανήματά τους και φυσικά δε μπορούν να προμηθευτούν πρώτες ύλες που είναι απαραίτητες για τα έργα. Και αυτό γιατί όλες οι συναλλαγές τους με τους προμηθευτές γίνονται μέσω τραπεζών.

Το πρόβλημα δεν είναι η πιθανή καθυστέρηση δύο ή τριών εβδομάδων σε έργα όπως τα παραπάνω, αλλά ότι πρόκειται για έργα ενταγμένα σε κοινοτικά προγράμματα που πρέπει να ολοκληρωθούν έγκαιρα ώστε να απορροφηθούν οι κοινοτικοί πόροι. Στην ουσία δηλαδή το πρόβλημα είναι ότι τα χρονικά περιθώρια για την ολοκλήρωση των έργων αυτών είναι πολύ περιορισμένα και κάθε ημέρα είναι πολύτιμη.

Θυμίζουμε ότι όλα τα ενταγμένα έργα σε κοινοτικά προγράμματα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί και αποπληρωθεί πριν από το τέλος του χρόνου. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως τα έργα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους δύο ή τρεις μήνες, ώστε να γίνει η αποπληρωμή τους πριν από το τέλος του χρόνου.

Σε περίπτωση που δεν τηρηθούν τα υπάρχοντα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, οι πόροι δε θα απορροφηθούν και πιθανότατα θα χαθούν. Τα έργα θα απενταχθούν και το κόστος των εργασιών που έχουν γίνει θα πρέπει να καλυφθεί από εθνικούς πόρους.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey